Andra Fläskkött Grillat Lamm Nötkött

Chimichurri till grillköttet

Ända sedan förra sommaren har Olof varit helt inne på chimichurri när han grillat. Jag tänkte först skriva när vi grillat, men hejdade mig i sista sekund. Det hade inte varit sant, det är ju faktiskt alltid Olof som grillar. Chimichurri är en örtröra med argentiskt ursprung som ger en fantastisk smak till grillat kött. I stora drag blandar man hackade örter med chili och olja, och sedan skedar man det över det nygrillade köttet. Det blir väldigt saftigt och gott, och sätter sting på köttet. Äter man sitt grillkött med till exempel potatisgratäng blir en vanlig grillsås därtill nästan överflödig, men serverar man ett lite ”torrare” tillbehör som kokt potatis eller ugnsrostade rotfrukter, kan det vara gott att ha en grillsås till också, gärna en lite uppfriskande sådan med smaker av exempelvis citron för att bryta av mot det starka i chilin. Avslutningsvis vill Olof hälsa att det är hur enkelt som helst att göra chimichurri. Det är lite som pesto i det avseendet att mått och mängd inte är så noga – det mesta blir gott.

Chimichurri, till 4 portioner kött
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk persilja
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
ca 1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Hacka timjan, persilja och chilifrukt och lägg i en skål. Pressa ner vitlöksklyftor, och rör ner olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna chimichurrin stå framme ett tag och stå till sig, och smaka sedan av med eventuellt mer salt och peppar. Vid servering, skär upp grillat kött i bitar, och skeda över chimichurri. 

6 juli, 2013

3 kommentarer

  1. Gör tummen upp här! Har testat att göra det själv en gång och det gick piprätt åt grannes trädgård… Den skulle innehålla chilipulver, men jag tod visst en riktigt stark chili, gjord på torkade HETA chilis. Allt fick slängas…

    Får göra ett nytt försök tror jag allt.

    Kram kram

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration