Soppa

Löksoppa

LöksoppaLöksoppa kan vara en av de allra trevligaste sakerna som fransmännen levererat. De har ju i och för sig rasslat ur sig ganska mycket, men en trevligare maträtt att värma sig med på kalla dagar får man leta efter. Billig är den också, och enkel att göra. Och perfekt att dricka vitt vin till. Eftersom man häller vitt vin i soppan redan under tillagningen kan man bjuda sig själv på ett glas samtidigt också. Löksoppa borde helt klart lagas oftare!

Skriv ut

Löksoppa

Löksoppa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Klassiker som är betydligt enklare att laga än man kan tro. För att inte tala om billig!

  • Total tid: 60 min + tid i ugn
  • Antal portioner: 8

Ingredienser

  • 6 stora lökar
  • 1,3 liter vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl + 1 dl vitt vin
  • 1 tsk socker
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • en halv kruka färsk timjan
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • brödkrutonger, hemgjorda eller köpta, en liten näve per portion

Instruktioner

Halvera och skiva lökarna tunt och bryn dem i smör i en stor gryta i ca 20 min tills de är helt mjuka. Häll på vatten, kalvfond och 1 dl vitt vin. Tillsätt socker, salt, peppar och några kvistar timjan, och låt koka i ca 25 min.

Gör du egna krutonger; skär då några skivor dagsgammalt, vitt bröd i små bitar, häll på lite olivolja och sätt in dem i ugnen på 200C i ca 10 minuter, tills de blivit torra och rostade och fått färg.

Ta soppan av värmen och häll i ytterligare en dl vitt vin. Häll upp soppan i små ugnsfasta portionsskålar. Lägg på en kvist timjan, en näve krutonger, salta och peppra och strö över de båda ostsorterna som du blandat samman. (Parmesan ger inga trådar när den smält, men det gör Västerbottensosten, varför en blandning av dessa två smakrika ostar blir perfekt.) Ställ in formarna i mitten av ugnen på 225C i ca 10 minuter, tills osten fått fin färg. Ta ut soppskålarna, garnera med en kvist färsk timjan och servera ihop med bröd och ett glas vitt vin.

Lämna en kommentar