Efterrätter

Crème brulée

creme brulee

Brukar ni göra crème brulée? Själv älskar jag denna tidlösa, franska dessertklassiker som alltid är ett säkert kort att servera till efterrätt. Den är elegant och alltid rätt, lite som den svarta klänningen. Och precis som att man kan piffa upp den svarta klänningen med accessoarer, kan man piffa till sin crème brulée med färska bär, eller smaksätta den med lakritspulver eller mjölkchoklad.

Många tror att det är svårt att göra crème brulée, och det trodde jag också innan jag hade provat det, men det är verkligen hur enkelt som helst, och egentligen smidigare att göra än till exempel chokladmousse. De motgångar jag stött på när jag lagat det har istället berott på klassisk klantighet och otur. Som när jag tog formarna direkt från ugnen och ställde på ett våningsplan av glas i kylen. Visste ni att det smäller riktigt högt när glas i kylen spricker? Det gör det. Så underlägg under är att rekommendera.

Skriv ut

Crème brulée

En god crème brulée alltid är elegant och rätt! Mycket lättare att göra än man tror, och kan förberedas innan och brännas av vid servering.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4

Ingredienser

Scale
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk strösocker
  • 4 äggulor
  • Ett par matskedar strösocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. 

Mät upp vispgrädden i en kastrull. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner både frön och stång i grädden. Tillsätt 4 msk strösocker och värm tills det precis börjar koka, ta då kastrullen från värmen. 

Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.

Fiska upp och släng resterna från vaniljstången ur den varma gräddblandningen, och häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.

Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det. 

Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna. Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25-30 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara dallrig när du tar ut den. Den ska ha ”stannat” lite och inte vara rinnig.

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. (Inte på glasskivan.) Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

Vill du testa att göra den med lakrits? Här hittar du crème brulée med smak av lakrits.

19 oktober, 2020

16 kommentarer

  1. Har gjort 10 lite större formar och 4 barnformar nu inför nyår, tror det blir ljuvligt! En av mina favoritdesserter också!

  2. Tack för underbart recept, det blev nyårsmiddagens höjdpunkt och gjorde riktig succé! Serverade med några skivade jordgubbar och citronmeliss. Kanongott och precis rätt krämiga konsistens!

    1. Dottern till Wiktoria här
      Gör detta recept minst en gång i månaden. Helt perfekt blir det. Supergott, rekommenderar din sida till alla.

  3. När man klickar på x2 eller x3 knappen så blir det inte rätt mängd grädde va? Allt det andra dubblas ju..men inte grädden? Varför ska man ha mindre om man dubblar satsen? 😅

    1. Hej Sanna! Tyvärr funkar inte ingredienskalkylatorn till 100%, men tar jag bort den försvinner utskriftsfunktionen, därför har jag låtit den vara kvar. Men det bästa är att räkna ut ingredienserna själv. Hoppas att det går bra ändå! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration