Tre rätter att laga med tomater
Tomatbonanzan är ett faktum! Just nu är tomaterna som allra godast, och själv hänger jag på låset de dagar när min favoritgårdsbutik här på Öland har öppet. Deras egenodlade tomater tar slut i ett nafs, så det gäller att hålla sig framme.
Vad brukar ni göra med tomater när de är i säsong? Själv tycker jag att de är godast som de är, med bara olivolja, salt och peppar, ihopparade med buffelmozzarella och basilika. Det åt jag till middag häromkvällen när Olof var iväg, och det är så fantastiskt gott. Jag brukar plocka fram buffelmozzarellan minst en halvtimme innan så att den inte är kylskåpskall när jag ska äta den. Och tomater får aldrig vara kylskåpskalla, det är en hädelse!
Här kommer mina tre favoriträtter att laga med färska tomater i säsong:
Rå tomatsås med spaghetti, mynta, basilika och buffelmozzarella. Det här är så otroligt enkelt, men ändå så oerhört gott; man halverar ett gäng små tomater och lägger i en bunke, öser ner basilika och mynta, häller ner lite olivolja, honung, pressad apelsinjuice, salt och peppar, och sedan kramar man sönder tomaterna med händerna i bunken så att allting blandar ihop sig. Och så serverar man det till pasta sedan. Självklart ihop med rejäla mängder buffelmozzarella! Det ska vara gott att leva.
Okej, så det här är ganska likt – det är tomater och mozzarella här med, men den här gången blandat med vaniljstång som ger en helt fantastisk smakskjuts till tomaterna! Perfekt som förrätt ihop med brytbröd, jag lovar att gästerna kommer att älska det! Här hittar ni tomat med vanilj och mozzarella.
Enkel tomatsallad med basilika och timjan är bland det enklaste man kan göra, men med fina råvaror blir ju som bekant även den enklaste måltid en festmåltid. Det här är ett jättebra tillbehör till grillat eller som sidosallad till en vanlig maträtt, som går fort och alltid uppskattas. Recept behövs knappt, det är bara att halvera tomaterna, lägga dem på ett fat, röra ihop olivolja med honung och vit balsamvinäger och ringla över, och sedan toppa med basilika, timjan, salt och peppar. Till den mängd tomater som använts på fatet på bilden brukar jag ta cirka 0,5 dl olivolja och 1 tsk vardera av honung och vit balsamvinäger.
Å gudars så G O T T!
Älllllskar tomat o mozarellasallad. Kan TYP äta det varje dag tror jag 😉
Gjorde ett annat recept igår, som jag hittat hos @annadrabek på instagram.
Fyllda tomater, jag gjorde min variant så här:
Quinoa, stekta kantareller, fräst lök, fräs haricot vertes. Blanda ihop allt, krydda med salt o peppar, hade på lite persillade för hade inten persilja… Kan tänka mig att vitlök skulle sitta fint till.
Fyllde tomaterna med detta och rev över parmesam och in i ugnen en stund. Serverade med en krispig grönsallad till. Såååå gott!
Ha en fin helg!
Kram Anna
Det låter ju jättegott! Jag har inte gjort fyllda tomater i ugnen på evigheter, så tusen tack för tipset! Många kramar!