Andra Frukost Sås

Clotted cream till scones

När vi var i sommarstugan för ett par helger sedan bakade jag scones och gjorde clotted cream till dem. Har ni testat att göra clotted cream någon gång? Det skulle kunna liknas vid en blandning av grädde och smör, och på en scones ihop med sylt är det finfina grejer. Och väldigt mättande.

Hur går man då tillväga? Jag ska vara ärlig – att göra clotted cream är lätt, men lite otacksamt, om man ser till mängden man får ut. Av 6 dl grädde får man ut knappt en deciliter färdig clotted cream. Så visst, man kanske inte gör det varje dag, men gärna någon gång ibland, som när man vill bjuda på afternoon tea, till exempel. Tänk bara på att clotted cream kräver en dags framförhållning.

Börja med att ragga upp en form, en skål eller ett kärl som rymmer minst 6 dl vätska, och som klarar att stå 3 timmar i sjudande vatten. Efter ihärdigt rotande hittade jag en tålig historia som jag misstänker har tjänstgjort som blomkruka. Häll sedan 6 dl grädde i kärlet, och ställ ner det i en vattenfylld kastrull. Vattnet ska kunna ”skvalpa fritt” mellan kastrullen och kärlet, och vattennivån ska gärna vara ungefär i linje med eller strax under gräddens nivå, som synes på bilden ovan, där ni för övrigt ser den senapsgula 70-talsspisen in action. Låt sjuda, inte koka, i ca 2,5-3 timmar utan lock. Lyft sedan upp kärlet, och ställ det kallt att svalna.

 Låt stå i kylskåp i minst 12 timmar, allra helst över en natt. Ta sedan fram kärlet, och lyft upp den ”kaka” som har bildats högst upp på grädden, som påminner om en lite tjockare skorpa. Lägg den i en skål, och rör den mjuk.

Tycker du att krämen blir för hård, rör den mjukare med ett par teskedar flytande grädde, det gjorde jag. Servera sedan till scones med sylt eller marmelad.

8 november, 2013

4 kommentarer

  1. Jag har bara ätit clotted cream en gång, och det var visserligen på superfancy, brittiskt hotell, men det var väldigt gott då! Har förstått att det är lite… Ovärt att göra själv, men det verkar ju rätt enkelt när du beskriver det. Tidsödande bara )

  2. Nu känner jag mig lite småkorkad, men… Den här "skorpan" som bildats… Är det all grädde som blivit så, eller bara det översta? Om det bara är det översta – vad gör man då med resten? Slänger man det?

    1. Det är absolut ingen dum fråga, för det undrade jag själv också inför första gången jag gjorde clotted cream, vilket inte alls är så länge sedan. Det är bara det översta som bildar en skorpa, det är därför det är lite … otacksamt. 😉 Vad jag kan förstå så går det bra att använda grädden som blir över, engelska sidor skriver att den blir som en tunnare grädde, och en del skriver att det blir en bra kaffegrädde. Hade det inte varit för att vi skulle åka hem från sommarstugan den dagen hade jag testat att använda resten av grädden i någon maträtt, men det fanns det tyvärr inte möjlighet till just då. Men nästa gång jag gör clotted cream ska jag testa att använda den grädde som blir över, och då kan jag skriva här vad jag använde den till.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration