Sponsrat inlägg

Crème brûlée med choklad

Inlägg i reklamsamarbete med Hippie de Luxe

Crème brûlée med choklad

Crème brûlée med choklad i måste ju vara höjden av lyxig dekadens, eller vad säger ni? Perfekt dessert till Valborg ju! Crème brûlée är ju en lika bra efterrätt när man har gäster som pannacotta och glass, för dels har man alltid lite extra utrymme kvar i magen för den, och dels går den att förbereda i förväg. Bara att bränna av precis före servering!

En klassisk crème brûlée är ju aldrig fel, och inte heller en som är smaksatt med något trevligt som en skvätt likör, mortlad kardemumma eller lakritspulver. Men choklad? Det måste ju vara det godaste av allt! Crème brûlée smaksatt med choklad blir som en fyllig och lyxig chokladkräm därunder det knapriga täcket som spricker när man sätter skeden i det. Jag använder mörk choklad med 70% kakaohalt för extra god smak, och har även i en liten nypa flingsalt eftersom det lyfter smaken av choklad så bra.

Creme brulee formar La Rochere

De jättefina formarna i glas kommer från det anrika, franska glasmärket La Rochère som saluförs i Sverige av min samarbetspartner Hippie de Luxe. Hippie de Luxe är distributör för ett flertal kvalitetsmärken inom köksutrustning på den svenska marknaden, och ligger faktiskt bara en kort promenad bort från där jag bor. Modellen på skålarna heter Verrine och är i samma stil som de snygga skålarna på fot jag visade häromveckan med vit chokladmousse med passionsfrukt i.

Man kan köpa dem hos flera återförsäljare, bland annat hos Tambur som finns som både fysisk butik i Stockholm och med webshop på nätet. Jag älskar de här skålarna, man kan ha dem till så mycket! Till crème brûlée, till glass, pannacotta, såser och röror, tillbehör till grillat, små prylar och annat. Dessutom är de tåliga i kvalitén och blir inte kantstötta i första taget. Och vem har sagt att crème brûlée-formar alltid ska vara vita? De här crème brûlée-formarna i glas är så mycket snyggare!

Är ni sugna på receptet? Själv har jag en sådan här oskyldig liten choklad-crème brûlée kvar i kylen som jag ska äta innan barnen kommer hem och dricka en cappuccino till. (Båda glasen som man ser i bakgrunden på den översta bilden kommer förresten också från La Rochère.)

Skriv ut

Crème brûlée med choklad

Fantastiskt god variant av crème brûlée med choklad som blir extra fyllig i smaken och lyxig. Betydligt enklare att göra än man tror!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 4 msk strösocker
  • 50 g mörk choklad (70% kakaohalt)
  • en liten nypa flingsalt
  • 4 äggulor
  • Ett par matskedar strösocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Mät upp vispgrädden och mjölken i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker och strösocker, rör runt lite och värm tills det precis börjar koka. Ta då kastrullen från värmen och rör ner chokladen bruten i bitar samt en liten nypa flingsalt. Låt det stå en minut, och rör sedan tills chokladen smält ner helt.

Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.

Häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.

Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det.

Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna. Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara lite dallrig när du tar ut den. Men ska ändå ha ”stannat” lite och inte vara rinnig.

(OBS! Använder du glasformarna på bilden i det här inlägget behöver du lägga till ytterligare cirka tio minuters ugnstid då de formarna är högre och tar längre tid på sig att bli klara än klassiska vita brûléeformar som är lite vidare och grundare.)

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3-4 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan. Kan du inte få nog av det knäckiga täcket kan du göra en dubbelbränning – då bara tar du på lite mer socker ovanpå den brända ytan och bränner av en gång till.

27 april, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration