Anettes viltgryta
Världens godaste viltgryta! Kommentarerna till det här receptet talar sitt eget tydliga språk, och jag kan inte annat än att hålla med!
Fungerar toppen som älggryta!
Receptet är väl beprövat och kommer från min bonussvärmor Anette, och både hon och jag kan intyga att viltgrytan blir lika god oavsett vilket viltkött du väljer.
Vi har testat att göra den i alla versioner; som rådjursgryta, vildsvinsgryta, älggryta och hjortgryta, och alla varianter blir supergoda!
I kommentarsfältet nedanför receptet lite längre ner är det många som skrivit vilket typ av viltkött de lagat grytan med, och egna goda varianter av receptet som de provat.
Varje gång Anette bjuder på den här grytan när vi hälsar på i Mariannelund blir det ombackning flera gånger om!
Ingredienser
För att göra en omgång viltgryta behöver du cirka 1 kg viltkött och andra typiska ingredienser till köttgryta så som lök, grädde och kryddor. (Hela ingredienslistan ligger i punktformat längre ner i inlägget.)
Det mesta är sådant man ofta har hemma eller enkelt kan få tag i (bortsett från viltköttet då) men nämnvärt är viltfonden som är viktig för grytans smak, den sätter stor prägel på grytan och jag huttar i hela 0,75 dl viltfond.
Så gör du steg för steg
Putsa rent köttet från hinnor och senor och skär det i bitar om ca 2×2 cm.
Bryn bitarna runt om i en stekpanna i lite smör eller olja.
Bryn kött, lök och grönsaker
Lägg över det brynta köttet i en skål eller tallrik.
Hacka lök, purjolök, morot och äpple och bryn det också.
Häll i kryddor och vatten och börja koka
Lägg tillbaka de brynta köttbitarna ner i grytan igen och häll i vatten, kryddor, lagerblad och viltfond och låt det koka.
Viltgrytan ska stå och småputtra under lock i cirka 3-3,5 timmar.
Köttet ska hela tiden vara täckt av lite vätska, och det är vanligt att man får tillsätta ett par deciliter vatten under kokningen.
Ner med grädde, soja och redning
När köttgrytan har kokat i cirka 3-3,5 timmar har mängden vätska reducerats ganska mycket, och köttet har blivit mört och fint.
Nu är det dags för sojan och grädden att hällas i. Gör också en redning enligt instruktionerna längre ner, så att såsen i grytan blir lite tjockare.
Låt viltgrytan få småputtra cirka en halvtimme till om du har tid. Sedan är den klar!
Grytan funkar med nötkött också!
Skulle du inte ha viltkött hemma men vilja göra den ändå så funkar den med klassiskt nötkött.
Och vill du laga en vanlig köttgryta med nötkött utan vilda smaker så hittar du recept på klassisk köttgryta här.
Pressgurka till såklart!
Och visst vill du väl ha pressgurka till viltgrytan? Det givna tillbehöret! Gör den medan grytan puttrar på spisen så är den garanterat redo att äta när grytan är klar!
Här hittar du recept på snabb pressgurka och steg för steg-bilder på hur du går tillväga. Det är mycket enklare än man tror!
Fler recept som andas husmanskost och söndagsmiddag
- Saftig köttfärslimpa med underbart god svampsås – husmanskost när den är som godast!
- Kycklinggryta med dijonsenap, dragon och soja – blir lika god med kyckling som den blir med fläskfilé!
- Snabba lövbiffsgrytan med ädelost, svamp och bacon – långkok i all ära, men ibland behöver det gå fort!
Anettes viltgryta
Fantastiskt god viltgryta som funkar på älg, hjort, rådjur och vildsvin som får puttra några timmar på spisen och sedan rundas av med grädde.
- Förberedelser: 40 min
- Tillagningstid: 4 timmar
- Total tid: 4 timmar + 40 min
- Antal portioner: 7 1x
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 purjolök
- 2 morötter
- 1 äpple
- 2 vitlöksklyftor
- Ca 1 kg viltkött (t ex rådjur, hjort eller älg)
- 6–7 dl vatten
- 0,75 dl viltfond
- 3 lagerblad
- 0,5 krm vitpeppar, mald
- 0,5 tsk svartpeppar, mald
- 0,5 tsk kryddpeppar, mald
- 2 msk soja
- 3–4 dl grädde
Toppredning:
- 1 msk mjöl
- 3 msk grädde
Instruktioner
Hacka lök, purjo, morötter och äpple. Pressa vitlöksklyftorna, och fräs alltihop i olja eller smör i en gryta eller stor kastrull.
Putsa viltköttet och skär i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grönsaksgrytan. (Vill du snabba upp processen – låt det bryna ihop med löken och det andra.)
Fyll på med vatten, lagerblad, fond och malda kryddor. Låt småputtra under lock i några timmar. Köttbitarna ska hålla ihop men ändå vara så möra att de faller isär när man äter dem. Rör om då och då.
