Andra Frukost

Belgiska våfflor

När jag är ledig älskar jag att frossa i lyxig frukost. Det äts surdegsbröd, amerikanska pannkakor, ägg, yoghurt och så dricks det finkaffe. Efter att jag bläddrat igenom morgontidningen brukar jag ta med mig min kaffekopp och förflytta mig till fåtöljen och bläddra vidare i mat- och inredningstidningar.

Hemma hos min kompis Liv serveras det förmodligen belgiska våfflor om söndagarna. När vi var där och fikade för ett tag sedan blev vi bjudna på underbart goda våfflor, och Liv låter hälsa att hon alltid använder sig av Leilas grundrecept på våfflor, som följer enligt nedan:

Leilas belgiska våfflor, ca 4 portioner
2 ägg
125 g smör + lite extra till våffeljärnet
2,5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt vatten och mjölk, och värm tills det är fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke, och tillsätt degvätskan. Rör så att jästen löser sig. Separera äggen, och häll äggvitorna i en egen bunke. Äggulorna rörs ner med slev i degvätskan, tillsammans med socker, mjöl, salt och vaniljsocker. Rör till en jämn och slät smet. Vispa äggvitorna för sig tills du kan vända bunken upp och ner utan att de åker ut, och vänd sedan ner dem i smeten. Låt smeten stå i ca 20 min innan du börjar grädda våfflorna. Gräddtiden varierar, men tar ofta mellan 3-5 minuter. Pensla våffeljärnet med smör innan du gräddar.

28 juli, 2012

7 kommentarer

  1. Så gott med belgiska våfflor! Frukosten är bästa måltiden om bara tid finns att sitta och njuta av den. Gärna ska det då serveras en massa olika. När jag blir rik ska min hemhjälp få laga helgfrukost varje dag.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration