Bröd

Dillbröd

Dillbröd frallor

Dillbröd! Det ultimata brödet till sommarbuffén som smakar svensk sommar så det förslår! Jag älskar dill, och jag tror inte att jag är ensam om det. För mig är smaken så otroligt förknippad med svensk sommar; på försommaren är det färskpotatis som kokat ihop med ett rejält knippe dill till middagarna, på helgerna är det dillchips som smakar svensk sommarfest, och i augusti är det all dill ihop med kräftor. Så ja, för mig är dill svensk sommar till 100%. Så varför inte ha det i ett vitt, klassiskt bröd som serveras med prästost eller Västerbottensost?

Dillbröd

Till och med mina kräsna barn gillar dillbröd, fastän de är livrädda för alla spår av grönt. Men de gör associationen till dillchips när de ser det gröna och tycker därför att det är okej. En del av mig är lite förfasad över att det är deras gröna referens, och en del av mig är lite stolt över att de gillar dillchips lika mycket som jag.

Ifall ni har bakat det enkla, vita brödet som jag kallar för fluffiga frallor här på bloggen så kommer ni att känna igen receptet, för det är i stort sett samma recept, fast med dill i. Jag brukar ösa i ett helt paket fryst dill (eller ett rejält knippe färsk dill) i degen. Fryst dill är bra att ha hemma då den är färdighackad och kan användas när lusten att baka bröd faller på, och det paketet rymmer 40 gram vilket motsvarar en deciliter.

Som synes av bilderna går dillbrödet lika bra att baka ut som cirka 16 frallor som att göra två limpor av. Limpor går fortare om man har bråttom, men att få sig en egen fralla är ju också alltid roligt.

Skriv ut

Dillbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dillbröd är svensk sommar i brödformat! Lätt att göra och passar perfekt till både midsommar och kräfttider. Kan bli både frallor och limpor.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 25 min
 • Total tid: 35 min + ca 2 timmar jästid
 • Antal portioner: 16 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 25 g jäst
 • 5 dl fingervarmt vatten
 • 2 msk neutral olja (t ex solrosolja, matolja, rapsolja)
 • 1 msk honung
 • minst 0,5 dl hackad dill, gärna mer
 • 13 dl vetemjöl
 • 1,5 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.

Tillsätt olja, honung, dill och mjöl, och arbeta degen smidig i en maskin. Arbeta den i en kvart, och tillsätt sedan saltet. Kör i en minut till, och sätt sedan plastfolie över degbunken. (När degen får jobba i en kvart blir det fina glutentrådar, och att ha i saltet så sent som sista minuten främjar fina glutentrådar.)

Låt degen jäsa i en hel till en och en halv timme. Jag brukar låta den jäsa i närmare 1,5 timme, men 1 timme räcker om du har bråttom.

Häll ut en liten klick neutral olja på köksbänken, och en till klick en bit därifrån som du kan ha och dutta på händerna om det blir torrt på andra stället. Smörj runt oljan lite där du ska baka ut degen, och stjälp sedan ut degen.

Om du gör frallor:

Dela degen först i två, sedan fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra bitar, så att du sammanlagt får 16 frallor. Degen ska arbetas så lite som möjligt, jag brukar bara ”krama” den lite lätt till bitar som ser ut som någorlunda runda frallor.

Jäs i 30-45 minuter till på bakplåten, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i 8-10 minuter. De ska inte få så jättemycket färg, men låta lite lätt ihåliga när du knackar på dem på undersidan. Låt svalna på galler och frys sedan de frallor du inte ska äta samma dag.

Om du gör limpor:

Dela degen i två delar och forma till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-45 minuter, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i cirka 17 minuter. Bröden ska låta lite ihåliga när du knackar på dem undertill, då är de klara. Frys gärna allt bröd som du inte ska äta direkt efter att det svalnat, så att det inte blir torrt.

Är det tider för kräftskiva? Forma dillbrödet som en kräfta istället! Här hittar du recept på kräftbröd.

18 juni, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration