Sponsrat inlägg

Blommig chokladcrème med vispgrädde

I samarbete med Matgåva.se

Häromkvällen rörde jag ihop den här ljuvliga chokladdesserten med chokladen Esmeralda från Malmö Chokladfabrik som jag fått hem i min låda Goa Grejer av Matgåva.se. Förra veckan kunde man ju vinna en sådan matgåva här på bloggen, och vann gjorde Malin, som redan blivit kontaktad. Grattis Malin! Om man inte vann och ändå vill köpa en matgåva kör de nu fraktfritt, året ut.

Chokladen Esmeralda har en blommig karaktär, och jag tyckte det kunde göra sig fint till blomsterströsslet som också finns hos Matgåva. Matgåva säljer mycket mer än färdigpackade matgåvor, alla delikatesser går även att köpa i styck, precis som hos vilken nätshop som helst. Just det där blomsterströsslet är ju en toppenbra grej att ha hemma, det piffar upp vilken dessert eller tårta som helst.

Det hela blev i alla fall väldigt gott. Så gott att vi åt två portioner var. Tur att det fanns fyra, så det slapp bli orättvist. Hade det bara blivit tre portioner hade det blivit jobbigt. Eventuellt hade jag fått spela ”jag har burit dina barn”-kortet. Fungerar alltid, även om dess popularitet kan diskuteras. Den här desserten kommer vi att servera på vårt eget julfirande här hemma, den är perfekt att röra ihop kvällen innan och ha stående färdig i kylen. När man har gäster och fyra vilda barn ränner runt ens fötter vill man göra det så enkelt för sig som möjligt.

 

Blommig chokladcrème med vispgrädde, 4 portioner:

100 g choklad med 50-70% kakaohalt, gärna Esmeralda från Malmö Chokladfabrik

3 äggulor

2,5 msk strösocker

1 liten nypa salt

1 dl mjölk

1,75 dl grädde

0,5 vaniljstång

———-

2 dl vispad grädde till servering

Lite riven choklad till servering

Blomsterströssel till garnering

 

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Rör samman äggulor, socker och salt i en annan bunke. Mät upp mjölk och grädde i en kastrull, snitta upp en halv vaniljstång och lägg ner både stång och frön. Låt koka upp, fiska sedan upp och släng stången. Häll ner den varma gräddmjölken i äggbunken under handvispning, och häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen, men sänk värmen, och rör om hela tiden med en handvisp tills blandningen tjocknat. Den ska inte koka. Häll sedan ner kastrullens innehåll i bunken med hackad choklad. Rör om, låt stå någon minut, och vispa sedan slätt för hand. Häll i formar och ställ in i kylen i minst 2 timmar före servering, gärna över en natt. Garnera med vispad grädde och lite riven choklad på toppen, samt blomsterströssel.

18 december, 2017

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration