Skriv ut

Crème brûlée med choklad

Crème brûlée med choklad

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fantastiskt god variant av crème brûlée med choklad som blir extra fyllig i smaken och lyxig. Betydligt enklare att göra än man tror!

Ingredienser

Scale
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 4 msk strösocker
  • 50 g mörk choklad (70% kakaohalt)
  • en liten nypa flingsalt
  • 4 äggulor
  • Ett par matskedar strösocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Mät upp vispgrädden och mjölken i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker och strösocker, rör runt lite och värm tills det precis börjar koka. Ta då kastrullen från värmen och rör ner chokladen bruten i bitar samt en liten nypa flingsalt. Låt det stå en minut, och rör sedan tills chokladen smält ner helt.

Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.

Häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.

Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det.

Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna. Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara lite dallrig när du tar ut den. Men ska ändå ha ”stannat” lite och inte vara rinnig.

(OBS! Använder du glasformarna på bilden i det här inlägget behöver du lägga till ytterligare cirka tio minuters ugnstid då de formarna är högre och tar längre tid på sig att bli klara än klassiska vita brûléeformar som är lite vidare och grundare.)

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3-4 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan. Kan du inte få nog av det knäckiga täcket kan du göra en dubbelbränning – då bara tar du på lite mer socker ovanpå den brända ytan och bränner av en gång till.