Grytor Sponsrat inlägg Vilt

Anettes viltgryta

Inlägg i samarbete med Globalknivar

Anettes grymma viltgryta

Det här är utan tvekan det bästa recept jag vet på viltgryta. Receptet är väl beprövat och kommer från min bonussvärmor Anette, och både hon och jag kan intyga att viltgrytan blir lika god oavsett vilket viltkött du väljer, för vi har testat alla varianter. Varje gång hon bjuder på den här grytan när vi hälsar på i Mariannelund blir det ombackning flera gånger om.

Höstgryta Globalkniv

Förutom viltkött innehåller grytan även morötter, lök och äpple. Det blir en del hackande, och därför är det extra lämpligt att det här receptet är i samarbete med Globalknivar som just nu firar 35 år.

Jag har inte haft min kniv i 35 år, men väl i 22 år, och kan lova att det är en kniv som håller, år efter år. Jag fick min kniv när jag var 16 år som julpresent från företaget där jag extrajobbade med trappstädning under mina år som student på gymnasiet och högskolan. Det var ungefär i den åldern som mitt matlagningsintresse drog igång på allvar, och jag kommer ihåg att kniven fick mig att känna mig så mycket proffsigare där jag stod hemma i köket där jag växte upp och lagade mat. Jag har använt samma kniv i min matlagning ända sedan dess och gör det fortfarande, varje dag. När det behövs lämnar jag in den på slipning, och när jag får tillbaka den igen är den som ny.

Receptet på världens godaste viltgryta följer nedan. Skulle du inte ha viltkött hemma men vilja göra den ändå så funkar den med klassiskt nötkött. Och vill du laga en vanlig köttgryta med nötkött utan vilda smaker så hittar du recept på klassisk köttgryta här.

Pressgurka

Och visst vill du väl ha pressgurka till viltgrytan? Det givna tillbehöret! Gör den medan grytan puttrar på spisen så är den garanterat redo att äta när grytan är klar! Här hittar du recept på snabb pressgurka och steg för steg-bilder på hur du går tillväga. Det är mycket enklare än man tror!

Skriv ut

Anettes viltgryta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Fantastiskt god viltgryta som funkar på älg, hjort och rådjur, som får puttra i flera timmar på spisen och sedan rundas av med grädde.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 40 min
 • Tillagningstid: 4 timmar
 • Total tid: 4 timmar + 40 min
 • Antal portioner: 7 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 gul lök
 • 1 purjolök
 • 2 morötter
 • 1 äpple
 • 2 vitlöksklyftor
 • Ca 1 kg viltkött (t ex rådjur, hjort eller älg)
 • 67 dl vatten
 • 0,75 dl viltfond
 • 3 lagerblad
 • 0,5 krm vitpeppar, mald
 • 0,5 tsk svartpeppar, mald
 • 0,5 tsk kryddpeppar, mald
 • 2 msk soja
 • 34 dl grädde

Toppredning:

 • 1 msk mjöl
 • 3 msk grädde

Instruktioner

Hacka lök, purjo, morötter och äpple. Pressa vitlöksklyftorna, och fräs alltihop i olja eller smör i en gryta eller stor kastrull.

Putsa viltköttet och skär i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grönsaksgrytan. (Vill du snabba upp processen – låt det bryna ihop med löken och det andra.)

Fyll på med vatten, lagerblad, fond och malda kryddor. Låt småputtra under lock i några timmar. Köttbitarna ska hålla ihop men ändå vara så möra att de faller isär när man äter dem. Rör om då och då.

Efter ca 3,5 timmar – tillsätt soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. Koka i ca 30 min till, och servera sedan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.

Viltgrytan är extra god ihop med klassiska tillbehör som pressad potatis, några skivor pressgurka och en klick gelé. Kanske att du har någon burk med torkad svamp som står bortglömd på en hylla i ett skåp? En sådan här gryta är perfekt att smula ner lite sådan svamp i! Men gör det i så fall i samband med att du tillsätter grädden, så den får puttra med ett tag.

19 november, 2019

34 kommentarer

   1. Oj! Minns inte riktigt för det var så längesedan, men jag vill minnas att min Crockpot har ett program på 8 timmar, så jag tror det är ca 7-8 timmar. Men det går åt mindre vätska då än när man kör den 4 timmar på spisen. Vill minnas att jag fick hälla av några deciliter ”sås” när resterna skulle frysas in efter middagen för att det blivit för mycket.

  1. Hej Lena! Jag har gjort grytan i min Crockpot, och det jag märkte då var att det blev lite väl mycket sås i grytan, så prova att ta lite mindre vatten och grädde än vad som står i receptet.

 1. Tack för receptet!
  Grytan var jättegod och uppskattades av våra gäster. Jag sätter dock lite mindre vatten dock nästa gång. Vi serverade grytan med palsternacka/potatismos, kryddgurka, vinbärssylt och grönsallad.


 2. Hej
  Denna gryta gjorde jag pä älgkött blev bara sååå supergod men som oftast blir maten godare om man inte har bråttom.
  Tack för recept den kommer jag att göra ofta.😊

 3. Hej! Tack för superbra recept, uppskattades i åldern 11-75 år här hemma. Vi har gjort den en gång med rådjur och en gång med oxfile och det blev hur bra som helst!


 4. Hej, jag undrar hur mycke kött det skall vara. Kan inte hitta vikten någonstans.
  Blev bjuden på grytan och den var jättegod. 🤗

 5. Hej igen. Jag läste receptet för fort 🤭så jag missade köttmängden. Nu står den på spisen och puttrar, det luktar så gott. 👍

 6. Är mycket nöjd med grytan. Använde rådjurslår i grytbitar. Hade i torkad Carl-Johan svamp mot slutet. Hela familjen blev mycket nöjd. Mycket bra recept.


Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration