Andra Efterrätter Glass

Citrusfräsch glasstårta med jordgubbar

Idag har jag redan hunnit äta glass två gånger, men det hindrar mig inte från att bli sugen på den här citrusfräscha glasstårtan när jag tittar på bilderna av den. De marinerade jordgubbarna som serveras till glassen smakar som jordgubbsmojito på tallrik. Och det tackar man ju inte nej till!

Den här glasstårtan skulle egentligen ha blivit precis som Remsans frusna citrondessert som hennes pappa brukar göra, med botten av digestivekex och ett exotiskt täcke av passionsfrukter och mangopuré. I brist på tid och ork blev det dock ingen digestivebotten, och när Olof och jag gröpt ur och provsmakat passionsfrukterna och nervöst tittat på varandra samtidigt som vi fick kväljningar, blev det inget exotiskt täcke heller. (För det mesta får vi inte kväljningar när vi tittar på varandra, men ibland händer det, och speciellt när vi äter ruttna passionsfrukter.) Så nej, ingen kexbotten och inget exotiskt täcke. Däremot hade vi några färska jordgubbar hemma, och med lite mynta, honung, limeskal och en skvätt rom blev det en sommarfräsch marinad som satt som en smäck ihop med den friska citrusglassen. Själva glassfyllningen är dock från Remsan, ni hittar originalreceptet här.
Citrusfräsch glasstårta med myntamarinerade jordgubbar, 8 portioner
Glasstårta:
1 citron, rivet skal och saft
1 burk (2 dl) crème fraiche

2 ägg – separerade i äggulor och äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde

Myntamarinerade jordgubbar:
ca 250 g jordgubbar
ett par myntakvistar
1 lime – rivet skal
ca 1 msk honung
ca 2 msk rom

Riv skalet av en citron och pressa ur saften. Vispa samman det med crème fraiche, äggulor, vaniljsocker och strösocker. Vispa upp grädden för sig, och vispa även upp de två äggvitorna för sig i en egen bunke. Rör ner grädden i crème fraichesmeten, och vänd sist ner den uppvispade äggvitan. Häll glassmeten i en form med avtagbara kanter och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

De myntamarinerade jordgubbarna kan tillredas lagom till serveringen, men det är bra om de får stå och dra i sin marinad i alla fall i 20 minuter. Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg i en skål, hacka ner myntabladen, finriv skalet av en lime, och rör ner honung och rom. Låt det stå och dra i minst 20 min.

16 maj, 2013

6 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration