Sylt/Marmelad

Blodapelsinmarmelad med vanilj

Blodapelsin marmelad vanilj

Just nu befinner vi oss mitt i säsongen för blodapelsin, och är det någon gång det är läge att göra sin egen apelsinmarmelad så är det nu! Egentligen smakar blodapelsiner ganska likt vanliga apelsiner, men många anser att smaken hos blodapelsinen är lite mer intensiv.

Nästan all blodapelsin växer i sluttningar på Sicilien, och där är temperaturskillnaderna så stora mellan dag och natt vilket gör att apelsinerna utvecklar en antioxidant som heter antocyanin för att skydda sig mot kylan, och det är det som gör dem röda. Det är dock inte alla som är jätteröda inuti, det beror lite på när i säsongen de är plockade. Ju kallare nätter desto rödare färg. Bästa stället att förvara dem på när man köpt hem dem är kylskåpet.

Och marmeladen då? Jag gör den på samma sätt som mormor gjorde, det var hon som lärde mig att göra apelsinmarmelad för över 20 år sedan. När jag var student gjorde jag apelsinmarmelad varje jul och gav bort som julklapp, det var både billigt och uppskattat! På den tiden jobbade vi inte med syltsocker, så jag har uppdaterat receptet lite för att kunna använda mig av just syltsocker så att det ska bli enkelt. Mormors recept går ut på cirka ett 1-1,1 kg citrusfrukt, där apelsin står för 70-80% och citron för dryga 30%. Man skär frukterna i så tunna skivor som möjligt och lägger dem sedan i en bunke med en liter vatten i kylskåpet över natten. Det ska göra att marmeladen inte blir bitter. Sedan kokar man den dagen därpå i minst 45 minuter så att skalen mjuknar innan man häller i socker och häller över apelsinmarmeladen i burkar.

Apelsinmarmelad utan tjafs

Jag har googlat lite för att se hur andra gör apelsinmarmelad, och det verkar ganska omständigt. I de flesta recept ska man skala apelsinerna och strimla skalet, skära bort alla vita hinnor och sedan skära eller mixa fruktköttet innan man kokar det. Det låter ju ganska jobbigt och tidskrävande. Jag föredrar mormors sätt, och det blir hur bra som helst. Det vita i apelsinerna ger marmeladen en viss bitterhet, vilket är varför många vill ta bort så mycket som möjligt av det vita. Samtidigt är det ju svårt att få bort det helt. Själv brukar jag slänga de bitar som nästan enbart består av vitt när jag skär mina strimlor, oftast är det kantbitarna och vissa vita remsor som är lätta att skära av. Men annars får de vara kvar. Man har ju inte hela dagen på sig. Och de får ju ligga och dra i vatten över natten just för att marmeladen inte ska bli för bitter. (Sedan finns det ju också de som verkligen gillar det bittra i en apelsinmarmelad, så det är ju olika.)

Beroende på storlek på apelsinerna och citronerna skär jag dem i 4-8 båtformade klyftor, tar bort eventuella kärnor, och sedan skär jag varje båt i tunna bitar, så tunna jag kan. Här kan man göra lite som man föredrar – de flesta som gillar apelsinmarmelad gillar när det finns bitar av skal som har lite tuggmotstånd. Så kör ditt race, det kommer att bli bra oavsett!

Är du sugen på att göra laga något mer med blodapelsin nu när den är i säsong? Då kan jag passa på att tipsa om…

Blodapelsinglass

…den här supergoda blodapelsinglassen, eller den här här rent ut sagt svingoda…

Gin och Tonic med grapefrukt, rosmarin och blodapelsin

gin och tonic-drinken med blodapelsin, grapefrukt och rosmarin där rosmarinsaltet på glasets kant är helt beroendeframkallande!

Skriv ut

Blodapelsinmarmelad med vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Blodapelsinmarmelad med vanilj är drottningen av apelsinmarmelad! Lite snyggare och lite godare än alla andra. Det är bara så.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 60 min
  • Tillagningstid: 60 min
  • Total tid: 2 h
  • Antal portioner: ca 1,7 liter 1x

Ingredienser

Scale
  • 800 g blodapelsin (ca 78 st)
  • 300 g citron (ca 2 st)
  • 1 liter kallt vatten
  • 1 vaniljstång
  • 7 dl syltsocker

Instruktioner

Tvätta frukterna noga, gärna med en liten tvättsvamp så du får bort så mycket som möjligt av besprutningsrester ifall de inte är ekologiska.

Skär dem i båtformade klyftor, 4-8 klyftor per frukt beroende på storlek. Ta bort kärnorna och skär varje klyfta i tunna bitar. (Inga av frukterna ska skalas.)

Lägg alla bitarna i en bunke (eller en större kastrull) och häll över 1 liter kallt vatten. Sätt över lite plastfolie och ställ in bunken i kylen över natten till dagen därpå.

Nästa dag – häll över bunkens innehåll i en kastrull. Snitta upp en vaniljstång och häll ner både frön och stång i kastrullen. Låt koka upp, och koka sedan på medelvärme i cirka 45-50 min tills skalen är så mjuka du vill ha dem. Häll i syltsocker och koka i cirka 5 min till. Smaka av för säkerhets skull (men bränn dig inte) då apelsinernas egen sötma kan variera mycket. Skumma av om det behövs. Testa om marmeladen är klar genom att hälla upp lite på en tallrik, dra ett streck med en sked genom den, vänta några sekunder, och om det inte flyter ihop igen är den klar.

Ta kastrullen från värmen, fiska upp och ta undan vaniljstången och häll sedan marmeladen i väl rengjorda glasburkar som du förvarar i kylen. Även om marmeladen känns ganska lös så stelnar den till i kylen mer än man tror.

15 februari, 2023

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration