Andra Lamm

Brittisk lammgryta med öl

Då var vi framme vid julledighetens sista dag. Förlåt om jag påminner er, men jag behöver påminna mig själv också. Vi har haft ett par veckors riktigt lugn och skön ledighet här hemma där vi inte har gjort många knop, och den här sista lediga dagen går i samma lugna takt. Det är sådana här dagar som är perfekta för långkok och grytor, och dagens recept är därför på en lammgryta med öl. Receptet kommer från höstnumret av tidningen Gourmet som i den utgåvan hade Englands-tema, och ni kommer säkert att känna vissa brittiska vibbar när ni smakar grytan.

Lammgryta med öl, 4-6 portioner:
1 kg bringa eller bog av lamm
ca 1 tsk salt
mald svartpeppar
2 gula lökar
150 champinjoner
3 morötter
50 g smör
2 flaskor stout à 33 cl, t ex Guinness
2 msk finhackad, färsk timjan
———-
Om så önskas:
smör och mjöl till redning
1-2 dl vispgrädde

Putsa köttet och skär det i mindre bitar, ca 3×3 cm. Salta och peppra. Skär löken i klyftor, och hacka upp svampen i mindre bitar. Skär morötterna i slantar. Bryn kött, lök och svamp i en stekpanna i omgångar, och flytta över det efter hand i en gryta. Häll ner morötter, öl och färsk timjan, och låt grytan koka upp. Låt grytan sjuda under lock i ca 2 timmar eller mer, tills köttet är riktigt mört. När det är det, ta bort locket och låt grytan koka utan lock i ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.
———-
Fram tills hit följde vi receptet, men vi tyckte att grytan kändes alldeles för ”blaskig”, så vi gjorde en redning med lite smält smör och mjöl och 1-2 dl vispgrädde. Blev jättegott! Grytan serverades med klassiska kokta grönsaker och väldigt brittisk yorkshirepudding. Recept på det komma pronto!

6 januari, 2014

4 kommentarer

  1. Jag älskar lamm:) Jag har till och med min egen bonde jag hämtar kött ifrån här i Hultsfred. Så den här lammgrytan sätter vi på to-do-list.

    Kram på dig och hoppas samma lugn infinner sig på jobbet också så här i början:)

  2. Kul att se att någon testat Gourmets recept! Ja engelsk mat handlar mer om tjocka skysåser än redda såser och gräddiga såser är mer något i pastasåser eller till fin fisk.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration