Bröd Öland

Bröd på Ölandsvete

Baka bröd på Ölandsvete

Har ni provat att baka bröd på Ölandsvete? Ölandsvetet är en väldigt gammal vetesort från speltvete med hög proteinhalt och många näringsämnen, som har börjat odlas på några ställen runtom i landet de senaste åren efter att inte ha odlats på väldigt länge.

Här på Öland är det flera caféer och restauranger som nu har börjat baka bröd på Ölandsvete, och det tycker jag är jätteroligt. (Ölandsfrallorna från Fredriks Bageri i hamnen i Färjestaden rekommenderas varmt.) Själv brukar jag baka frallor på Ölandsvetet, och brödet blir lite grövre och får en jättegod, lite nötig smak.

När man bakar bröd på Ölandsvete kan det vara bra att även använda en annan mjölsort för att brödet inte ska bli för ”tungt”. I det här blogginlägget har jag skrivit lite mer om Ölandsvete, vad det är för något och vad som kan vara bra att veta när man bakar med det. På Öland kan man köpa Ölandsvete bland annat i Isgärde där det stenmals i Isgärde kvarn, och även i olika gårdsbutiker. Just det Ölandsvetet från Isgärde Kvarn är det som jag använder mig av, och det är osiktat. Det ger ett grövre bröd med mer smak och mörkare färg än vad siktat Ölandsvete gör. I övriga Sverige kan man hålla utkik i sortimentet från Saltå Kvarn, som började sälja det för ett par år sedan.

Är du sugen på att prova? Det här receptet har jag provat mig fram till när jag bakat med Ölandsvete, och det ger jättegoda frallor.

Skriv ut

Bröd på Ölandsvete

Jättegoda frallor bakade på proteinrikt och näringsrikt Ölandsvete som gör dem lite grövre och ger dem en nötig och jättegod, fyllig smak.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: ca 2 timmar
 • Antal portioner: 16 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 50 g jäst
 • 5 dl fingervarmt vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 3 msk rapsolja
 • 1 msk honung
 • 5 dl Ölandsvete
 • ca 5,5 dl vetemjöl special

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, olja, honung och båda mjölsorterna.

Arbeta degen, gärna i maskin, tills den känns smidig. Låt jäsa ca 45-60 min under bakduk.

Baka ut brödet på mjölat bakbord till 16 runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. (Om du använder siktat Ölandsvete kommer det att gå åt mer mjöl vid utbakningen än vad det gör med ett osiktat, som suger åt sig mer vätska.) Låt jäsa igen i 30 min.

Grädda brödet i mitten av ugnen på 225C och ta ut det när det fått fin färg. Exakt tid beror lite på ugn, men räkna med ca 10-12 min.

17 februari, 2020

27 kommentarer

 1. Ölandsvete odlas på andra ställen i landet tex utanför Lund.Jag köper det hos min lokale Ica handlare här i Lund o bakar jättegott bröd av det 65% ölandsvete 35%vanligt vete (ca 8 dl sammanlagt ) lite solrosfrö salt o 4 dl vatten rörs ihop jäser 2-3 tim Hälls ut på plåten utan knådning
  Gräddas i 250 gr 15 min sätt ner till 150 gr o grädda 45 min till Snabbt o enkelt

  1. Tack Helene för receptet, det låter som ett riktigt gott bröd! Nästa gång jag bakar ska jag baka din variant. Älskar att få nya brödrecept! 🙂

    1. Har hört efter med Lidl, och de säger att det finns i hela Sverige nu som en del av standardsortimentet. Roligt! 🙂 Har sett att de har ett siktat och ett fullkornsmjöl, till det här brödreceptet skulle jag välja det med fullkorn.

 2. Låter gott, tänker testa! Men när jag tittar på Saltå kvarns hemsida efter Ölandsvete, så står det att det har utgått ur sortimentet…
  Hmm, var kan man då hitta Ölandsvete när man bor i nordvästra Skåne, tro??
  Ingela

  1. Minsann! Men det finns fler som gör Ölandsvete, och jag vet att det odlas i Skåne. Däremot har jag dålig koll på återförsäljare i Skåne. Men jag hittade faktiskt mjölet från en dansk leverantör eftersom det är populärt i Danmark också, som säljer det på nätet på websidan Med24.se. De flesta mjöl man hittar är siktade, det jag använder mig av är osiktat. Jag har bakat med siktat Ölandsvete också, men upplever att det brödet blir grövre och mycket godare med osiktat Ölandsvete.

   1. Jag köpte en påse Ölandsvete i gårdsbutiken på Skarhults slott utanför Eslöv igår. Ska strax sätta in en plåt bullar i ugnen nu.
    Finns det något bra recept på surdegsbröd med detta mjölet?
    Kajsa i Lund

  2. Hej!

   Jag vet inte när du skrivit detta, men det finns Ölandsvete hos min granne på Höja Landsväg 275 @appellslantbruk i Höja. Det är virvelmalt ekologiskt Ölandsvete odlat här.

 3. Även Västgötarna odlar Ölandsvete, fantastiskt bra att baka på. Västgötarna är några ekologiska odlare som samarbetar. De satsar på många gamla sädesslag som Emmervete, Nakenkorn, Ölandsvete, Dinkel och mycket annat.

 4. Finns på Lidl! Står dock inte bland det andra mjölet! Fråga i affären var det står! Köpte idag på Lidl i Täby!

 5. Vi har åkt förbi Isgärde kvar många gånger om året under många år men jag har aldrig köpt mjöl där. Det gjorde jag först i somras när det såldes i den nya Hökarboden i Stora Rörs hamn. På påsen finns recept på surdegskultur men det står inte hur man gör för att baka själva brödet. Finns det någon här på sidan som kan tipsa? Tack för recepten här. Ska pröva dem!
  I veckan tog jag en halv deciliter Ölandsmjöl i pannkakorna och de fick en intressant, fastare konsistens. Barnbarnen älskade dem. Vänliga hälsningar Elisabet på Öland

 6. Idag har jag bakat efter ditt recept. Jag gjorde tekakor istället för frallor. Verkligen ett toppenrecept! 👍🏻 Rekommenderas!
  Jag hittade mjölet denna vecka på Lidl, så nu gäller det att passa på att köpa lite mer så länge det finns där. 1/11-20

  1. Vad roligt Birgitta! Ja, verkligen roligt att Lidl tagit in mjölet! Hoppas det säljer bra så att det får vara kvar i sortimentet.

 7. Hej!
  Har provat ditt recept på frukostfrallor med Ölandsvete. De var jättegoda MEN jag fick ha i MYCKET mera mjöl än vad som stod i receptet för att få en kladdfri deg. Vad gjorde jag för fel tror du? Tips?
  MVH Margareta

  1. Hm, vilket märke på Ölandsvete var det? Jag använder ett från en liten kvarn här på Öland som är ganska grovmalet och suger åt sig mycket vätska, jag har förstått att de flesta andra som säljs i butik är mer finmalda. Kanske att det behövs mer mjöl då?

   1. Hej igen!
    Jag köpte det i Isgärde Gård på Öland i deras lilla ”lucka” vid vägen. Jag använde det osiktade mjölet. Det ska väl ändå kännas som en klippfri deg?
    Jag får prova igen. Har även siktat mjöl. Hur ska man tänka med det?
    Mvh Margareta

    1. Jo, degen brukar vara relativt klibbfri. Nu är det några år sedan jag tog fram det receptet, men jag har svårt att tro att något har ändrats. För ett par år sedan provade jag att baka med ett lite mer fint siktat mjöl, och jag har för mig att det gick åt mer mjöl då, men är inte helt säker då det var ett tag sedan. Nästa gång jag bakar bröd här hemma ska jag göra det här receptet igen, och efter det återkommer jag till dig här i kommentarsfältet! 🙂

 8. Tack va snällt. Jag ser fram emot det. Vill gärna baka med Ölandsvetet. Om du har flera recept senare så tar jag gärna emot.
  MVH Margareta

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration