Andra Kakor

Anns kokoskakor

Det är inte ofta man trillar över ett nytt recept på en småkaka, men plötsligt händer det! De här kokoskakorna med chokladsmörkräm är helt otroligt goda. Min bonussvärmor Anette hade bakat sådana här i julas (mjölkfria, rar som hon är), och när jag kom hem efter julfirandet i Mariannelund med en påse kakor med mig hem blev det hård kamp mellan syrran och mig om vem som skulle få äta dem. Jag har bakat en omgång sedan dess som jag förvarar (läs gömmer för Olof) i frysen i diverse burkar, och alla som har fått smaka på kakorna har tyckt att de har varit hur goda som helst. Receptet kommer från Anettes kompis Ann, och jag återger det här precis som jag har fått det. När jag bakade det hade jag dock inte i så mycket socker som 5 dl, utan bara 4, och kakorna smakade precis lika gott ändå.

Anns kokoskakor, ca 50 st
150 g smält smör
4 ägg
5 dl socker
4 msk kakao
2 påsar kokos (totalt 400 g)

Chokladsmörkräm
100 g smör
2 msk kakao
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret till kokoskakorna, och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner kakao, och rör sedan ner kokos. Häll i det smälta smöret, och låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Klicka sedan ut teskedsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper. Grädda plåtarna i mitten av ugnen, ta ut dem när kokoskakorna flutit ut lite och fortfarande ser lite kladdiga ut. I receptet står det 7-8 minuter, men i min ugn behövdes det nog närmare 12 minuter. Detta insåg jag dock lagom till den sista plåten, så många av mina kakor blev lite för kladdiga. Men ska man ändå frysa dem så gör det ingenting.

Till chokladkrämen vispas smöret mjukt ihop med kakao, florsocker och vaniljsocker. Sedan vispas ägget i. Här får man köra med elvisp för att få en jämn smörkräm. Bred sedan chokladsmörkräm på hälften av kakorna. Tryck på en andra halva kaka, så är det färdigt. Går som sagt utmärkt att frysa, och även att göra på mjölkfritt margarin.

25 januari, 2015

18 kommentarer

  1. Det blir ca 25 st dubbla. Fast det kan lika väl vara 20 eller 30, det beror lite på hur stora man gör dem. I ärlighetens namn skrev jag 25 för att jag trodde det var där någonstans, de tog slut så fort, så jag har ingen riktig siffra… 😉 Lovar att räkna bättre nästa gång dock.

 1. Bakade dessa rackarna igår och de var goda! Dottern slök två på raken tillsammans med sambon innan jag hann gömma dem, de får ju vackert vara några dagar. Jag halverade dock mängden på kakorna så det blev extra mycket chokladsmörkräm. Gott!

 2. Åh, nu går din hemsida mycket snabbare att ladda ner!

  Måste testa trots att jag är liiiite skeptisk till kokos….

 3. Hej Helena. Tänkte bara passa på att ställa dig den här frågan (kanske lite fånig, men):Vidtar du några fler "hygienåtgärder" i köket än att bära förkläde och tvätta händerna? Sätter upp håret kanske?

  1. Hej Susannah! Nej, det gör jag inte. Håret har jag alltid uppsatt ändå, hela tiden, det är så jobbigt att ha det i ansiktet. Numera är det dessutom en liten bebis som sliter i det så fort hon får chansen. 😉

  2. Jag är kanske lite extremt noggrann, men det har väl blivit lite av en rutin från när jag jobbade på Espresso House som barista. Jag brukar, förutom förkläde, alltid sätta upp håret i en knut eller en hästsvans, och sedan brukar jag dessutom täcka håret med en keps eller en sjalett när jag jobbar hemma i köket. Dessutom brukar jag alltid använda plasthandskar.

 4. Tillägg till min kommentar: Även om jag sätter på mig plasthandskar, så tvättar jag självklart händerna innan jag sätter på handskarna.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration