Gåvor - ätbara Vintips

Drickbara jul- och nyårsgåvor

En del människor är stört omöjliga att köpa julklappar till. Min mammas tyske man Günter är just en sådan person. Han är ganska gammal, han har allt han behöver, och önskar sig aldrig något speciellt i julklapp. Just därför har han fått en delikatesskorg till jul så länge jag kan minnas, innehållandes lite udda ölsorter, hemlagat godis och marmelad, och den obligatoriska ölkorven. Och han blir lika glad varje år! Lika tacksamt att ge bort som en delikatesskorg, är ett klassiskt finbubbel. Själv föredrar jag när bubblet kommer inslaget i en liten kylbevarande och piffig ”jacka”, som champagnen Brut Cordon Rouge från GH. Mumm. Den här fina flaskan finns i det ordinarie sortimentet på en del systembolag, och skulle det inte finnas på ens ”eget” bolag, så kan man beställa det antingen live när man är därinne, eller via telefon.

Den här romen är ett annat hett tips, Diplomático Reserva Exclusiva från Venezuela. Jag fick upp ögonen för den eftersom Ölandschoklad använder den till sina rompraliner. Vi gav vår chef på jobbet en sådan här i julklapp förra året, och den fick högsta betyg. (Den finns på flera Systembolag i det ordinarie sortimentet, annars kan man alltid beställa.)

Något som heller aldrig är fel är en flaska finvin. Antingen en flaska brunello, eller amarone för vinälskaren. Det brukar finnas ett par brunelloviner att välja på inne på Systembolagen, och ännu fler finns i beställningssortimentet. Amaroneviner finns det gott om nuförtiden. De ökar i popularitet och tillgänglighet i samma snabba takt som julgodis med flingsalt.

Och så finns det ju öl, icke att förglömma! Igår på Systembolaget gick Olof runt i evigheter och skrockade åt etiketterna på flaskorna med julölen, och plockade på sig en brokig skara att slå in i en liten låda och ge till Günter.

Så – om ni ska bort på flådigt jul- eller nyårsfirande, eller bara inte vet vad ni ska ge till den som redan har allt, ge något drickbart. Det går alltid hem.

16 december, 2012

3 kommentarer

  1. Jag älskar att få gott vin i present. Champagne och gott rödvin får de gärna slå in i paketen till mig. Kommer champagnen i en så där snygg kylare behöver de inte ens slå in den. Det är synd att inte vanligt vodka är så poppis för de brukar ha riktigt coola presentförpackningar.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration