Påsk

Ägglikörpannacotta

ägglikörpannacotta

Ägglikörpannacotta till påsk, kan det bli bättre? Skulle vara om man tar två då, möjligtvis.

Pannacotta är tacksamt som attan när man bjuder på middag, det är ju sen gammalt. Bara att förbereda och ställa fram och se glad ut.

Påskgarnera med fågelbo av riven choklad och godisägg

Men hur påskpimpar man den då? Enkelt! Man baserar den på ägglikör! Den får en lite gulare färg, och sedan garnerar man varje ägglikörpannacotta med ett litet fågelbo precis före servering.

Fågelboet gör man av lite grovriven eller hackad mörk choklad, och toppar sedan med godisägg i fina färger. Jag gillar godisäggen som är lite pastelliga och spräckliga. I min matbutik finns de på lösvikt så här års, annars brukar det finnas små påsar med liknande ägg från Anthon Berg.

Garnera precis före servering

Men vänta tills precis före servering med att göra dina små fågelbon, för de pastelliga äggen kan färga av sig ner på pannacottan efter en tid i kyl, och chokladen kan bli lite mjuk om den får ligga ovanpå för länge.

Vilken ägglikör funkar bäst?

Vilken ägglikör ska man använda då? Jag tycker att den med mest typisk ägglikörsmak är den klassiska Bols Advocaat (nr 657).

Annars blir det gott även med andra likörer som klassas som ägg- och gräddlikörer. Amarula Cream och Baileys blir också jättegott.

Punsch är också väldigt gott att göra pannacotta på, här hittar du recept på punschpannacotta som självklart kan dekoreras på samma sätt för att bli en prima påskdessert.

Endast en tesked socker i pannacottan

Vad gäller sötning har jag hållt mig till endast 1 tsk socker i ägglikörpannacottan. Hur mycket socker som är lämpligt beror lite på vad man gillar, och vilken likör man använder.

Gräddbaserade ägglikörer som är väldigt söta i sig själva som Bols Advocaat, Amarula, Baileys, Dooleys och liknande behöver knappt någon extra sötning. Vill du inte ha i en tesked socker kan du utesluta den.

Smaka dig fram efter att du hällt i likören och se vad du tycker. Men om du väljer punsch skulle jag hälla i en matsked socker.

Skriv ut

Ägglikörpannacotta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ägglikörpannacotta är påskens smidigaste dessert! Kan förberedas innan och dekoreras med små fågelbon av riven choklad och godisägg i färg.

 • Författare: Helena
 • Total tid: 10 min + kyltid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 gelatinblad
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 tsk socker
 • 0,75 dl ägglikör
 • ca 12 st små godisägg
 • ca 50 g riven/grovhackad choklad till garnering

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.

Mät upp grädde och socker i en liten kastrull och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen.

Rör ner ägglikören, och häll sedan upp i portionsformar. Ställ i kylen till servering, minst 5 timmar och gärna över en natt för allra bäst konsistens.

Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med riven eller grovhackad choklad och spräckliga små godisägg.

En annan efterrätt till påsk som går att förbereda i förväg och som har fräscha smaker är Key lime pie.

11 april, 2022

22 kommentarer

 1. Vilken underart vacker bild! Så påskig:-)Detta verkar mums och måste testas under påskhelgen.Kram!

 2. Jag tänkte gör lite ägglikör och ta med som gå-bort-present på påskafton. Ska se till att göra dubbel sats, så det räcker till en sån här efterrätt också…låter ju hur smarrigt som helst 🙂 Glad påsk! Kram Gourmetmorsan

  1. Men vad smart att göra egen! Det måste jag testa någon gång! Det måste ju påminna om egen Baileys minus kaffepulvret kan jag tänka mig! Spännande!

 3. Jag har riktigt fin vanlig ägglikör från Belgien som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, men det får nog bli pannacotta. 🙂

  Amarula har jag ju redan testat!

  1. Åh, spännande med fin ägglikör från Belgien! Man kan göra ägglikörglass också ju, ifall man tröttnar på pannacotta, det är också jättegott!

 4. Jag gjorde den här till efterrätt igår, supergott verkligen! Jag hade inga påskägg hemma så jag toppade med rostad mandelmassa istället, blev också jättegott 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration