Andra Grillat Kyckling

Beer can chicken

I sommar har den stora grillfavoriten varit Beer can chicken – kyckling på ölburk. Och vad gott det är! Tillagningsformen må se smått brutal ut, men köttet blir fantastiskt saftigt.

Till kycklingen har vi tillrett en sås på saften som bildas i tillagningen, lika god den också!

Hur gör man då? Olof anser att Per Morbergs bok Morberg grillar är en helig skrift, och gör Beer can chicken till stor del utifrån Pers recept i ovan nämnda bok:

Beer can chicken – 2 portioner
1 stor, färsk kyckling
1 öl på burk à 33 cl
100 g smält smör
ca 1 dl oliv- eller rapsolja
0,5 citron
0,5 kruka rosmarin
0,5 kruka timjan
grovmalen svartpeppar
flingsalt
———-
T ex ugnsgrillade potatisklyftor och blandade rotfrukter till servering

Smält smöret, rör ner oljan och citronsaften och låt det svalna lite, så mycket att du kan ta i det utan att bränna dig. Gnid sedan in den råa kycklingen med detta. Hacka rosmarin och timjan och bre ut det över en torr skärbräda. Spara någon kvist av varje krydda. Strö även ut flingsalt (ta rejält med salt här!) och peppar, och rulla sedan kycklingen på skärbrädan så att den blir intäckt av alla örter och kryddor. Får du smörsaft över, häll ner den i kycklingen. Knäck till tre vitlöksklyftor med handtaget på en kniv, och hacka en halv röd, urkärnad chilifrukt. Stoppa ner vitlök och chilifrukt i kycklingen. Ta sedan en 33 cl ölburk. Gör dig av med halva innehållet på valfritt sätt (drick upp det, alltså) och gör små hål i övre delen av burken med t ex en skruvmejsel. Hålen hamnar alltså på den ytan av burken där du redan har hunnit tömma innehållet. Tryck ner en (eller flera kvistar) timjan och rosmarin i ölburken. Ta tag i kycklingen och trä på den på ölburken. Ställ den kycklingbeklädda burken i en form med höga kanter som tål att vara på en grill, och grilla sedan kycklingen under lock i ca 1 timme tills den är genomgrillad. (Det märker du om du skär ett snitt i låret och saften som kommer ut är ljus istället för rödaktig.) Under grillgallret ska kolen ligga runt omkring formen, så att den inte har någon kol direkt under sig. När kycklingen är klar, slå in den helt i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 min för att safterna ska bevaras. Gör under tiden såsen.

Sås:
I formen där burken har stått har det nu samlats en finfin vätska. Sila den, vispa ut den med creme fraiche och servera till kycklingen. Har du en bra kastrull kan du göra det här direkt på grillen. Smaka av med salt och peppar.

12 augusti, 2012

14 kommentarer

  1. Visst är det jättegott med beercan chicken!! Det blev en ofta återkommande favorit under våra Kanada år. Ett tips är dock att undvika ha vegetarianer i närheten när man stoppar upp själva burken i kykling…. Vi har testat och jag tror fortfarande inte vi är helt förlåtna 😉

  2. Jäklar vad gott det lät! Å lite coolt med ölburken så. Hoppas det kommer nån solig dag till så man hinner testa för jag antar att det inte funkar i ugn?

  3. Åååå så roligt att ni nu avnjutit rätten som jag tipsade om i inledningen på grillsäsongen! Så ska kyckling smaka! Här på Gotland har vi fastnat för citronpastan och dess kusin , walnötspastan. Mmmm smarr. Keep up the good work så lovar vi att laga. I veckan provar vi korvpastab med över 200 gran smör :-).

  4. Den där var populär i Södra USA också. Där kallades den Chicken on a thrown. Ser väldigt gott ut och som du säger så blir det väldigt saftigt och gott.

  5. Har läst om den här tillagningsmetoden förut och den låter ju lockande – men har inte tagit mig dit än. Roligt att läsa att kycklingen blir så god!
    Ha det gott /Emma

  6. Har alltid velat testa detta men kan kycklingen verkligen stå upp? Trillar den inte ner? och får en stående kyckling plats i en vanlig klotgrill? Många frågor…Remsan, vilken temperatur ska det vara i ugnen och hur länge ska den tillagas? Vänliga hälsningar, fröken frågvis

  7. Sandra – kycklingen står stadigt och fint över ölburken, man trycker ner den över. Brutalt, men effektivt. Den får plats i en vanlig klotgrill, vår klotgrill är 57 cm i diameter, och jag tycker att det ändå finns lite yta över. Ska höra med Remsan om ugnstillagning. 🙂

  8. Sandra, jag kan säga att jag fick ta till en konservburk istället. Jag hade 175 grader vanlig ugn, annars 160-165 i varmluft. I si så där 50-70 minuter.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration