Efterrätter

Crème brulée

creme brulee

Brukar ni göra crème brulée? Själv älskar jag denna tidlösa, franska dessertklassiker som alltid är ett säkert kort att servera till efterrätt. Den är elegant och alltid rätt, lite som den svarta klänningen. Och precis som att man kan piffa upp den svarta klänningen med accessoarer, kan man piffa till sin crème brulée med färska bär, eller smaksätta den med lakritspulver eller mjölkchoklad.

Många tror att det är svårt att göra crème brulée, och det trodde jag också innan jag hade provat det, men det är verkligen hur enkelt som helst, och egentligen smidigare att göra än till exempel chokladmousse. De motgångar jag stött på när jag lagat det har istället berott på klassisk klantighet och otur. Som när jag tog formarna direkt från ugnen och ställde på ett våningsplan av glas i kylen. Visste ni att det smäller riktigt högt när glas i kylen spricker? Det gör det. Så underlägg under är att rekommendera.

Skriv ut

Crème brulée

creme brulee

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

En god crème brulée alltid är elegant och rätt! Mycket lättare att göra än man tror, och kan förberedas innan och brännas av vid servering.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk strösocker
  • 4 äggulor
  • Ett par matskedar strösocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. 

Mät upp vispgrädden i en kastrull. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner både frön och stång i grädden. Tillsätt 4 msk strösocker och värm tills det precis börjar koka, ta då kastrullen från värmen. 

Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.

Fiska upp och släng resterna från vaniljstången ur den varma gräddblandningen, och häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.

Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det. 

Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna. Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25-30 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara dallrig när du tar ut den. Den ska ha “stannat” lite och inte vara rinnig.

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. (Inte på glasskivan.) Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

Vill du testa att göra den med lakrits? Här hittar du crème brulée med smak av lakrits.

10 Kommentar

  1. Hallon & Blåbär

    20 oktober, 2009 at 1:20 e m

    Creme brulee är nog en av mina absoluta favorutdesserter, så himla gott.

    1. Helena

      19 oktober, 2020 at 9:05 f m

      Håller med dig! En tidlös klassiker! 🙂

  2. Marija

    20 oktober, 2009 at 4:00 e m

    Vad du är duktig kompis!

    1. Helena

      19 oktober, 2020 at 9:05 f m

      Tack kompis! Kram på dig! 🙂

  3. Anonym

    30 december, 2011 at 10:06 e m

    Har gjort 10 lite större formar och 4 barnformar nu inför nyår, tror det blir ljuvligt! En av mina favoritdesserter också!

    1. Helena

      19 oktober, 2020 at 9:06 f m

      Det här är ju verkligen en perfekt nyårsdessert! Och jätterolig att sticka ner ett tomtebloss i vid servering!

  4. Anonym

    2 januari, 2012 at 9:20 e m

    Tack för underbart recept, det blev nyårsmiddagens höjdpunkt och gjorde riktig succé! Serverade med några skivade jordgubbar och citronmeliss. Kanongott och precis rätt krämiga konsistens!

    1. Helena

      19 oktober, 2020 at 9:06 f m

      Vad roligt att höra, vad glad jag blir!

  5. Annika

    19 oktober, 2020 at 2:49 e m

    En så god dessert så man nästan svimmar! 😄

    1. Helena

      19 oktober, 2020 at 6:05 e m

      Håller helt med dig Annika! 🙂

Lämna en kommentar