Nötkött, Vardag

Enkel lasagne för latmaskar

Enkel lasagneDen här enkla och snabba lasagnen har jag gjort flera gånger sedan jag började göra den i somras. Det som gör den så smidig är att köttfärssåsen är gjord på köpesås. Oetiskt, tänker ni kanske nu? Inte då! När jag såg att Mat-Tina använde sig av Dolmios färdiga pastasås i sin fantastiskt goda charklasagne, insåg jag också det smidiga i att ta genvägar då och då. Och just den pastasåsen är extra god för att vara en köpesås, och innehåller redan lök och kryddor, så man behöver inte komplettera med något sådant. Bara att fräsa på ett paket köttfärs, dumpa i en burk färdigsås, göra en enkel ostsås och varva med färska lasagneplattor. Hur lätt som helst! Nästa gång ska jag göra en vegetarisk variant av den och byta ut nötfärsen mot vegofärs, det blir nog minst lika gott.

Skriv ut

Enkel lasagne för latmaskar

Enkel lasagne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 3 recensioner

Loading...

Enkel och snabb lasagne som alla klarar av, och dessutom på nolltid! Uppskattas av både barn och vuxna, till vardagsmiddag såväl som bjudmat.

  • Total tid: 25 min + 25 min i ugn
  • Antal portioner: 5-6

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 750 g Dolmio färdig pastasås (den stora burken)
  • 2 msk kalvfond
  • salt och peppar

Ostsås:

  • 50 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl (150 g) riven, lagrad ost
  • salt och peppar
  • gärna lite riven/mald muskotnöt

Övrigt:

  • 1-2 pkt lasagneplattor
  • 1 st mozzarellaost á 125 g
  • Sallad till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C. Bryn nötfärsen och tillsätt den färdiga pastasåsen. Låt koka upp, och skrocka för dig själv över hur smidigt det är. Smaka av med kalvfond, salt och peppar om du vill piffa lite extra. Till ostsåsen smälts smöret i en kastrull. Rör ner mjölet, och häll snabbt på ett par deciliter av mjölken och blanda slätt. Tillsätt efter hand resten av mjölken, och rör mycket så att det inte bränner fast. När det sjudit länge och precis börjat koka är såsen ofta färdig, och kan då tas från värmen. Rör ner 3 dl riven ost (vad ett paket färdigriven ost oftast brukar vara på) och krydda med salt, peppar och gärna även lite muskot. Rör till en slät sås.

Till montering – häll hälften av köttfärssåsen i botten på en smord lasagneform. Lägg på ett lager lasagneplattor, och häll över hälften av ostsåsen. Lägg på ett nytt lager plattor. Häll sedan över resten av köttfärssåsen, lägg på ett nytt lager plattor och häll det som är kvar av ostsåsen ovanpå. Toppa med en mozzarellaost som du delar i småbitar med händerna. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25-30 min tills lasagnen fått fin färg. Servera med sallad.

2 Kommentar

  1. Anna

    27 oktober, 2018 at 12:02 e m

    Nam nam! Men charklasagne låter gott! Fast jag gjorde pastasås med parma och salami och då liksom åkte fettet ut i såsen så sjäkva köttet blev torrt och urvattnat! Skumt va! PM är ju bara ett av Sveriges mysigaste ställen!

    1. Helena

      27 oktober, 2018 at 7:27 e m

      Ja, verkligen så himla trevligt där! 🙂
      Det där har jag också märkt när man har i parma i såser, det blir precis som du skriver. När jag gör charklasagnen har jag alltid i salami. Jag brukar be om en ganska neutral salami i charkdisken. Hear me alltså – charklasagnen är gudomlig! Alla som testar den blir helt fast! 🙂 Torrt är det sista det blir! 🙂

Lämna en kommentar