Asiatiskt Grytor Kyckling Vardag

Indisk Butter Chicken

Indisk butter chicken

Indisk butter chicken med ris och naanbröd! Jag är extra stolt över det här receptet på denna klassiska, indiska kycklinggryta, för det smakar verkligen precis som på indisk restaurang!

Eller okej, min variant är kanske åt det mildare hållet i kryddningen, men vi har två kräsna små matkritiker i hushållet som tycker att mamma Scans köttbullar smakar kryddstarkt, så ni hör ju vad jag har att deala med.

Men om jag jämför denna butter chicken med den jag åt i Indien så tycker jag faktiskt att det smakar riktigt nära! Framförallt är det riktigt, riktigt gott! Olof vill äta det här varje vecka säger han.

Vad är butter chicken?

Indisk kycklinggryta butter chicken

Butter chicken påminner mycket om den lika populära tikka masalan. Skillnaden är att butter chicken inte är lika kryddstark och att den är krämigare.

Precis som namnet antyder innehåller den smör, och grytan rörs ut med grädde (eller kokosmjölk för den som föredrar det) vilket drar ner på styrkan och också gör den betydligt barnvänligare.

Kryddning och smaksättning

ingredienser-butter-chicken

Grundpelarna i smaksättningen är yoghurtmarinerad kyckling med vitlök, färsk ingefära och garam masala. Man har även i ganska mycket tomatpuré, en lök och mald kummin, och lite gurkmeja för färgen och cayennepeppar för sting.

Jag har provat med både grädde och kokosmjölk som såsbas, och båda funkar jättebra. Personligen tycker jag nog att det blir ett snäpp godare med kokosmjölk.

Rör ihop en kryddpasta och marinera i yoghurt

Kryddpasta indisk butter chicken

Av den finrivna ingefäran och vitlöken rör man ihop en liten kryddpasta tillsammans med kummin, garam masala, gurkmeja, salt och cayennepeppar.

Hittar man inte mald kummin i affären kan man mortla kumminfrön alternativt köra på spiskummin.

Sedan sparar man undan ena halvan av kryddpastan till senare, och använder den andra halvan till att marinera kycklingen med.

kyckling i yoghurtmarinad

Man kommer långt på att låta kycklingen marinera med kryddpastan utrörd i yoghurten i bara tio minuter under tiden som man hackar löken, men har man tid kan man alltid marinera den längre.

Yoghurtmarinaden ger kycklingbitarna en extra god yta när man steker dem, och hela maträtten tillagas i en och samma stekpanna.

När man brynt den yoghurtmarinerade kycklingen tar man upp den en stund och låter löken få ta plats i stekpannan där den bryns ihop med smör och resten av kryddpastan. Sedan tillsätter man tomatpuré, vatten, kokosmjölk (eller grädde) och den sista klicken smör, lägger tillbaka kycklingen och låter allt puttra samman.

Att laga butter chicken visade sig vara betydligt enklare än jag trodde! Jag har lagat det många gånger nu, och är jättenöjd över att man kan få så genuint smakande indisk mat hemma så enkelt!

Servera med basmatiris och rykande färskt naanbröd!

Naanbröd

Servera gärna med hemmagjort naanbröd! En varning utfärdas dock för naanbrödet baserad på egna erfarenheter – det är så gott att det är lätt att man äter sig så mätt på det att man knappt orkar någon annat. Och det vore ju synd.

Gör kycklinggrytan klar innan du börjar med naanbröden

Och en sak till – att göra naanbröd kräver ens fulla fokus och engagemang i minst en halvtimme när man steker dem.

Ska man servera butter chicken ihop med nygjorda naanbröd rekommenderar jag för husfridens skull att man gör sin butter chicken helt färdig innan man börjar med naanbröden. Alternativt dagen innan, den här grytan blir bara godare av att stå till sig i kylen en dag!

Och gör gärna dubbel sats av din butter chicken när du ändå är igång! Det tar inte mycket längre tid alls, och du kommer inte att ångra dig!

