Grillat

Att fritera är en konst!

I sommar har Olof gått in helhjärtat för friterandets konst. Från att ha friterat blöta och mjuka pommes har han nu, efter att ha bläddrat i sin bibel från föregående inlägg, lärt sig att fritera tunna, krispiga potatischips som är helt underbara att sitta och knapra på till kött, sås eller bara som de är. Första gången han fick till dem så här bra, och la upp dem på tallrik, drog jag efter andan och sa att ”Määh, sådär många orkar jag aldrig!”. Efter fem minuter var tallriken tom, och jag tyckte det var dålig stil att han inte friterat fler. Och så luktar det ju så gott när man friterar! Eller okej, inte inne då, men om man gör det utomhus, på terrassen. Då luktar det som när man är på sommarsemester i Grekland och går längs med hamnpromenaden och ska välja restaurang för aftonen, och alla dofter från de olika köken blandas och når en med kvällsvinden.

Nedan följer (mycket omständiga, men essentiella) punkter på hur man gör när man friterar potatis, om man vill göra som Jon Widegren gör i sin bok Flippin’ burgers. Och vad gäller fritös, så har vi en helt vanlig fritös från OBH Nordica som vi shoppade på Media Markt för 500 spänn. Man kan fritera för cirka 4 portioner åt gången i den.

  • Ta fram ett gäng potatisar och skrubba dem. Plocka fram fler än du tror att ni äter. Du kommer ångra dig annars, tro mig.
  • Skiva dem tunt, och lägg dem i en kastrull med vatten. Låt dem ligga i minst en timme, för att få bort stärkelser. 
  • Häll av vattnet, t ex i ett durkslag, och häll över potatisskivorna i en kastrull med nytt vatten. Koka dem i saltat vatten som innehåller en liten skvätt vinäger. Koka dem tills de är lite mjuka, men inte klara, för då kommer de bara att falla isär.
  • Häll av dem i durkslag, och häll sedan ut dem på en gammal kökshandduk som du inte är så rädd om. Sprid ut dem lite, så att de har möjlighet att torka till. 
  • Sätt sedan igång din fritös, och förfritera de små rackarna på låg värme i ca 6 min. Vår fritös går från 140-190C, och här friterar vi dem på 140C.
  • Sprid sedan ut potatisskivorna på tidningspapper, och låt dem svalna. Fram till hit kan du förbereda innan! Du kan även frysa dem nu.
  • Nu är det dags för det sista! Fläska på rejält med temperatur på fritösen, vi kör vår på maxvärmen som är 190C, tills de fått fin färg, ca 2-4 min. Sprid ut dem igen på tidningspapper, och var snabb med att salta. Om de hunnit svalna studsar bara saltet av.
  • Om du är upptagen med annat, som t ex kött, och potatisen är klar i lite väl god tid, lägg aluminiumfolie över den, så håller den sig fint. 
15 augusti, 2013

3 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration