Crème brulée
Brukar ni göra crème brulée? Själv älskar jag denna tidlösa, franska dessertklassiker som alltid är ett säkert kort att servera till efterrätt. Den är elegant och alltid rätt, lite som den svarta klänningen. Och precis som att man kan piffa upp den svarta klänningen med accessoarer, kan man piffa till sin crème brulée med färska bär, eller smaksätta den med lakritspulver eller mjölkchoklad.
Många tror att det är svårt att göra crème brulée, och det trodde jag också innan jag hade provat det, men det är verkligen hur enkelt som helst, och egentligen smidigare att göra än till exempel chokladmousse. De motgångar jag stött på när jag lagat det har istället berott på klassisk klantighet och otur. Som när jag tog formarna direkt från ugnen och ställde på ett våningsplan av glas i kylen. Visste ni att det smäller riktigt högt när glas i kylen spricker? Det gör det. Så underlägg under är att rekommendera.
Skriv utCrème brulée
En god crème brulée alltid är elegant och rätt! Mycket lättare att göra än man tror, och kan förberedas innan och brännas av vid servering.
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 25
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 4 msk strösocker
- 4 äggulor
- Ett par matskedar strösocker till den brända ytan
Instruktioner
Sätt ugnen på 150C.
Mät upp vispgrädden i en kastrull. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner både frön och stång i grädden. Tillsätt 4 msk strösocker och värm tills det precis börjar koka, ta då kastrullen från värmen.
Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.
Fiska upp och släng resterna från vaniljstången ur den varma gräddblandningen, och häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.
Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det.
Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna. Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25-30 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara dallrig när du tar ut den. Den ska ha “stannat” lite och inte vara rinnig.
Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. (Inte på glasskivan.) Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.
Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.
Vill du testa att göra den med lakrits? Här hittar du crème brulée med smak av lakrits.
Hallon & Blåbär
20 oktober, 2009 at 1:20 e mCreme brulee är nog en av mina absoluta favorutdesserter, så himla gott.
Helena
19 oktober, 2020 at 9:05 f mHåller med dig! En tidlös klassiker! 🙂
Marija
20 oktober, 2009 at 4:00 e mVad du är duktig kompis!
Helena
19 oktober, 2020 at 9:05 f mTack kompis! Kram på dig! 🙂
Anonym
30 december, 2011 at 10:06 e mHar gjort 10 lite större formar och 4 barnformar nu inför nyår, tror det blir ljuvligt! En av mina favoritdesserter också!
Helena
19 oktober, 2020 at 9:06 f mDet här är ju verkligen en perfekt nyårsdessert! Och jätterolig att sticka ner ett tomtebloss i vid servering!
Anonym
2 januari, 2012 at 9:20 e mTack för underbart recept, det blev nyårsmiddagens höjdpunkt och gjorde riktig succé! Serverade med några skivade jordgubbar och citronmeliss. Kanongott och precis rätt krämiga konsistens!
Helena
19 oktober, 2020 at 9:06 f mVad roligt att höra, vad glad jag blir!
Annika
19 oktober, 2020 at 2:49 e mEn så god dessert så man nästan svimmar! 😄
Helena
19 oktober, 2020 at 6:05 e mHåller helt med dig Annika! 🙂