Andra Efterrätter

Apelsinmoussetårta till påsk

Den här apelsinmoussetårtan serverade jag till efterrätt på förra årets påskmiddag. Den var gul, god och tog slut fort. Ett bra betyg, med andra ord. Receptet kommer från Allt om Mat, som alltid är duktiga på att leverera. I köket håller Olof i skrivandets stund på att leverera en pastarätt, han slamrar och står i och bad mig nyss ta en bild på honom där han poserade tillsammans med sitt nyinköpta lokala Ängöl. Han går onekligen in för det. Om pastan får samma engagemang kommer det att bli en riktigt seriös pastamiddag. Men nu är det påsktårta som står på schemat, så här kommer ett recept som räcker till 10 personer:

Chokladbotten:
200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
50 g mörk choklad

Apelsinmousse:
4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
125 g Kesella
1 dl pressad apelsinsaft
2,5 dl grädde

Apelsingelé:
2 gelatinblad
2 dl pressad apelsinsaft
5 msk socker
3 apelsiner

Efter att ha konstaterat att det här receptet innehåller en imponerande mängd gelatinblad kan du börja med att göra kakans botten. Riv mandelmassan grovt, blanda ner hackad choklad, ägg och kakao, och tryck ut smeten i en bakplåtpappersklädd form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175C i ca 15-20 min.

Sedan till moussen; börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten så att de mjuknar. Vispa äggulor med socker, och tillsätt kesella. Värm apelsinsaften i en liten kastrull, och rör ner gelatinbladen så att de smälter ner i saften. Låt svalna, och blanda sedan ner detta i ägg&kesellasmeten. Vispa grädden och vänd ner den. När chokladbottnen har svalnat, bred ut apelsinmoussen över den, och ställ in formen i kylskåpet ett par timmar tills den stelnar.

Till gelén är det återigen dags att lägga gelatinblad i blöt, och hälla apelsinsaft och även socker i en liten kastrull. Rör ner gelatinbladen och låt dem smälta ner. Medan apelsinsaften svalnar, skär bort skalet från apelsinerna, och halvera dem. Skär dem sedan i klyftor, som du lägger ovanpå den nu stelnade moussetårtan. Häll på (skeda gärna över) den svalnade apelsinsaften, och ställ in i kylen ytterligare någon timme så att gelétäcket stelnar.

20 april, 2011

7 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration