Efterrätter Nyår

Crème brûlée – så lyckas du varje gång!

creme brulee

”Godaste crème brûléen jag gjort hittills!” hälsar Ann i kommentarsfältet, och jag håller med Ann – det här receptet är verkligen toppen! Perfekt konsistens varje gång, och mycket enklare än man kan tro.

Crème brûlée är ALLTID rätt!

Creme brulee formar La Rochere

Jag älskar denna tidlösa, franska dessertklassiker som alltid är ett dundersäkert kort att servera till efterrätt.

Den är elegant och alltid rätt, lite som den svarta klänningen.

Och precis som att man kan piffa upp den svarta klänningen med accessoarer, kan man piffa till sin crème brûlée med färska bär, eller smaksätta den med lakritspulver eller mjölkchoklad.

Ingredienser

Ingredienser till creme brulee

För att göra crème brûlée behöver du ägg, grädde, socker och vaniljstång. Inte så mycket, med andra ord! Exakta mått kommer längre ner i inlägget.

Av äggen behöver du bara äggulorna, men spara gärna äggvitorna i kylen och använd dem i en drink där det ska vara äggviteskum på toppen, eller stek dem till en röra och ät till frukost morgonen därpå.

Vaniljstång eller vaniljpulver?

Vaniljstång har blivit väldigt dyrt, och det går att ersätta vaniljstången med 0,5 tsk vaniljpulver.

Men om man inte gör crème brûlée alltför ofta tycker jag det kan vara värt att lyxa till det med en riktig vaniljstång, det gör stor skillnad i smak!

Så gör du crème brûlée steg för steg

Creme brulee med vanilj

Äggulorna vispas upp lite lätt för hand i en skål eller bunke, och grädden värms på spisen ihop med socker och den urskrapade vaniljstången.

Sedan hälls den varma grädden ner i en tunn stråle i äggulesmeten medan du vispar för hand. Ingen elvisp behövs när man gör crème brûlée.

Grädda brûléerna i ett vattenbad i ugnen

Creme brulee vattenbad

Bara frasen ”vattenbad i ugnen” ger ett intryck av att det skulle vara svårt, men det är det faktiskt inte.

Man bara ställer ner formarna i en ugnsform, jag brukar ta en lasagneform, och sedan kokar man upp vatten i en vattenkokare och häller ner det i lasagneformen så att formarna hamnar i ett vattenbad.

Man ska fylla upp med vatten tills vattnet går upp till ungefär hälften på formarna. Vattenbadet hjälper till att hålla värmen jämn i brûléerna så de inte blir gryniga, och håller även luften i ugnen fuktig vilket förhindrar att brûléerna spricker.

Låt svalna lite

Efter att formarna gräddats i ugnen, ta upp dem ur vattenbadet och låt dem svalna på diskbänken innan du ställer in dem i kylen.

Och när du väl ställer in dem i kylen – ställ dem på gallret eller ett underlägg, inte på glasskivan.

Det smäller väldigt högt när en glasskiva i kylen spricker. Sedan har man sig ett våningsplan mindre i kylen, precis som jag har, femton år efter att jag gjort min första crème brûlée. Man lär sig av sina misstag.

Bränn av sockret med brännare

Recept på crème brûlée

Fram till hit kan du förbereda innan. När det är dags för servering – strö ett par teskedar socker ovanpå varje crème brûlée och bränn av med en brännare.

Råsocker ger ett lite knaprigare bränt socker-täcke, men det går också finfint med helt vanligt strösocker.

Creme-brulee-brannare

Man får in snitsen ganska fort på att bränna socker med brännare, du kommer att märka hur nära du ska vara sockerytan och hur länge du ska bränna på varje ställe.

Eftersom crème brûléerna är fuktiga på ytan efter att ha stått i kylen, brukar jag hälla socker på först en brûlée och sedan bränna av den innan jag häller socker på nästa, annars blir det lätt att sockret ”äts upp” av den fuktiga ytan.

Testa att dubbelbränna sockret!

Om man vill ha ett extra krispigt och knaprigt sockertäcke kan man testa att dubbelbränna det.

Det innebär att man först gör ett bränt sockertäcke, och sedan börjar man om igen, och lägger nytt socker ovanpå det redan brända sockertäcket, och bränner av det också.

Hur länge håller en crème brûlée i kylen?

En crème brûlée som inte bränts av än kan utan problem stå 3-4 dagar i kylen, ibland ytterligare någon dag. Tänk dock på att plasta in den så den inte tar smak från andra grejer i kylen.

Två varianter på smaksättningar

Crème brûlée med choklad

Att smaksätta sin crème brûlée är hur enkelt och hur gott som helst! Den här är en riktig favorit – crème brûlée med choklad.

crème-brulée

Är man en lakritsälskare så blir smaken helt gudomlig om man smaksätter den med lakritspulver! Här hittar du recept på crème brûlée med lakrits.

Skriv ut

Crème brûlée – så lyckas du varje gång!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

En god crème brulée alltid är elegant och rätt! Mycket lättare att göra än man tror, och kan förberedas innan och brännas av vid servering.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25
  • Total tid: 45 min + kyltid
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk strösocker
  • 4 äggulor
  • Ett par matskedar strösocker alt. råsocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. 

Mät upp vispgrädden i en kastrull. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner både frön och stång i grädden. Tillsätt 4 msk strösocker och värm tills det precis börjar koka, ta då kastrullen från värmen. 

Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.

Fiska upp och släng resterna från vaniljstången ur den varma gräddblandningen, och häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.

Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det. 

Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna.

Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25-30 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara dallrig när du tar ut den. Den ska ha ”stannat” lite och inte vara rinnig.

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. (Inte på glasskivan.) Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2-3 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

30 april, 2025

26 kommentarer

  1. Har gjort 10 lite större formar och 4 barnformar nu inför nyår, tror det blir ljuvligt! En av mina favoritdesserter också!

  2. Tack för underbart recept, det blev nyårsmiddagens höjdpunkt och gjorde riktig succé! Serverade med några skivade jordgubbar och citronmeliss. Kanongott och precis rätt krämiga konsistens!

    1. Dottern till Wiktoria här
      Gör detta recept minst en gång i månaden. Helt perfekt blir det. Supergott, rekommenderar din sida till alla.

  3. Ett perfekt recept. Testade att inte köra med vattenbad, utan bara ställde formarna på gallret i ugnen. Använder en varmluftsugn.

  4. Tack för recept!
    Om man inte har en brännare, hur gör man då? Och en kanske dum fråga från en som aldrig gjort vare sig creme brule’ eller pannacotta, vad är skillnaden mellan dom två egentligen? Är dom inte rätt lika?

    1. Hej Lotta! Om man inte har någon brännare kan man efter att man strött på socker köra in brûléerna i ugnen på 250C och grillfunktionen, ganska högt upp i ugnen, och låta dem stå där tills sockret karamelliserats och fått fin färg. Men man får passa så det inte bränns! 🙂

      Skillnaden på crème brûlée och pannacotta är att crème brûlée har en tjockare konsistens. Det får den genom att smeten innehåller ägg som sedan värms när crème brûléen är i ugnen, och då tjocknar smeten.

      Pannacottan görs inte i ugn, där värmer man bara i en kastrull på spisen. Den får sin konsistens via gelatinblad som man lägger ner i gräddsmeten när den är varm. Därför är pannacotta en lite smidigare efterrätt att svänga ihop. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration