Efterrätter Matporr

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

Dulce de leche-pannacotta

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter är så gott att det är snudd på skamligt. Och då har vi inte ens diskuterat hur enkelt det är att få till den. Det här receptet på dulce de leche-pannacotta är ett av de allra populäraste recepten här på bloggen, och jag tror att det är en kombination av just den fantastiska smaken av dulce de leche och den väldigt lilla arbetsinsatsen som gör att det blivit så populärt.

Att den går att förbereda helt och hållet innan gör den också till ett prima val som efterrätt på fester och middagsbjudningar. Har man ont om tid är den god att servera med bär som topping, men pecannötterna som karamelliserats i både socker och flingsalt lyfter den verkligen till en högre nivå, så har du tid att lägga fem minuter extra på att karamellisera nötterna skulle jag verkligen rekommendera det.

Nog tjafsat – här kommer receptet!

Skriv ut

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

En skamlöst god dulce de leche-pannacotta som du svänger ihop på några minuter. Toppingen med pecannötter som karamelliserats i både socker och salt sätter spiken i kistan på denna kioskvältardessert.

  • Författare: Helena
  • Total tid: 25 min + kyltid
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale

Dulce de leche-pannacotta:

  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 5 dl grädde
  • 3 gelatinblad

Karamelliserade pecannötter som topping:

  • 100 g pecannötter
  • 0,75 dl råsocker
  • 0,25 dl vatten
  • 1 rågad tsk flingsalt

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 min.

Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka.

Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig.

Rör ner gelatinbladen, och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över en natt.

Precis före servering, toppa med karamelliserade pecannötter. Nötterna kan förberedas innan och förvaras i lufttät burk.

Till nötterna: hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem.

Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat.

Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna.

Hacka nötmassan grovt, och toppa pannacottan med de finfina nötterna.

Får du några karamelliserade pecannötter över? Sprinkla dem över glass. Som denna minst lika goda dulce de leche-glass, till exempel.

30 december, 2012

41 kommentarer

    1. Verkligen! Du kan ju göra den klart helt och hållet dagen innan och sedan bara plocka fram den ur kylen. Hur smidigt som helst! 🙂 Gott nytt år!

  1. Avancerad matbloggsfotografering! Härlig bild!
    Jaha….nu sätter ni griller i huvudet, du och Remsan, om vad jag ska göra med min burk. Både glass och pannacotta låter ju sagolikt gott!
    Gott nytt år önskar jag dig och Olof!

    1. Tack! Vi fotade den på stenen där flaggstången sitter, ute vid sommarstugan en ruggig höstdag. Stor nyårskram till er också!

  2. Det ser fantastisk godt ut – gleder meg til å prøve! Hvor lang holdbarhet tror du pannacottaen har? Og tror du det går an å fryse den?

    1. Jag tror att den nog håller ett par dagar i kylen. När man sparar pannacotta i kylen brukar konsistensen bara bli bättre, det enda som kan hända är möjligtvis att själva ytan blir lite torr, så täck den med plastfolie. Jag har inte testat själv att frysa den, men jag har hört att det ska gå bra att frysa pannacotta. Så kör hårt, och lycka till! 🙂

    1. Alltså jag tror det, men jag vågar ju inte lova något. 😉 Jag hade nog serverat dem i fina små låga skålar, och ställt varje skål på en tallrik och garnerat med lite lullull runt omkring. Lycka till! 🙂

    1. Jag har faktiskt aldrig provat att stjälpa upp dem, jag brukar alltid servera dem i en liten glasburk eller skål. Och det är ju fint det med! 🙂

    1. Hej Karin! Då har inte sockret karamelliserats tillräckligt länge i stekpannan. Man kan försöka frysa dem för att minska kladdigheten, men är de riktigt kladdiga så hjälper det bara lite grann. Prova att karamellisera sockret en längre stund nästa gång, jag vet att man kan oroa sig lite för att det ska brännas, men det tål rätt mycket. Det är klart när det blivit tjockare, lite mörkare, och bubblorna är lägre och lite trögare.

    1. Den är supergod! Här ska det vara karamelliserad mjölk, det är den som redan har blivit kola och säljs färdig under det namnet eller under namnet Dulce de leche, det är samma sak. Den man inte ska använda, som inte har blivit kola, är den som heter kondenserad mjölk.

  3. Vi gjorde den här desserten till nyår – en sensation! Fantastiskt god och pekannötterna var ett ljuvligt komplement. Vi la även till färska hallon på toppen, supergott verkligen! Tack för ett grymt recept!

    1. Så roligt att höra Michaela! Ja, hallon och kola är ju perfekt ihop, kan tänka mig att det var en supermatchning! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration