Kyckling, Vardag

Indisk Butter Chicken

Indisk butter chicken

Indisk butter chicken med ris och naanbröd! Och det smakar riktigt genuint indiskt också, om jag får säga det själv! Eller ja, nu är jag ju som bekant åt det försiktiga hållet i min kryddning, men vi har två små kräsna matkritiker i hushållet som tycker att mamma Scans köttbullar smakar kryddstarkt, så ni hör ju vad jag har att deala med. Men om jag jämför denna butter chicken med den jag åt i Indien så tycker jag faktiskt att det smakar riktigt nära! Framförallt är det riktigt, riktigt gott! Olof vill äta det här varje vecka säger han.

Butter chicken påminner mycket om den lika populära tikka masalan. Skillnaden är att butter chicken inte är lika kryddstark och är lite krämigare. Precis som namnet antyder innehåller den smör, och den rörs ut med grädde (eller kokosmjölk för den som föredrar det) vilket drar ner på styrkan och också gör den betydligt barnvänligare.

Grundpelarna i smaksättningen är yoghurtmarinerad kyckling med vitlök, färsk ingefära och garam masala. Man har även i ganska mycket tomatpuré, en lök och mald kummin, och lite gurkmeja för färgen. Man kommer långt på att låta kycklingen marinera i bara tio minuter, men har man tid kan man alltid marinera den längre. Yoghurtmarinaden ger kycklingbitarna en extra god yta när man steker dem, och hela maträtten tillagas i en och samma stekpanna. (För att inte behöva köpa en hel hink grekisk yoghurt brukar jag köpa en liten burk på 150 g i min ICA-butik, snäppet mindre än en crème fraiche-burk.)

Att laga butter chicken visade sig vara betydligt enklare än jag trodde! Jag har lagat det några gånger nu, och är jättenöjd över att man kan få så genuint smakande indisk mat hemma så enkelt! Jag har provat med både grädde och kokosmjölk som såsbas, och båda funkar jättebra. Personligen tycker jag nog att det blir ett snäpp godare med kokosmjölk. Servera gärna med naanbröd till.

Skriv ut

Indisk Butter Chicken

Indisk butter chicken

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 2,75 av 4 recensioner

Loading…

Riktigt genuint smakande indisk butter chicken, som är betydligt enklare att göra än vad man kan tro! Gudomligt gott ihop med naanbröd.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 50 min
 • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

Kryddpasta:

 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 msk färskriven ingefära
 • 1 tsk kummin, mald
 • 1 tsk garam masala
 • 1 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 krm cayennepeppar

Övrigt:

 • ca 500 g kycklingfilé (bröst- eller lårfilé)
 • 2 rågade msk grekisk yoghurt (turkisk går också bra)
 • 75 g smör (uppdelat i tre lika stora klickar á 25 g vardera)
 • 1 gul lök
 • 0,75 dl tomatpuré
 • 1 dl vatten
 • ca 2,5 dl grädde eller kokosmjölk

Instruktioner

Börja med att blanda ihop kryddpastan i en liten kopp eller skål. Pressa eller riv vitlöken, riv ingefäran och rör samman detta med kryddorna och saltet. (Glöm inte att känna dig nöjd med dig själv och din egengjorda kryddpasta!)

Ta hälften av kryddpastan och lägg i en bunke. Klicka ner yoghurten och rör med en sked tills du har en jämn och fin yoghurtmarinad.

Skär kycklingfilén i bitar och rör ner den i marinaden. Låt den ligga där medan du hackar löken.

Värm upp en stekpanna med 25 gram smör i samtidigt som du hackar löken. (Notera dock att det inte är löken som ska brynas än här!)

Lägg i den marinerade kycklingen i stekpannan och låt den brynas till den fått lite färg på båda sidor. (Här kan det även vara läge att dra igång ett riskok om du vill servera ris till.) Lägg över kycklingbitarna på en tallrik.

Lägg ytterligare en klick med 25 gram smör i stekpannan och bryn nu den hackade löken ihop med resten av kryddpastan. Man får peta runt i den lite så att den löser upp sig. Låt bryna i cirka fem minuter, och tillsätt sedan tomatpurén.

När tomatpurén fått vara med i ett par minuter (1-2 räcker) ska 1 dl vatten ner i stekpannan. Rör runt så det blandas, det kommer att tjockna lite, och häll sedan i cirka 2,5 dl grädde eller kokosmjölk.

Låt det bli varmt och klicka sedan ner den sista 25-gramsbiten smör. (Det heter ju ändå butter chicken. 😉 Rör ner kycklingbitarna, och låt alltihop puttra samman ett par minuter. Servera med ris. 

Naanbröd

En varning utfärdas dock för naanbrödet baserad på egna erfarenheter – det är så gott att det är lätt att man äter sig så mätt på det att man knappt orkar någon annat. Och det vore ju synd. Och en sak till – att göra naanbröd kräver ens fulla fokus och engagemang i minst en halvtimme när man steker dem. Ska man servera butter chicken ihop med nygjorda naanbröd rekommenderar jag för husfridens skull att man gör sin butter chicken helt färdig innan man börjar med naanbröden.

2 Kommentar

 1. Paulina

  24 februari, 2021 at 8:31 f m

  Ska det vara kummin eller spiskummin i?

  1. Helena

   24 februari, 2021 at 12:30 e m

   Vanlig, mald kummin. 🙂

Lämna en kommentar