Godis

Dulce de leche

I den lilla konservburken ser ni en av världens bästa uppfinningar – Dulce de leche. “Söt av mjölk” betyder det på spanska, och det är precis vad det är. Det är en burk kondenserad mjölk som har fått koka i tre timmar, och när den har gjort det har den förvandlats till den här ljuvliga kolakrämen som man kan använda till desserter, i glass, som fyllning…. listan kan göras lång.

Dulce de leche är lika heligt för sydamerikaner som lakrits är för oss nordbor. När jag jobbade i Barcelona var många av mina kollegor på kontoret från Sydamerika. En kille som kallas för Parra åkte hem till Argentina på besök några veckor, och återvände sedan med väskan full av Dulce de leche-godis som han bjöd oss alla på. Hans landsmän var helt till sig av lycka. Ungefär som när jag fick lakrits skickat till mig på posten. Parra var för övrigt underbart galen, han brukade busringa till mig på jobbet och prata med förställd röst och lura mig att han var en kund som hörde konstiga röster och hundskall inuti telefonluren. När tjejerna på kontoret hörde vilken udda konversation jag förde, frågade de vad knäppgöken i andra änden hette, och svarade jag gravallvarligt ; “Kunden säger att han heter Solomeo Paredes”. De vred sig av skratt och sa att det var Parras alias. Om man delar upp orden blir de “solo meo paredes” som med lite slang betyder “jag pissar bara på väggar”. Man lär sig något varje dag. Nu ska jag återgå till ämnet:

För att få till en sådan här trevlig kolafylld burk ska man ta en burk kondenserad mjölk, plocka bort alla etiketter (det blir jobbigt att diska kastrullen efteråt annars, tro mig) och lägga den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken gott och väl är täckt. Sedan är det bara att koka. Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt. Efter två timmar har kolakrämen en lite rinnigare konsistens, och efter 3 timmar har den samma konsistens som på bilden. Vänta en stund innan du öppnar burken, ställ den gärna i kylen över natten. Smaskiga recept på vad man kan göra med Dulce de leche kommer i dagarna!

Sedan det här inlägget skrevs har det börjat säljas färdigkokt kondenserad mjölk. Burken heter karamelliserad mjölk, och då är jobbet redan gjort. Smakar precis lika bra som den man har kokat själv i 3 timmar, vilket kan vara ganska skönt att slippa.

16 Kommentar

 1. Att vara någons fru

  24 februari, 2011 at 7:45 e m

  Är det sant? Man kan göra det själv alltså? Jag som älskar sån glass! Men var får man tag på burkmjölk? Och är det verkligen vettigt att koka en burk?

 2. Sanne- Mina baktankar

  24 februari, 2011 at 7:48 e m

  Åh, det är ju så gott! Har en burk i skafferiet som bara väntar på att bli kokt! Ser fram emot fler recept!

 3. Cupcakesfluffan

  24 februari, 2011 at 7:49 e m

  Dulce de leche är så gott till glass, tårtfyllningar, fyllning i kakor och muffins, ja till en massa saker 🙂

 4. matarkivet

  24 februari, 2011 at 7:55 e m

  Jag har haft en burk kondenserad mjölk i skafferiet i evigheter men inte kommit mig för att använda den ännu. Hur dum får man vara? 🙂 Men jag vill ha nåt riktigt bra tips på vad man kan använda dulche the lechen till, så jag litar på dig. 🙂

 5. Erika - Bakglädje

  24 februari, 2011 at 8:52 e m

  Har inte testat det men det låter underbart gott.

 6. Mamma Mimmi

  24 februari, 2011 at 10:10 e m

  Väcker härliga minnen! Ett av mina år i London bodde jag med en killkompise från Uruguay och när han varit i Sydamerika kom han alltid tillbaka med hinkar fulla med dulce de leche (som han åt på macka!). Skamligt kunde jag smyga till kylskåpet sent om nätterna och tjuväta med sked direkt ur hans plasttråg. Grymt gott!

 7. Helene

  25 februari, 2011 at 7:34 f m

  Det ligner veldig på et pålegg som barna her i Norge har på mackan, det kalles HaPå… 🙂 Og er melkebasert… (må sjekkes)

 8. charlotta

  25 februari, 2011 at 11:08 f m

  när jag gjorde DDL förra sommaren hade calle köpt hem OSÖTAD kondenserad mjölk istället för sötad. det gick sådär, hoho. men nästa gång när vi använde vanlig blev det riktigt glad! godast tycker jag är att äta den till god vaniljglass, mm.

 9. Milottan

  25 februari, 2011 at 3:02 e m

  Åh, det låter smarrigt!
  tack för tipset!
  Milott

 10. Anna

  25 februari, 2011 at 3:39 e m

  Har fingrat på såna burkar hur många gånger som helst, men inte vågat köpa. Måste göra det nån gång, det där ser ju sjukt gott ut! Trevlig helg! Kram!

 11. Sofia

  25 februari, 2011 at 9:16 e m

  gahhhhh mums! kram Sofia

 12. Maria

  28 februari, 2011 at 9:52 f m

  Har sett det här receptet lite var stans nu, ska bli kul att se vad du hittar på med det 🙂

 13. Emma

  2 mars, 2011 at 12:38 e m

  Så enkelt, så gott 🙂

 14. Maria

  30 december, 2012 at 4:43 e m

  Har hört att man kan koka kondenserad mjölk, ett par burkar på en gång, och sedan spara i kylen flera månader. Vet du nåt om det?

 15. Helena

  30 december, 2012 at 4:53 e m

  Maria – man kan spara en sådan burk i ca en månad i kylen.

Lämna en kommentar