Sponsrat inlägg

Anettes viltgryta

Inlägg i samarbete med Globalknivar

Anettes grymma viltgryta

Det här är utan tvekan det bästa recept jag vet på viltgryta. Receptet är väl beprövat och kommer från min bonussvärmor Anette, och både hon och jag kan intyga att viltgrytan blir lika god oavsett vilket viltkött du väljer, för vi har testat alla varianter. Varje gång hon bjuder på den här grytan när vi hälsar på i Mariannelund blir det ombackning flera gånger om.

Höstgryta Globalkniv

Förutom viltkött innehåller grytan även morötter, lök och äpple. Det blir en del hackande, och därför är det extra lämpligt att det här receptet är i samarbete med Globalknivar som just nu firar 35 år.

Jag har inte haft min kniv i 35 år, men väl i 22 år, och kan lova att det är en kniv som håller, år efter år. Jag fick min kniv när jag var 16 år som julpresent från företaget där jag extrajobbade med trappstädning under mina år som student på gymnasiet och högskolan. Det var ungefär i den åldern som mitt matlagningsintresse drog igång på allvar, och jag kommer ihåg att kniven fick mig att känna mig så mycket proffsigare där jag stod hemma i köket där jag växte upp och lagade mat. Jag har använt samma kniv i min matlagning ända sedan dess och gör det fortfarande, varje dag. När det behövs lämnar jag in den på slipning, och när jag får tillbaka den igen är den som ny.

Skriv ut

Anettes viltgryta

Anettes grymma viltgryta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Fantastiskt god viltgryta som funkar på älg, hjort och rådjur, som får puttra i flera timmar på spisen och sedan rundas av med grädde.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 40 min
  • Tillagningstid: 4 timmar
  • Total tid: 4 timmar + 40 min
  • Antal portioner: 7 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 äpple
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 1 kg viltkött (t ex rådjur, hjort eller älg)
  • 67 dl vatten
  • 0,75 dl viltfond
  • 3 lagerblad
  • 0,5 krm vitpeppar, mald
  • 0,5 tsk svartpeppar, mald
  • 0,5 tsk kryddpeppar, mald
  • 2 msk soja
  • 34 dl grädde

Toppredning:

  • 1 msk mjöl
  • 3 msk grädde

Instruktioner

Hacka lök, purjo, morötter och äpple. Pressa vitlöksklyftorna, och fräs alltihop i olja eller smör i en gryta eller stor kastrull.

Putsa viltköttet och skär i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grönsaksgrytan. (Vill du snabba upp processen – låt det bryna ihop med löken och det andra.)

Fyll på med vatten, lagerblad, fond och malda kryddor. Låt småputtra under lock i några timmar. Köttbitarna ska hålla ihop men ändå vara så möra att de faller isär när man äter dem. Rör om då och då.

Efter ca 3,5 timmar – tillsätt soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. Koka i ca 30 min till, och servera sedan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.

Viltgrytan är extra god ihop med klassiska tillbehör som pressad potatis, några skivor pressgurka och en klick gelé. Och så ett glas rödvin med kraftiga smaker till, icke att förglömma. Själv tycker jag att ripassoviner brukar passa bra till maträtter med vilt i.

4 Kommentar

  1. Sandras Matkrypin

    30 oktober, 2017 at 11:00 f m

    Den här grytan ser helt magiskt god ut!!

    1. Helena

      30 oktober, 2017 at 8:14 e m

      Tack Sandra! Lovar att såsen är supergod! 🙂

  2. Stefan

    13 november, 2017 at 9:42 f m

    Riktigt lysande.
    För mig som ensam ätandes av den så räckte det till sex måltider 😁.

    1. Helena

      13 november, 2017 at 8:21 e m

      Vad kul att du gillade den Stefan! Måste laga den snart jag med, har ju köpt hem ett värdigt vin och allt. 🙂

Lämna en kommentar