Andra Säsong

Att ta tillvara på äpplena

Har man ännu inte tagit tillvara på sina äpplen om man nu har några, är det verkligen hög tid att göra det nu. Själv älskar jag äppelmust, och tycker att must från egna äpplen är det allra bästa sättet att ta tillvara på äpplena.

Hemma hos mamma finns det två stora äppelträd, ett med röda Ingrid Marie-äpplen och ett med gröna Signe Tillisch-äpplen. Under det tidiga 80-talet jobbade min pappa ibland extra på den lokala plantskolan när han inte var ute till sjöss, och när han slutade där fick han de här två äppelträden. Just de röda äpplena är helt fantastiska, jag har aldrig ätit godare äpplen, och det brukar vara reaktionen från de flesta som smakar äpplen från det trädet. Något speciellt är det med det där trädet, alltså.

 Nu har det ju börjat poppa upp lite musterier både här och var där man kan lämna in sina äpplen, och i år lämnade mamma sina äpplen till Kalmar Musteri. Hon lämnade in 124 kg äpplen, som blev till 81 liter äppelmust. Musten levereras i bag in box-påsar, så kan man köpa till pappboxar till dem om man vill. Mamma mms:ade över den här bilden från sitt kök när hon precis kommit hem med sin mustskörd för en månad sedan.

Musten ska helst stå svalt och mörkt, och den håller flera månader i obruten förpackning, så just nu står den ute i lekstugan, men kommer att få flytta in i mitt källarförråd när minusgraderna kommer. Att få must av sina äpplen kostade 15 kr litern där mamma gjorde sin must, och den smakar verkligen supergott. Nu när man är gravid och dricker alkoholfritt är det dessutom extra roligt att ha något så här gott att dricka på helgerna. Fast jag dricker den varje dag ändå, så klart. Måste be mamma om en ny laddning snart.

Jag läste för övrigt någonstans att det var en tjej som dragit ihop en Facebooksida där folk kunde äppelmust-dejta. Antingen om man hade äpplen som man ville bli av med, eller om man var på jakt efter äpplen för att göra must av. Superbra idé, tycker jag! Dessutom bor det många pensionärer i hus med äldre trädgårdar där det ofta finns fina äppelträd som ger mycket frukt, som de inte orkar plocka upp och ta hand om, så är man ung och pigg och har tid, kan man ju göra en grej av det också. Det är ju en prima affärsidé för studenter under hösten! 

29 oktober, 2016

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration