Gåvor - ätbara

Ätbara julklappar

I december kan det behövas små gå-bort-presenter till adventsfikor, glöggmingel och jul- och nyårsmiddagar, och då är det lika roligt att ge bort som att få något hemmagjort! Okej då, det kanske är lite roligare att få något smaskigt än att ge bort det, men ändå. Ibland får man ju bjuda till lite, och släppa sitt krampaktiga grepp om gottepåsen. Dessutom kan man komma ganska billigt undan med egenhändigt gjorda gåvor. Här kommer ett recept ur Två Systrars Söta på ett 40-tal saffransbiscotti som man kan lägga i en stor glasburk eller en cellofanpåse och ge bort (eller behålla):

Saffransbiscotti:
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 pkt saffran (0,5g)
1 msk grädde eller mjölk
2 msk rivet apelsinskal
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett i taget. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden, och rör ner i äggsmeten tillsammans med det rivna apelsinskalet. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör till en slät deg som du sedan rullar ut till 3 längder och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 min på 175C, ta sedan ut plåten och stäng av värmen. Snitta längderna lite på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ sedan tillbaka plåten in i ugnen och låt biscottin stå därinne på den avstängda ugnens eftervärme tills bitarna är helt torra och knapriga.


 Ett annat hett presenttips är en fin ask fylld med lakritskola med havssalt

 …eller varför inte lite hemkokt apelsinmarmelad?

Vill man bli riktigt populär är hemmagjorda praliner ett riktigt säkert kort. En annan bra present som går väldigt fort att göra och hälla upp i glasburk är Emmys pepparkaksmüsli. Uppskattas garanterat!

20 december, 2010

12 kommentarer

  1. Förstår att folk bjuder hem dig. Att det sedan kanske saknas en kaffemaskin när du gått spelar inte så stor roll när man sitter där och mumsar delikatesser 😉

  2. Askar kan man fynda på loppis! Fast just den här tror jag att mammas man köpte vaniljstänger eller något annat gott i på Madagaskar för ganska många år sedan.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration