Andra Dukning Fest Säsong

Din fullständiga nyårsmeny!

Våndas du inför nyårsmenyn? Fear no more, här kommer finfina tips på populära grejer att servera på årets sista dag! Vi börjar med välkomstdrinken; Har du gott om tid – gör en vintercocktail. Påminner lite om glögg, fast i drinktappning. Eller varför inte lingoncaipirinha? Den är det ganska mycket ös i. En lite svagare välkomstdrink som går riktigt snabbt att sno ihop är klassikern Kir Royal. En annan snabbis är storfavoriten Äppelmartini.

Sedan är det dags för förrätt! En enkel sådan är kantarellbresaolan, som ser lyxig och festlig ut på tallriken. En förrätt som kräver lite mer jobb är den franska löksoppan. En helt vegetarisk variant är den getostfyllda portabellasvampen med pinjenötter. Min personliga favorit är dock de parmaninlindade färskostrullarna med citronskal, som serveras med skållad, marinerad tomat.

Till huvudrätt på nyårsafton är det mest klassiska att servera kött med sås och potatis. En bra idé är att köpa en lammstek som tillagas i ugnen och som sedan kan skäras upp och serveras till många. Bra kompisar till den är potatisterrinen (en fastare form av potatisgratäng som är enkel att skära i fina bitar) och rödvinssås. De passar lika bra till oxfilé som lamm, eller någon annan trevlig styckdetalj. Ett helt vegetariskt alternativ är svamprisotton med spenat, tryffel och vitt vin.

Efterrätten är ju bland det viktigaste! Därav de något fler förslagen, jag är en sann efterrättsmänniska. Vi börjar med klassikern crème brulée. Går alltid hem. Öppen banoffee pie är inte alls lika vanligt, men minst lika gott. Frozen cheesecake är ett av den här bloggens mest besökta recept, och kan förberedas i god tid innan. Det kan även punschpannacottan med jordgubbstäcke, chokladmoussen och polkaglassen. Den sistnämnda serveras allra helst med hemgjord chokladsås.

När vi ändå är igång kan vi lika gärna ta ett tips på dukning också. Eller centerpiece till dukningen, som det så fint heter; Ta ett tårtfat och ställ mitt på bordet. Lägg på en oasis som fått suga i sig lite vatten och stick ner allsköns blommor, t ex rosor och nejlikor. Dölj oasisens kanter med blomblad, och har du ett avlångt bord – köp gärna till några riktigt avlånga blad som kan stickas ut åt de båda långsidorna.

Det var nog allt för i afton. Lycka till med nyårsplaneringen nu, kära vänner!

28 december, 2011

5 kommentarer

  1. Toppen för de som velar med sin nyårmeny. Min är överstökad, puh! Så på rätta nyårsafton ska jag gå bort till dukat bord och bara ägna mig åt att vara trevlig 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration