Efterrätter

Chokladplantor till dessert

chokladmousse plantaHar ni provat att servera chokladmousse som en liten planta någon gång? Hur gulligt som helst! Man bara tar en genomskinlig liten skål, jag har använt en billig ljuslykta från Ikea, fyller den med chokladmousse, smular över hackade chokladkex och sticker ner en myntakvist. Färdigt! Kommer garanterat att uppskattas var den än serveras. Själv vill jag dra mig till minnes att jag serverade den här första gången för ganska många år sedan när jag var med i radio som gäst i Meny på P1, och hade förberett en hel drös med desserter på temat Fruntimmersveckan. I samband med detta höll jag även på att elda upp progamledarens kök som var utrustat med flera hundra år gamla takbjälkar, men det var faktiskt inte meningen. Brulé-brännaren jag hade med mig till en annan av desserterna började helt plötsligt spotta ur sig en 30 cm lång eldsflamma som inte gick att stänga av. Jag har bytt brännare sedan dess. En upprepad medverkan i P1 Meny har dock uteblivit.

Men de här chokladmousseplantorna är alltså helt safe, ni kommer inte att elda upp huset när ni gör dem. De är jättebra att bjuda på vid tillställningar då många gäster ska utfodras, som till exempel större bufféer. Man kan förbereda chokladmoussen dagen innan, hacka kexen samma dag och lägga dem i en tättslutande burk så att de inte förlorar sin knaprighet, och sedan precis före servering strö lite smulor över varje planta och sticka ner en myntakvist. Välj gärna så kraftig mynta som möjligt i affären så att den inte slokar, utan står stadigt i chokladmoussen och bildar en fin planta.

Skriv ut

Chokladplantor till dessert

Chokladmousseplanta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Chokladmousse serverad som en liten planta med krossade kexsmulor som jord och en nerstucken myntakvist. Perfekt dessert till många som går att förbereda innan och som passar på bufféer.

  • Total tid: 20 min + kyltid
  • Antal portioner: 8 1x
Scale

Ingredienser

Chokladmousse:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad (ca 50-60% kakaohalt är lagom)
  • 0,75 tsk flingsalt
  • 4 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk rom (kan uteslutas)

Topping:

  • ca 10 mörka chokladkex
  • 8 små myntakvistar

Instruktioner

Vispa grädden till chokladmoussen.

Skär chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Rör ner flingsaltet, och låt svalna något.

Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker lite lätt för hand.

Rör ner äggblandningen i den smälta chokladen. Blanda noga, och rör sedan ner chokladblandningen i den vispade grädden. Smaka gärna av med rom. Vispa samman ett par sekunder med elvisp så att allting blandar sig noga.

Häll upp i portionsformar som du fyller till 3/4. Låt stå i kylen i minst 3 timmar före servering.

Vid servering; hacka chokladkexen i smuliga bitar och toppa mousseformarna med dem. Stick ner en liten myntakvist i mitten på varje “planta”.

 

29 Kommentar

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:54 e m

      Tack så mycket Ane!

  1. Hovkonditorn

    17 juli, 2012 at 11:05 e m

    Vilken rolig idé att dekorera så där 🙂

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:54 e m

      Ja, eller hur?! Jag såg idén i en tysk utgåva av Martha Stewart Living och snodde den! 🙂

  2. Desiree

    18 juli, 2012 at 6:44 f m

    Det här ser faktiskt superläckert ut.Jättekul idé. Gillar den mycket. Det ska jag absolut ta och prova.:-)

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:55 e m

      Vad roligt att du gillar den! Hoppas att du kommer att tycka om den du med. 🙂

  3. ETT FRIDFULLT HEM

    18 juli, 2012 at 8:15 f m

    NICE!!! Vilken häftig efterrätt!!

    Och du…vilken härlig blogg! Vilka maträtter! Vilka urmysiga bilder!!!

    TACK!!!!

    Ha en fin dag!!

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:56 e m

      Tusen tack för dina fina ord, vad glad jag blir! Stor kram!

  4. ♥Linda♥

    18 juli, 2012 at 9:16 f m

    Så läckert! Kreativitet gillas 🙂

    Tack för tipset!

    Synd att vi har så uschligt väder på öa idag… Vi skulle ha åkt till karamellkokeriet och Byrums raukar men det får bli en annan dag.

    Ha det så gott!

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:57 e m

      Alltid glad att kunna tipsa, Linda!
      Raukarna i regn kan man ju vara utan. Men karamellkokeriet har en mysig inomhusavdelning, så dit kan man alltid åka ändå! 🙂

  5. Remsan

    18 juli, 2012 at 9:41 f m

    Desserten är verligen urgullig!

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:57 e m

      Tack Emmy! Ja, jag är helt såld på den! Kram!

  6. Emma

    18 juli, 2012 at 6:16 e m

    MEN vilken fiffig idé – den ska jag komma ihåg – kan tänka mig att barn kan ha roligt åt det där! Ha det gott /Emma

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:58 e m

      Alla barn som inte är livrädda för grönt kan säkert uppskatta den! 😉

  7. Charlotta

    19 juli, 2012 at 5:35 f m

    Åh, vad fina de är!

    Hoppas att ni njuter ordentligt av semestern :=)

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:58 e m

      Tack Charlotta! Alltid skönt att vara lite ledig! Kram!

  8. bellabubble.blogg.se

    19 juli, 2012 at 11:23 f m

    Den snor jag rakt av 😉

    1. Helena

      27 april, 2019 at 6:59 e m

      GÖR det! Själv har jag snott den av Martha Stewart. Henne kan man alltid lita på!

  9. Kristin @ The Chocolate Box

    19 juli, 2012 at 2:16 e m

    Åh, så fiffigt! 😀 En sån där idé som jag aldrig hade kommit på själv 😉

  10. Birgit

    23 juli, 2012 at 7:26 e m

    Vilken rolig idé! Tack för att du delar med dig av dina braiga idéer 🙂 Ha det gott!

    1. Helena

      27 april, 2019 at 7:00 e m

      Så lite så Birgit, det är därför jag tycker det är roligt att blogga, för att kunna få möjligheten att inspirera andra. Stor kram!

  11. Vilma

    30 juli, 2012 at 9:50 f m

    Vad använde du för chokladkex? Superrolig idé som måste provas!:)

  12. Helena

    30 juli, 2012 at 12:53 e m

    Jag använde kexen som heter Ballerina Kladdkaka. De är tillräckligt mörka. 🙂

  13. Madeleine

    2 augusti, 2012 at 9:53 f m

    jag blir så hungrig av din blogg. Det spelar ingen roll vad du bloggar om, hungrig blir jag.
    Men detta får mina smaklökar att vattnas extra mycket. Jag älskar chokladpudding och detta var ju ett väldigt gulligt sätt att servera det på. Måste provas!

    // Madde

    1. Helena

      27 april, 2019 at 7:01 e m

      Tack Madde! Vad roligt att höra! Hoppas att du också gillar chokladmoussen!

  14. hanna

    10 augusti, 2012 at 10:25 f m

    Superhäftigt!
    Vet du om det finns nån ätbar blomma man kan hänga på myntan, gärna rosa?
    Tänkte att det här hade varit den perfekta efterrätten till min Linnéas namngivning =)

  15. Helena

    12 augusti, 2012 at 9:14 e m

    Hmm… nåt rosa i säsong just nu som är ätbart… Det jag kommer att tänka på är nog bara malva, och eventuellt små rosor. Myntakvisten är ju lite "svajig", eventuellt kan det vara svårt att få fast blommor på den, den är ju så tunn i sig. En annan idé kan vara att servera plantorna på en stor, kanske avlång bricka eller ställa upp dem på rad på ett buffébord, och garnera ytan runt omkring med själva blomkronorna från rosa stockrosor.

    1. Helena

      27 april, 2019 at 7:02 e m

      Tack Sofia! Kram! 🙂

Lämna en kommentar