Kakor

Päronkaka med kardemumma, brynt smör och hasselnötter

Päronkaka med kardemumma och nötterIgår när jag var ute och gick med vagnen gick jag förbi ett päronträd där grenarna var alldeles nertyngda av stora, gyllengula päron. En flätad korg stod framställd under trädet, och en stege stod lutad mot stammen. Det var nästan så att jag var sugen på att stanna och palla några päron, men det gjorde jag inte. Då hade kanske Evelyn vaknat i vagnen. Och så är det väl inte så poppis i grannskapet heller med olaga intrång. Men om du har päron (jag lovar att inte fråga hur du förvärvat dem) kan du baka den här gudomligt goda päronkakan med brynt smör, nymortlad kardemumma och hasselnötter på toppen. Med lite vispad grädde till är fikastunden komplett.

Skriv ut

Päronkaka med kardemumma, brynt smör och hasselnötter

Päronkaka med kardemumma och nötter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Mjuka päron, knapriga nötter, brynt smör och nymortlad kardemumma. Kakan blir mjuk och saftig, och med en klick vispgrädde till blir fikastunden komplett.

  • Total tid: 25 min + tid i ugn
  • Antal portioner: 10-12

Ingredienser

  • 2 stora päron (alt. 3 små)
  • 1,5 dl rostade hasselnötskärnor
  • 150 g brynt smör
  • 3 ägg
  • 2,75 dl socker
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 msk råsocker
  • Smör och ströbröd till formen

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C. Skär päronen i mindre bitar, lägg åt sidan. Grovhacka hasselnötterna. Bryn smöret i en liten kastrull. (Först kokar det och fräser, sedan tystnar det och stiger i form av ett ljust skum. Då börjar det bli klart. Rör om noga och häll över i en tillbringare så det kommer bort från värmen och brynprocessen upphör.) Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver, och mortla kardemummakärnorna. Rör ner mjölblandningen och kardemumman i äggsmeten, och rör ner päronen och det brynta smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter, och smörj och bröa formens kanter. Häll ner smeten och toppa med de grovhackade hasselnötterna och råsockret. Grädda i ca 45 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.

5 Kommentar

  1. Anna

    14 oktober, 2018 at 5:50 e m

    Vilken vacker bild till ett gudsgott recept vad det verkar! Är det inte daga för dig att ge ut en kokbok?! Skulle vara finast och välanvändast (ett riktigt ord, väl?) i bokhyllan!

    1. Helena

      14 oktober, 2018 at 6:39 e m

      Tack för dina fina ord Anna! 🙂 Jag ska skriva ut dem och lägga framför näsan på något bokförlag. Ska bara få ett sådant att vilja dejta mig först. 😉

  2. Anna

    19 oktober, 2018 at 12:51 e m

    Det torde väl inte vara några problem med tanke på hur många mediokra matbloggare som fått kontrakt. Du har ju en helt egen stil både språkligt och bildligt i klass med systrarna Bergenström. Bara ut och tjata på förläggarna! 😍

    1. Helena

      23 oktober, 2018 at 6:25 f m

      Finaste du! Med dina ord i åtanke SKA jag faktiskt ut och tjata på bokförläggare! Om man inte försöker så händer det ju garanterat ingenting, eller hur?! Tack för pepp! 🙂

  3. Anna

    27 oktober, 2018 at 12:00 e m

    True that!!! 👍😘

Lämna en kommentar