Skriv ut

Indisk Butter Chicken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 9 reviews

Riktigt genuint smakande indisk butter chicken, som är betydligt enklare att göra än vad man kan tro! Gudomligt gott ihop med naanbröd.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 30 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 60 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Kryddpasta:

 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 msk färskriven ingefära
 • 1 tsk kummin, mald
 • 1 tsk garam masala
 • 1 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 krm cayennepeppar

Övrigt:

 • ca 500 g kycklingfilé (bröst- eller lårfilé)
 • 23 rågade msk grekisk yoghurt (turkisk går också bra)
 • 75 g smör (uppdelat i tre lika stora klickar á 25 g vardera)
 • 1 gul lök
 • 0,75 dl tomatpuré
 • 1 dl vatten
 • ca 2,5 dl grädde eller kokosmjölk

Instruktioner

Börja med att blanda ihop kryddpastan i en liten kopp eller skål. Pressa eller riv vitlöken, riv ingefäran och rör samman detta med kryddorna och saltet. (Glöm inte att känna dig nöjd med dig själv och din egengjorda kryddpasta!)

Ta hälften av kryddpastan och lägg i en bunke. Klicka ner yoghurten och rör med en sked tills du har en jämn och fin yoghurtmarinad.

Skär kycklingfilén i bitar och rör ner den i marinaden. Låt den ligga där medan du hackar löken.

Värm upp en stekpanna med 25 gram smör i samtidigt som du hackar löken. (Notera dock att det inte är löken som ska brynas än här!)

Lägg i den marinerade kycklingen i stekpannan och låt den brynas till den fått lite färg på båda sidor. (Här kan det även vara läge att dra igång ett riskok om du vill servera ris till.) Lägg sedan över de brynta kycklingbitarna på en tallrik.

Lägg ytterligare en klick med 25 gram smör i stekpannan och bryn nu den hackade löken ihop med resten av kryddpastan. Man får peta runt i den lite så att den löser upp sig. Låt bryna i cirka fem minuter, och tillsätt sedan tomatpurén.

När tomatpurén fått vara med i ett par minuter (1-2 räcker) ska 1 dl vatten ner i stekpannan. Rör runt så det blandas, det kommer att tjockna lite, och häll sedan i cirka 2,5 dl grädde eller kokosmjölk.

Låt det bli varmt och klicka sedan ner den sista 25-gramsbiten smör. (Det heter ju ändå butter chicken. 😉 Rör ner kycklingbitarna, och låt alltihop puttra samman ett par minuter. Späd ev. med en extra skvätt vatten om du tycker det behövs. Servera med ris. 

Palak paneer

En annan favorit när det kommer till indisk mat är palak paneer, en supergod vegetarisk maträtt med mycket spenat i.

Hinner du inte med att göra naanbröd? Satsa på de lite enklare chapatibröden istället!

6 mars, 2024

30 kommentarer

 1. Det är en vanlig felöversättning; spiskummin heter cumin på engelska. Så spiskummin ska det vara, annars blir det inte samma sak som i originalet. Annars otroligt gott! Jag tog lite mer cayennepeppar också:-)

  1. Det är jättegott med spiskummin i också, men jag föredrar faktiskt att laga den med just kummin. När min systers svärmor från Indien är här och vi lagar mat tillsammans använder hon sig ofta av kummin i maten. Och fullt förståeligt med mer cayennepeppar i när man inte utfodrar kräsna små barn! 😉

 2. Supergott och enkelt att tillaga.
  Smakar som den butterchicken jag ätit på indisk restaurang.
  Gjorde den aningen mer kryddstark.

 3. Super gott min man som är från pakistan sa att den påminde honom om barndomen.
  Gjorde den med grädde.

  (Med Kokosmjölk var den inte lika bra men då använder dom inte Kokosmjölk där)


  1. Vi bytte ut kycklingen med filébitar från Hälsans Kök som är gjorda på sojaprotein. Är likt kyckling i konsistens med en neutral smak som passar bra till smakrika såser som den här. Slapp till och med skära kycklingen i bitar, bara tjoff in i marinaden och röra om ordentligt. 😀


 4. Det var sååå gott! Brukar bli avskräckt av alla 1000 olika kryddor som ska vara i indisk mat men till detta recept hade jag nästan allt hemma redan och ändå smakade det genuint indiskt. Hela familjen gav toppbetyg. Tack! 🥰


Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration