Jul

Saffranskladdkaka med vit choklad

SaffranskladdkakaKladdig saffranskaka med vit choklad och apelsingrädde? Jo man tackar! Sådan här kladdkaka ska jag baka i helgen och sitta och sleva i mig av efter att vi tömt 50 säckar eklöv på tippen. Då är man värd ett riktigt brakfika. Den här kakan är allra godast med apelsingrädde till, och kakan ska hellre vara för kladdig än för torr, så låt den inte vara i ugnen för länge! Den är godast kall, så gör den gärna dagen innan den ska ätas och förvara den i kylskåpet.

Skriv ut

Saffranskladdkaka med vit choklad

Saffranskladdkaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,50 av 4 recensioner

Loading...

Fullständigt ljuvlig saffranskladdkaka som blir extra god med den fräscha apelsingrädden.

  • Total tid: 10 min + gräddning
  • Antal portioner: 8-10

Ingredienser

  • 1 kuvert saffran, 0,5 g
  • 1 msk vodka (kan uteslutas)
  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ströbröd

———-

  • Vispad grädde till servering
  • Finrivet apelsinskal och saft efter smak

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C. Låt saffranet stå och dra i 1 msk vodka minst 15 min. (Detta moment kan uteslutas vid brist på både vodka och tid.) Smält smöret i en kastrull, rör ner saffranet i smöret efter att det smält, dra bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen delad i bitar. Rör samman ägg och socker i en bunke och häll sedan ner chokladröran däri. Blanda i mjölet och vaniljsockret, och rör till en slät smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter. Smörj och bröa formen, och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 min, den ska vara lite kladdig. Servera kakan kall med vispgrädde som du rivit ner lite apelsinskal och pressat ner lite apelsinsaft i.

7 Kommentar

  1. Lotta

    29 november, 2018 at 3:40 e m

    Den låter ljuvlig! Kommer definitivt att testa den! Kanske inte i helgen, eftersom jag jobbar, men nästa helg? Låter annars som en perfekt adventskaka.

    1. Helena

      3 december, 2018 at 6:47 f m

      Hoppas att du gillar den! Ska själv servera den på mitt adventsfika i år. 🙂

  2. Anna

    29 november, 2018 at 4:26 e m

    Men dra mig baklänges! Perfa föf oss som inte orkar med jäsdegar! Smaksatt grädde med apelsin var ett spännande tillbehör!

    1. Helena

      3 december, 2018 at 6:46 f m

      Håhå, den här går jättefort att göra! Ska nog göra en till imorgon faktiskt, jag vet inte var den förra tog vägen. 😉

    1. Helena

      3 december, 2018 at 6:45 f m

      Tusen tack Therese! 🙂

  3. Barbro Josefsson

    4 december, 2018 at 4:12 e m

    Åt den hos dottern i söndags! Helt underbar! Nu finns receptet hos mig också! 😋

Lämna en kommentar