Andra Efterrätter Glass Paj efterrätt

Blåbärspaj med citronglass

Har ni inte testat att servera citronglass till blåbärspajen än, så bara måste ni göra det! Mycket roligare än vaniljvisp eller vaniljglass. Det skrivs ju i så många recept om hur gott det är att riva ner lite citronskal över blåbärspajen, men jag ville göra en klassisk hederlig blåbärspaj, och bestämde mig för att istället vänstra lite med citronen vid sidan av, därför fick det bli citronglass för att ändå komma åt kombinationen citron/blåbär. Egenlagad citronglass är för övrigt galet gott, friskt och fräscht, och nästan strået vassare än apelsinglassen som jag brukar göra. Absolut värt att prova, inte bara till paj, utan även för att äta som den är!

Citronglass, ca 6 portioner
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 äggvita
1,5 dl socker
1 normalstor citron – skal och saft

Separera äggen och lägg gulorna för sig i en bunke, och behåll en äggvita i en annan bunke. Vispa äggvitan för sig till ett hårt skum, och vispa sedan äggulorna med sockret tills det blir ljusgult och fluffigt. Vispa grädden för sig. Riv skalet av citronen och pressa ut saften ur den, och rör ner det i äggsmeten. Rör samman äggsmeten med grädden, och vänd sist av allt ner den uppvispade äggvitan i smeten. Häll upp i en frysbar form och låt stå i frysen i minst 4 timmar innan servering.

Blåbärspaj, ca 8 portioner
ca 400 g blåbär
150 g smör
1,5 dl socker
3 dl mjöl

Lägg blåbären i botten på en smord pajform. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen (som jag för övrigt använder till alla pajer oavsett vilken typ av bärpaj det är) och bre ut den över bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min tills pajen har fått fin färg.

Och hörni – jag kom iväg och tränade den här tisdagen också! Undrens tid är sannerligen inte förbi. Däremot var jag den enda på passet som hade chokladfläckar på träningskläderna.

13 september, 2011

9 kommentarer

  1. Låter som en riktig livsnjutare som har chokladfläckar på träningskläderna. För visst är det njutbart även med träning 😉
    Hade tänkt göra blåbärspaj någon dag, fick ett recept i handen med bla vit choklad i jag tänkte testa. Får kanske svänga ihop lite citronglass till pajen, så jag kan haka på treden jag med.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration