Andra, Frukost

Blåbärsyoghurt med citron och vaniljstång

Flera somrar i rad har jag gjort blåbärsyoghurt så här års, och det är alltid lika gott! Man får passa på nu i augusti, för säsongen är ju ganska kort, och att göra den här yoghurten på frysta blåbär blir bara blaskigt. Färskt ska det vara! I bägaren på bilden har jag blandat ihop följande:

1 liter naturell mild yoghurt 3% fetthalt
1,5 dl socker
1 urskrapad vaniljstång
minst 2 dl blåbär
skalet av en halv citron

Rör ihop allting, och ställ i kylen över natten. Det är stor skillnad i smak om man äter yoghurten samma dag som den tillagats mot dagen efter, för då har smaken från vaniljstången hunnit sätta sig, och yoghurten smakar ljuvligt. Yoghurten är jättegod även utan citronskalet i, det är faktiskt bara de två senaste gångerna som jag har haft i det, och jag tyckte det var en riktigt lyckad kombination! Syrran däremot föredrog den klassiska varianten med enbart blåbär.
Får man tag i hallon så kan man ha i det istället för blåbär!

12 Kommentar

 1. Cupcakesfluffan

  2 augusti, 2010 at 4:10 e m

  Så gott det låter, detta måste jag testa, blåbär är verkligen gott

 2. Håkan och Anki

  2 augusti, 2010 at 4:14 e m

  Sv: Tack! Ja, vi har verkligen njutit dessa veckorna och börjar redan planera nästa resa… Men visst, det kan ju vara garderoben som påverkar kläderna oxå, det tänkte vi inte på.
  Hoppas du får en bra och god kväll!

 3. Erika - Bakglädje

  2 augusti, 2010 at 4:24 e m

  Det lät ju inte så svårt. Undrar om det funkar lika bra med filmjölk, jag gillar det mer än yoghurt. Det borde ju gå!
  Kul att läsa din kommentar hos mig om tårtan din granne gjorde när du var liten. Tänk vilka minnen man har, jag hoppas min son också kan minnas sina kalas och födelsedagstårtor.
  Kram Erika

 4. Mor-Mia

  2 augusti, 2010 at 6:02 e m

  Jag tänkte plocka blåbär i helgen, så sedan får jag prova din yoghurt!

 5. sana

  2 augusti, 2010 at 7:23 e m

  Låta jätte gott;d
  Fina bilderna som altid, det kan man absolut göra med färskt frukt eller hur.

 6. Yasemin

  2 augusti, 2010 at 7:37 e m

  Hoppas att arbetsdagen din har varit bra. Låter gott med blåbärs yoghurt. Jag ska se om jag kan hitta några i skogen och göra smulpaj. Annars får det bli på de röda vinbären. Du får absolut testa de turkiska paprikorna. De ljusgröna är milda i smaken, medans de mörkgröna är starka. De har ett namn oxå men jag kommer inte på det.

 7. charlotta

  2 augusti, 2010 at 10:06 e m

  gud vad gott med lite såntdär till frukost! slår helt klart den torra mackan jag fick i mig i morse…:)

 8. Angelica

  3 augusti, 2010 at 6:18 f m

  Vilken fin blogg och vad mycket härligt goda recept! Blir så avis på alla som kan fota!

  Allt gott från en annan matbloggare!

 9. Emma

  3 augusti, 2010 at 7:13 f m

  Det här lät jättegott och enkelt 🙂 Och som vanligt är bilderna fina!

 10. Millan

  3 augusti, 2010 at 8:40 f m

  Vi brukar också göra en variant på det här hemma. Eller brukade ska jag nog säga, för jag hade helt glömt det! Tack för påminnelsen!

 11. Remsan

  3 augusti, 2010 at 1:37 e m

  Oj, vad gott att göra gen fruktyoghurt med bara naturliga ingredienser! Blåbär är alltid bäst färska.

 12. Caroline

  4 augusti, 2010 at 6:00 e m

  Jag såg detta tips inne hos Vickan på Matplatsen 🙂 Det lät, precis som du sa, väldigt lyxigt!! Men framförallt kanske lite nyttigare än dom man köper. Visserligen var det socker i men inte en massa andra konstiga ämnen som det oftast är i "köpes-yoghurtarna". Och vill man så kan man ju faktiskt ersätta det "farliga vita" (skrattar) med annat alternativ 🙂 Ska testa denna!

  Mvh,
  Caroline

Lämna en kommentar