Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter
Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter är så gott att det är snudd på skamligt. Och då har vi inte ens diskuterat hur enkelt det är att få till den.
Det här receptet på dulce de leche-pannacotta är ett av de allra populäraste recepten här på bloggen, och jag tror att det är en kombination av just den fantastiska smaken av dulce de leche och den väldigt lilla arbetsinsatsen som gör att det blivit så populärt.
Går att förbereda i förväg
Att den går att förbereda helt och hållet innan (precis som en klassisk pannacotta) gör den också till ett prima val som efterrätt på fester och middagsbjudningar.
Har man ont om tid är den god att servera med bär som topping, men pecannötterna som karamelliserats i både socker och flingsalt lyfter den verkligen till en högre nivå, så har du tid att lägga fem minuter extra på att karamellisera nötterna skulle jag verkligen rekommendera det.
Tips på fler efterrätter med dulce de leche
Om du gillar smaken av salt kola och vill prova fler desserter med dulce de leche rekommenderar jag:
- Dulce de leche-glass (med flingsalt och så god att man smäller av)
- Kladdkaka med dulce de leche-rippel (bloggens allra populäraste kladdkaka)
- Hallonpaj med dulce de leche (ingen ugn behövs!)
Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter
En skamlöst god dulce de leche-pannacotta som du svänger ihop på några minuter. Toppingen med pecannötter som karamelliserats i både socker och salt sätter spiken i kistan på denna kioskvältardessert.
- Total tid: 25 min + kyltid
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
Dulce de leche-pannacotta:
- 1 burk karamelliserad mjölk
- 5 dl grädde
- 3 gelatinblad
Karamelliserade pecannötter som topping:
- 100 g pecannötter
- 0,75 dl råsocker
- 0,25 dl vatten
- 1 rågad tsk flingsalt
Instruktioner
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 min.
Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka.
Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig.
Rör ner gelatinbladen, och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över en natt.
Precis före servering, toppa med karamelliserade pecannötter. Nötterna kan förberedas innan och förvaras i lufttät burk.
Till nötterna: hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem.
Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat.
Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna.
Hacka nötmassan grovt, och toppa pannacottan med de finfina nötterna.
Låter galet gott! Så otroligt vacker bild.
Gott nytt år på er! Kramar.
Tusen tack Remsan! Och detsamma! 🙂
Låter jättefarligt!!! Sätter sig säkert rakt på kärlekshandtagen;) Allt som är så där in i bomben gott har en tendens att sätta sig just där.
Gott nytt år!
Jo tack. Jag kan intyga att det sätter sig både här och där. Men det är det värt. 😉
Dulce de leche är verkligen ljuvligt gott och de här små pannacottorna ser grymma ut. Önskar er ett Gott Nytt År, kram!
Visst är det? Jag skulle kunna äta det varje dag! Önskar dig också en fin start på det nya året!
Måste provas! helt klart! ska bjuda på kalkon här i dagarna så det kan väl vara en passande efterrätt….ha ett gott slut och ett gott nytt! kram!
Verkligen! Du kan ju göra den klart helt och hållet dagen innan och sedan bara plocka fram den ur kylen. Hur smidigt som helst! 🙂 Gott nytt år!
Jag har varit sugen ett tag på att testa denna pannacotta och jag kan ju inte påstå att den låter mindre lockande med nötterna.
Haha! Kör hårt! Den är toppen! 🙂
Kombinationen sött och salt är så himla bra!
Eller hur?! Helt beroendeframkallande ju! 🙂
Avancerad matbloggsfotografering! Härlig bild!
Jaha….nu sätter ni griller i huvudet, du och Remsan, om vad jag ska göra med min burk. Både glass och pannacotta låter ju sagolikt gott!
Gott nytt år önskar jag dig och Olof!
Tack! Vi fotade den på stenen där flaggstången sitter, ute vid sommarstugan en ruggig höstdag. Stor nyårskram till er också!
Vackert!!!°
Önskar dig Gott Nytt År!!!!!
