Säsong

Pumpapuré

Pumpapuré KilnerNu är det pumpatider! Så här års har vi fullt av pumpa här på Öland, och jag tar tillfället i akt att göra något vettigt av dem. Många pumparelaterade recept innehåller pumpapuré, så det allra bästa är att göra sig en omgång pumpapuré och förvara i kylen eller frysen, och plocka fram när andan faller på att laga eller baka något med pumpa i. Så här gör man:

Köp en trevlig matpumpa, t ex Butternut eller Hokkaido. Cirka 2-2,5 kilo är ungefär vad man får plats med att ugnsrosta på en plåt. Sätt ugnen på 200C och klä en långpanna med bakplåtspapper. Skär pumpan i klyftor och skär bort fröhuset, eller karva loss det med en grapefruktsked. Spara gärna kärnorna och rosta dem, det är gott att strö på sallader och att ha som snacks. Ugnsrosta klyftorna i mitten av ugnen tills de blivit mjuka. Ta ut dem, låt dem svalna lite och gröp sedan ur allt fruktkött ur klyftorna. Även här är en grapefruktsked ett hyvens redskap. Lägg fruktköttet i en mixer och kör till en slät puré. Som riktlinje kan nämnas att jag köpte hem 2,2 kg pumpor, och av det fick jag ut ca 8 dl färdig puré som vägde ca 750 g. Recept på vad man kan göra med sin pumpapuré kommer framöver, var så säkra.

4 Kommentar

  1. Sanna E

    15 oktober, 2018 at 3:57 f m

    Supertips som kommer från systrarna Eisenmann. Dela pumpan och gripit kärnor. Rosta pumpan med snittytan neråt. Känn efter när pumpan är mjuk och gröp ur. Inga bruna rostade kanter utan bara mjuk pumpa 😀

    1. Helena

      16 oktober, 2018 at 10:23 f m

      Tack Sanna för superbra tips! De där systrarna Eisenmann kan man alltid lita på! 🙂

  2. Anna

    19 oktober, 2018 at 12:49 e m

    Här älskar vi pumpa, både stora och små (människor alltså). Så himla användbar grönsak! Festligare än den gamle knölen (potatis menar jag). Trevlig helg!

    1. Helena

      23 oktober, 2018 at 6:28 f m

      Vi också! (Eller ja, inte barnen då, men de gillar ju bara fiskpinnar, pannkakor och pasta.) Det kommer fler recept på bloggen de närmaste veckorna med just pumpa, för på lördag kör jag pumpatema i Barometern och Smålandsposten! Så gör dig en omgång pumpapuré och stay tuned, du kommer att få användning av den som attan! Stor kram!

Lämna en kommentar