Gåvor - ätbara Grillat

Dukkah – en hyvens krydd- och nötmix

Eftersom jag tjatar så mycket om den egyptiska krydd- och nötmixen Dukkah tänkte jag att det är lika bra att den får ett eget blogginlägg. Det blir lättare att hitta den på bloggen då för både er och mig, och den blir lättare att länka till. Och den är verkligen supergod att strössla över grillade grönsaker, avokadomackor och andra anrättningar. Hade jag bara läst receptet rakt upp och ner hade jag avfärdat det och tänkt att jag nog inte gillat det, att jag inte är så värst mycket för orientaliska kryddor. Men när jag blev bjuden på det på en middag blev jag fast. Så här kommer det. Receptet rymmer så mycket som burken på bilden rymmer och kanske ett par matskedar till. Gör gärna dubbel sats och ge bort en del som gå-bort-present nästa gång du är bortbjuden, istället för en flaska vin eller en blomma. För mig som ofta kommer på det här med gå-bort-present lagom efter att både Systemet och blomsteraffären stängt är det här toppen att ha hemma på lut. Inte för att vi blir bortbjudna så ofta sen vi fick barn, men ändå. Hehe.


Krydd- och nötmixen Dukkah:

0,5 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
0,5 dl oskalade sesamfrön
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
0,5 tsk salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 175C. Lägg mandel och hasselnötter på varsin sida av en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i ca 10-15 min, gnugga sedan bort skalen på hasselnötterna med en kökshandduk. Rosta de oskalade sesamfröna för sig i 5-10 min tills de får färg, och sedan spiskummin ihop med mald koriander i ca 3 minuter. Låt allt svalna något, och mixa sedan tillsammans allting i en mixer.
31 juli, 2017

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration