Adventsljus och mjuk pepparkaka med frosting
Inlägg i reklamsamarbete med Liljeholmens Stearinfabrik

Nu har vi haft det allra första adventsfikat i växthuset! Jag provade att binda dörrkransar med murgröna, och det gick hur bra som helst. Granriset lyser med sin frånvaro där jag bor, så jag fick se till vad jag faktiskt har att tillgå, och som synes av allt det gröna bakom mig finns det murgröna så det räcker och blir över. Kransen håller sig fin utomhus länge, och ser riktigt härlig ut!

Jag hade en kopp saffransglögg att värma mig med, och röda stearinljus från Liljeholmens Stearinfabrik. Just det här lilla ljuset tycker jag är så fint, det heter kupéljus och säljs i förpackningar om två.

De lite större ljusen runtomkring är modellen Gilleljus, också jättefina att ha på bordet eller i lyktor. Jag tycker att det är så härligt med just röda stearinljus, och vill ha röda ljus tända varje dag i december. Men när jag var yngre tyckte jag inte alls att stearinljus skulle vara färgade, jag tyckte bara om vita ljus. Vilken himla tur att man kan ändra sig. Nu älskar jag färgade ljus och vad de kan göra för en dukning.

Titta bara vad fint det blir vid öppna spisen i köket! De färgade ljusen syns på ett helt annat sätt, och det blir julstämning direkt!

Det är också fint att blanda olika sorters ljus, som de lite tunnare Birgittaljusen som påminner om julgransljus men är dubbelt så långa och har längre brinntid….

…ihop med de klassiska kronljusen. Visste ni att Liljeholmens stearinljus är Svanenmärkta? Jag har skrivit tidigare om Liljeholmens i ett samarbete med dem i ett inlägg som ni hittar här, men vill åter igen understryka fördelen i att använda ljus gjorda av 100% stearin istället för ljus gjorda av paraffin och palmolja.

Ingen adventsfika utan något gott att äta till glöggen! Till fikat hade barnen och jag bakat en mjuk pepparkaka med en glasyr på brynt smör, receptet kommer lite längre ner.

När jag var liten brukade vi ha ett kalenderljus hemma i december som fick brinna en stund varje kväll medan vi åt middag, och det är en tradition jag gärna vill föra vidare till barnen. Det här lite större kalenderljuset håller längre än de tunna som fanns att välja på när jag var liten. Inte för att mina barn vill sitta särskilt länge vid middagsbordet, men ändå. Stämningsfullt är det oavsett, att få tända ljuset tillsammans och räkna ner dagarna till julafton.

Visst blir det extra julmysigt med röda ljus i lyktorna? Om man som jag mest har hållt sig till vita ljus tycker jag absolut att det är dags att prova röda ljus! Bor man i närheten av Oskarshamn där Liljeholmens Stearinfabrik ligger kan man handla alla tänkbara stearinljus i deras fabriksbutik, och bor man längre bort finns det väldigt mycket att tillgå i Liljeholmens webshop.
Skriv utMjuk pepparkaka med brynt smörglasyr
Julens kryddiga, mjuka pepparkaka blir extra god med ett tjockt täcke av glasyr med smak av brynt smör!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 35
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 8–10 1x
Ingredienser
Mjuk pepparkaka:
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 tsk kanel
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk malda nejlikor
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl mjöl
- 1,5 dl gräddfil
- lite ströbröd till bakformen
Glasyren:
- 100 g brynt smör
- 4,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g Philadelphiaost
Förslag på valfri garnering:
- kanelstänger
- stjärnanis
- guldpulver
- silverkulor
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C.
Smält smöret och låt det svalna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på cirka 22-24 cm i diameter, så blir kakan lättare att lossna när den är klar. Använd lite av smöret till att pensla formens botten och kanter med, som du sedan också bröar med lite ströbröd.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ihop alla de torra ingredienserna i en egen bunke och rör ner dem i äggsmeten.
Rör ner det smälta smöret och gräddfilen, och rör till en jämn smet som du häller i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175C i ca 35-40 min. Känn efter med en sticka om den är klar.
Bryn under tiden smöret till glasyren. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna, gärna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.
Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp så att det blir krämigt, och bre över kakan. Garnera med kanelstänger och stjärnanis, eller något annat som känns juligt.