Andra Efterrätter

Chokladpannacotta med citron och lavendel

Lavendeltemat fortsätter! Den här lilla desserten är ett resultat av att jag inte ville slänga ingredienserna från en misslyckad lavendelglass. Eftersom jag inte har någon glassmaskin så föredrar jag den typen av glass som baseras på uppvispad grädde framför den som långsamt ska tjockna i en kastrull. Den tjocknar ju aldrig! Det enda som långsamt tjocknar i vårt kök är möjligtvis jag och Olof. Så för att lavendelsmaken skulle sätta sig i grädden innan jag vispade den testade jag att koka upp grädden snabbt, tillsammans med lavendelblommor, för att sedan kyla ner den och se ifall den gick att vispa. Det gick inte. Så ni behöver inte testa det. Så det fick bli pannacotta istället, för att slippa slänga lavendelgrädden. Den enda chokladen jag hade hemma var en Marabou mörk choklad med citronsmak, så den rörde jag ner. Sedan toppade jag med lite uppvispad grädde med lavendel i. Direkt från kylskåpet, den här gången…. Och gott som attan blev det! Till 4 portioner behövs följande:

Chokladpannacotta med citron och lavendel
3 dl vispgrädde
2 msk lavendel
1 vaniljstång
1 msk socker
2 gelatinblad
100 g mörk choklad med citronsmak (Marabou 70%)
———-
2 dl vispgrädde
1 msk gelésocker multi
ca 0,5 msk lavendelblommor, gärna färska

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 min. Koka upp grädden med urskrapad vaniljstång och socker, ta den av plattan och sila bort blommorna och vaniljstången. Häll tillbaka det i kastrullen, rör ner gelatinbladen och sedan chokladen. Häll upp i portionsformar, och ställ dem kallt i minst 3-4 timmar. En timme innan servering (typ), vispa upp lite extra grädde, vispa ner lite gelésocker och några lavendelblommor. Toppa pannacottan med gräddfluffet, och ställ in i kylen igen. Dekorera gärna med några färska lavendelblommor vid servering.
6 augusti, 2010

6 kommentarer

  1. Det här låter jättegott. Ibland är det bra med misslyckanden. 🙂 Vad duktig du är som kommit igång. Jag har börjat jogga ute denna vecka. Och har promenerat mycket med Ismail. Vi gick så att vi fick skavsår. 🙂

  2. Det är ju det som är det bästa med att ibland misslyckas (får man ju intala sig…) är att det kan bli rackans bra till slut i alla fall. Låter som en kanon-smak-kombo.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration