Säsong, Soppa

Hemgjord nyponsoppa

Hemgjord nyponsoppaHar ni testat att göra hemgjord nyponsoppa någon gång? Det hade inte jag, fram tills för ett tag sedan. Jag utgick ifrån att det skulle vara jättejobbigt med alla kärnorna och alla taggar. Ifall man öppnar ett nypon kan man ju ganska snabbt konstatera att det enbart består av en fascinerande mängd kärnor. Men vet ni vad? Det var faktiskt jättelätt! Bara att koka nyponen hela i vatten, mixa med en stavmixer och sedan passera genom en vanlig hushållssil. Hur enkelt som helst! Jag gjorde min nyponsoppa på den sortens nypon man ser på bilden, den lite större och rundare sorten. Då blir det lite mer nypon, lite fortare. Sedan är det ju halva grejen att servera nyponsoppan med vispad grädde och mandelbiskvier.

Skriv ut

Hemgjord nyponsoppa

Hemgjord nyponsoppa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 1 recensioner

Loading...

Hemlagad nyponsoppa med vispgrädde och mandelbiskvier – ett barndomsminne för många, som är lika gott oavsett hur gammal man är.

Ingredienser

  • 600 g nypon (orensade)
  • 1,6 liter vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 msk vatten

Instruktioner

Rensa bort stjälkar och annat från nyponen och lägg dem i en kastrull ihop med vattnet. Låt koka i ca 30 min. Ta sedan från värmen och mixa slätt med en stavmixer. Passera genom en vanlig sil så att kärnorna sorteras bort. Skölj ur kastrullen och häll tillbaka den silade soppan däri. Låt soppan koka upp igen, och smaka av med sockret. Rör samman Maizena och vatten i en kopp, och häll ner i soppan. Rör hela tiden med en handvisp. Låt koka i ytterligare ca 5 minuter, tills soppan har tjocknat något. Ta från värmen, låt svalna och häll upp i rengjorda flaskor. Servera gärna med vispad grädde och små mandelbiskvier.

Lämna en kommentar