Kram Anna
Tack Anna! Önskar dig detsamma!
Åh herreG så gott:)
Gott nytt år!!
Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Supersmarrigt var det! Gott nytt år till dig också!
Vilka fina bilder!!! Pannacottan åker in i favoriterna. Tänkte testa den där färdiga dulce de lechen, så slipper man koka den.
Gott nytt år!!
Ja, jag har helt gått över till att använda den sedan den lanserades. Så himla bra produkt!
Det är farligt att gå in här och läsa innan jag ens har ätit frukost! =) Oj så sugen jag blir på alla godsaker!
Haha! Är glad att få inspirera dig. 🙂 Kram!
Åh nu blev jag sugen igen 🙂 Måste laga denna själv SNART!!
Så klart du ska! 🙂 Kram!
Det ser fantastisk godt ut – gleder meg til å prøve! Hvor lang holdbarhet tror du pannacottaen har? Og tror du det går an å fryse den?
Jag tror att den nog håller ett par dagar i kylen. När man sparar pannacotta i kylen brukar konsistensen bara bli bättre, det enda som kan hända är möjligtvis att själva ytan blir lite torr, så täck den med plastfolie. Jag har inte testat själv att frysa den, men jag har hört att det ska gå bra att frysa pannacotta. Så kör hårt, och lycka till! 🙂
Underbart recept, det måste vi prova!
Tusen tack! Lycka till!
Låter fantastiskt gott, hur långt innan servering kan man göra nötterna färdiga?
Man kan göra dem klara långt i förväg, ett par dagar till och med, om man skulle vilja. Lycka till! 🙂
Mmm… Nyår! Blir dessa tillräckligt "fasta" för att stjälpa upp och stå själv? 🙂
Alltså jag tror det, men jag vågar ju inte lova något. 😉 Jag hade nog serverat dem i fina små låga skålar, och ställt varje skål på en tallrik och garnerat med lite lullull runt omkring. Lycka till! 🙂
Tack! 🙂
Mmm.. Nyår! Blir dessa tillräckligt "fasta" för att stjälpa upp så de håller formen utan glas? 🙂
Jag har faktiskt aldrig provat att stjälpa upp dem, jag brukar alltid servera dem i en liten glasburk eller skål. Och det är ju fint det med! 🙂
Mina nötter ville inte stelna. Har du någon aning om varför det blir så?
Hej Karin! Då har inte sockret karamelliserats tillräckligt länge i stekpannan. Man kan försöka frysa dem för att minska kladdigheten, men är de riktigt kladdiga så hjälper det bara lite grann. Prova att karamellisera sockret en längre stund nästa gång, jag vet att man kan oroa sig lite för att det ska brännas, men det tål rätt mycket. Det är klart när det blivit tjockare, lite mörkare, och bubblorna är lägre och lite trögare.
Låter jättegott. Ska det vara karamelliserad mjölk som ej blivit kola än?
Den är supergod! Här ska det vara karamelliserad mjölk, det är den som redan har blivit kola och säljs färdig under det namnet eller under namnet Dulce de leche, det är samma sak. Den man inte ska använda, som inte har blivit kola, är den som heter kondenserad mjölk.
Vi gjorde den här desserten till nyår – en sensation! Fantastiskt god och pekannötterna var ett ljuvligt komplement. Vi la även till färska hallon på toppen, supergott verkligen! Tack för ett grymt recept!
Så roligt att höra Michaela! Ja, hallon och kola är ju perfekt ihop, kan tänka mig att det var en supermatchning! 🙂
Så sjukt gott och enkelt att göra, jag blandade även ner lite saltade och rostade macadamiannötter tillsammans med pecannötterna sist och sen adderar jag ofta hallon också för syran. Har gjort detta recept 5 gånger och alla som har fått det älskar det – så glad att jag hittade det 💫👍
Vad roligt att höra! Åh, saltrostade macadamianötter låter ljuvligt till, det ska jag prova nästa gång! Hallon med!