Reportage

Decemberfrukost

Hoho ute i stugorna, nu är det bara en dag kvar! Hoppas att ni har det lugnt och skönt och kan förbereda julen i lugn och ro. Idag gör jag lite julgodis och rimmar på julklappar.

Här kommer krönikan från mitt senaste matreportage med tema decemberfrukost, där det serverades fusksurdegsbröd med vört, amerikanska pannkakor med saffran, risgrynsgröt i ugn och yoghurtpannacotta med pepparkakskryddor och kanelstekta äpplen.

Antingen är man en frukostmänniska, eller så är man det inte alls. Själv är jag frukostmänniska ända ut i fingerspetsarna, och börjar se fram emot helgens långfrukost redan på måndagen. Jag kan sitta i timtal vid frukostbordet och bläddra i tidningen, samtidigt som jag läppjar på finkaffe och äter nybakat bröd. Hotellfrukost är en annan favorit, och den skiljer sig alltid åt, beroende på var i Europa man befinner sig. I Spanien serveras det kakor och bakverk till frukost, i Frankrike dominerar croissanterna (för att inte tala om cigaretterna), och i Tyskland – där kan vi prata frukostbuffé! På en tysk hotellfrukost får man det bästa från alla världar; från det klassiska svenska utbudet med nyttigt bröd och yoghurt, till det mer sydländska med dessertinslag. Frukost ska sannerligen inte underskattas.


I december på helgerna sparar jag inte på krutet när det vankas frukost. Då doftar brödet decemberkryddigt av vört, och de klassiska amerikanska pannkakorna som jag brukar servera med lönnsirap, blåbär och skivad banan har fått en ton av saffran. Flingorna och yoghurten har bytts ut mot snövit risgrynsgröt, som jag numera gör i ugn istället för att göra den på spisen, vilket tidigare brukade resultera i ett mindre fördelaktigt uppförande från min sida, som kunde få både mannen och hunden att försöka ta skydd bakom julgranen. Om den nu var något att ta skydd bakom, vill säga. Maken och jag har delad uppfattning om det här med julgran. Jag vill ha en burrig, rejäl kungsgran, medan han vill ha en tanig ursäkt till gran som andas småländskt svårmod och har mindre barr än vad han själv har skägg. Nej, julgröten tillreds numera i ugn, det är säkrast för såväl familjemedlemmar som julgranar. Testa receptet ni också, så har ni en sak mindre att tänka på. Eller varför inte ta en genväg och unna er en hotellfrukost i er egen stad? Den svenska hotellfrukosten går inte av för hackor.

23 december, 2012

7 kommentarer

 1. Åh håhå, nu blev vi ju helt sugna på hotellfrukost, väldigt gärna Saltans med deras goda benedictiner… Ska minsann ge oss på att prova göra dom en dag!

  Önskar er alla tre en riktigt
  GOD JUL!
  kramar,
  Mårtenssons

 2. Åh så gott med hotellfrukost! Cafeet nere vid sjön här i Växjö har brunch på söndagarna och någon gång har vi gått ner och njutit av den. Alldeles för sällan inser jag nu! 🙂

  God jul! Kram!

 3. frukost är heligt och den bästa måltiden… den får dock inte vara för tidigt på morgonen… allt innan klockan 9 är för tidigt… 🙂
  hotellfrukost är lyx…

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration