Förrätter, Soppa

Kantarellsoppa med sherry

Kantarellsoppa sherryDen här kantarellsoppan är, om jag får säga det själv, helt fantastiskt god. (Man får skryta på sin egen blogg, det är sen gammalt.) Vad som gör den extra god är sherryn, det vita vinet och det salta och knapriga strösslet som består av stekt bacon och saltrostade pumpakärnor. Servera gärna samma vita vin till kantarellsoppan som du har haft i den i tillagningen, en flaska räcker utan problem till både och. Tillsammans med en trevlig tjej på Systembolaget kom vi fram till att det vita vinet Vicars Choice Nr 2188 borde passa perfekt, och det gjorde det. Receptet räcker till 4 förrättsportioner, vill ni bli rejält bonnamätta på soppan bör ni dubblera receptet. Kantarellsoppan går finfint att förbereda i förväg och sedan värmas.

Skriv ut

Kantarellsoppa med sherry

Kantarellsoppa sherry

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Kantarellsoppa med timjan och vitt vin som får en extra smakskjuts av sherry. Baconströssel och rostade pumpakärnor ger fin sälta och crunch.

  • Tillagningstid: 45 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4 förrätter

Ingredienser

smör till stekning
ca 300 g kantareller
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk färsk timjan, hackad
1 dl torrt, vitt vin
1 msk kalvfond
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 dl crème fraiche
0,5 dl sherry
salt och peppar
———-
Topping:
4 msk pumpafrön
1 rågad tsk flingsalt
4 msk knaperstekt bacon ( = 1 pkt)
4 små kvistar timjan

Instruktioner

Rensa kantarellerna om du använder färska, och skär dem i mindre bitar. Bryn dem i lite smör i en stekpanna så att vätskan går ur dem, och tillsätt sedan hackad schalottenlök och pressad vitlöksklyfta ihop med en rejäl klick smör. Häll på vinet och låt det koka in. Förflytta svampblandningen till en kastrull, och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka upp, ta sedan kastrullen av värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Till toppingen rostas pumpafrön ihop med flingsalt i en torr stekpanna, och baconet strimlas och knapersteks för att sedan få rinna av på hushållspapper. Garnera varje sopptallrik med rostade frön, baconströssel och en liten kvist timjan.

Lämna en kommentar