Efter ca 3,5 timmar – tillsätt soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. Koka i ca 30 min till, och servera sedan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.
Viltgrytan är extra god ihop med klassiska tillbehör som pressad potatis, några skivor pressgurka och en klick gelé.
Kanske att du har någon burk med torkad svamp som står bortglömd på en hylla i ett skåp? En sådan här gryta är perfekt att smula ner lite sådan svamp i!
Men gör det i så fall i samband med att du tillsätter grädden, så den får puttra med ett tag.
Den här grytan ser helt magiskt god ut!!
Tack Sandra! Lovar att såsen är supergod! 🙂
Går det bra med vildsvin 🐗
Det går jättebra!
Hej!
Funkar det att laga denna gryta med nötkött istället? Vad tror du?
Mvh
Christina
Hej Christina! Absolut, det funkar hur bra som helst!:-)
Riktigt lysande.
För mig som ensam ätandes av den så räckte det till sex måltider 😁.
Vad kul att du gillade den Stefan! Måste laga den snart jag med, har ju köpt hem ett värdigt vin och allt. 🙂
Grytor är fantastik höstmat!
Visst är det? Funkar alltid, och klarar sig själva också.
Fantastiskt gott. Jag gjorde på Vildsvin i min slökokare den blev så mör och Ohhh Toppen.
Det låter jättegott! Jag brukar också använda min sådana, det är så skönt att låta den göra jobbet. 🙂
Hur länge körde du den i slowcookern? 😁
Oj! Minns inte riktigt för det var så längesedan, men jag vill minnas att min Crockpot har ett program på 8 timmar, så jag tror det är ca 7-8 timmar. Men det går åt mindre vätska då än när man kör den 4 timmar på spisen. Vill minnas att jag fick hälla av några deciliter ”sås” när resterna skulle frysas in efter middagen för att det blivit för mycket.
Riktigt god gryta. Tack för recept. Mvh Winnie
Så roligt att du gillar den! Ska hälsa Anette det. 🙂
Hej. Jag undrar va det är för soja som ska vara i?
Mvh Nathalie
Hej Nathalie! Här brukar jag ha i helt vanlig, kinesisk soja.
Undrar om du tror att grytan kan blir bra i en Slowcocker?
Hej Lena! Jag har gjort grytan i min Crockpot, och det jag märkte då var att det blev lite väl mycket sås i grytan, så prova att ta lite mindre vatten och grädde än vad som står i receptet.
Har provat receptet men saknar salt, efter en del salt och dubbla mängden övriga kryddor blev den riktig god
Tack för receptet!
Grytan var jättegod och uppskattades av våra gäster. Jag sätter dock lite mindre vatten dock nästa gång. Vi serverade grytan med palsternacka/potatismos, kryddgurka, vinbärssylt och grönsallad.
Det låter super!
Super. 1 kryddmått kanel fulländar smaken.
Bernt
Åh, spännande! Tack för tips, ska garanterat testa!
Gjorde grytan idag och la till en nypa kanel, blev succé
Åh, bra tips! 🙂
Hej
Denna gryta gjorde jag pä älgkött blev bara sååå supergod men som oftast blir maten godare om man inte har bråttom.
Tack för recept den kommer jag att göra ofta.😊
Vad roligt att den gick hem! 🙂
Hej! Tack för superbra recept, uppskattades i åldern 11-75 år här hemma. Vi har gjort den en gång med rådjur och en gång med oxfile och det blev hur bra som helst!
Åh vad roligt att höra! 🙂
Hej, jag undrar hur mycke kött det skall vara. Kan inte hitta vikten någonstans.
Blev bjuden på grytan och den var jättegod. 🤗
Hej igen. Jag läste receptet för fort 🤭så jag missade köttmängden. Nu står den på spisen och puttrar, det luktar så gott. 👍
Ingen fara! 🙂 Hoppas att köttgrytan smakade!
Är mycket nöjd med grytan. Använde rådjurslår i grytbitar. Hade i torkad Carl-Johan svamp mot slutet. Hela familjen blev mycket nöjd. Mycket bra recept.
Härligt att höra! Torkade svampar på lager är ju guld värt!
Det här var ta mig fan världens godaste älggryta! Första gången jag lagar en gryta men verkligen inte den sista! Tack.
Tack Oskar, vilket fint betyg! 🙂
Någon som provat med lite rödvin i grytan??
Jag brukar inte hälla rödvin i grytor som jag har grädde i, för det brukar skära sig lite. (Jag har testat.) Det bästa är att välja mellan vin eller grädde i en gryta. Så till den här grytan brukar jag kompensera för vinbortfallet i grytan med vin i glaset istället. 😉
Har du även provat att slå på rödvin först ihop med fond, det funkar alltid för mig
Bra tips! Tack Anders, ska också testa det.
Hej,
Kan man laga grytan dagen innan man ska äta den ?
Absolut! Den blir bara godare av det! 🙂
Nej det är förbjudet 🤣🤣
Blir faktiskt godare i mitt tycke