Dumplings eller gyozas – enkelt och supergott!
Har ni testat att göra egna dumplings någon gång? Eller gyozas? Det är nästan samma sak. Eller det är det väl egentligen inte, det är nog lika känsligt som att påstå att Öland och Gotland är samma sak, och det är ju verkligen inte. Men för att kunna förklara mig har jag googlat lite, och kan numera redovisa att gyozas minsann är en slags dumpling. Den är halvmåneformad och ofta fylld med färs och kål, och ”pappret” eller snarare degen den är inslagen i är väldigt tunn. En dumpling kan ju innehålla nästan vad som helst, och dumplingsdegen är ofta lite tjockare och gjord på vete.
Många säger också att gyozas är Japans svar på dumplings. Man steker dem först, ångar sedan i lite vatten och serverar dem med sojadipp. Men jag gör ingen egen deg, där går gränsen. Då skulle det nog bli ett alldeles för stort projekt. Jag köper tunna gyozaplattor i den asiatiska livsmedelsaffären inne i stan. Det är små paket med runda, platta degark gjorda på sojabönor. De är cirka 10 cm i diameter och riktigt tunna. De ligger i frysdisken, och till det här receptet som är anpassat efter att man ska göra av med ett paket färs på 500 g, så går det åt ett och ett halvt paket gyozaplattor. Det är 35-40 plattor i varje paket.
Man kan förbereda gyozas och frysa in helt utan att använda sig av ugn. De tillagas precis innan man äter dem genom att man först steker dem i olja på ena sidan i ett par minuter så att de blir gyllenbruna undertill, sedan häller man över någon deciliter vatten och lägger på ett lock, och låter vattnet ånga i några minuter till. Sedan plockar man upp dem och serverar med sojadipp. Hur smidigt som helst! Och perfekt att ha på lut i frysen när man vill rassla fram en snabb lunch och bara har några minuter på sig. Man behöver inte ens tina dem innan man börjar steka dem, men har man lite framförhållning och låter dem tina i kylen några timmar innan så går det snäppet fortare i stekpannan.
Och sojadippen då? Den kan bestå av lite vad som helst beroende på vad man har hemma. Japansk soja är basen och det viktigaste, och har du bara det hemma funkar det fint. Har du några droppar sesamolja kan du hälla i det också, lite kinesisk soja ger lite extra tryck i smaken och lite rivet limeskal fräschar upp.
Och en annan superbra grej – den här maträtten är precis lika god att göra helt vegansk! Ibland när man har gäster på besök som äter veganskt kan det vara lite av en utmaning att göra en god vegorätt när man inte får ha med ost, men den här maträtten är ju väldigt långt ifrån ost. Här får man se till att ta en formbar vegansk färs till fyllningen. Jag använde Anammas formbara färs, och det blev så bra att jag är inte säker på att jag klarat ett blindtest på det och originalet med fläskfärs.
Inspirationen till det här receptet kommer från jätteduktiga Christin Kashou som vann Sveriges Mästerkock. Jag har gjort om det så att det ska passa 500 gram färs istället för 300 gram som hon har i originalet, och ändrat lite andra grejer.
Skriv utDumplings eller gyozas – enkelt och supergott!
Dumplings eller gyozas? Oavsett namn är dessa färsfyllda små knyten supergoda, och mycket enklare att göra än vad man kan tro!
- Förberedelser: 60 min
- Tillagningstid: 45 min
- Total tid: 1 h 45 min
- Antal portioner: ca 60 st bitar 1x
Ingredienser
- ca 60 st dumpling/gyoza wrappers (ca 450 gram)
- 1 liten skål med vatten
Färsfyllning:
- 3 st vitlöksklyftor, pressade
- 3 st salladslökar
- 1,5 msk ingefära, finriven
- 5 dl spetskål, finhackad (salladskål och kinakål funkar också. 5 dl hackad spetskål motsvarar ca 1/4 normalstor spetskål)
- 3 msk japansk soja
- 2,5 msk sesamolja
- 500 g fläskfärs alt. vegansk, formbar färs
- 1 ägg (kan uteslutas vid vegansk variant)
- 0,75 tsk vitpeppar
- 0,75 tsk salt
Till stekning:
- olja, t ex matolja eller solrosolja
- 2 dl vatten per gyozafylld stekpanna
Till servering:
- salladslök, strimlad
- rostad lök
- Sojadipsås
- svarta sesamfrön (kan uteslutas men ser piffigt ut)
Sojadipsås (lagom till 4 portioner):
- 1 dl japansk soja
- 0,25 dl kinesisk soja
- 1 msk sesamolja
- 0,5 lime – finrivet skal
Instruktioner
Börja med att plocka ut gyozaplattorna ur frysen så att de hinner tina, gärna två timmar i förväg.
Hacka och pressa allting som ska hackas och pressas till fyllningen, och lägg i en stor skål ihop med soja och sesamolja. Jag brukar finriva vitlök mot ett zestjärn, samma som jag använder för att finriva ingefära. Salladslök och spetskål finhackar jag.
Rör ner fläskfärsen (eller den formbara veganska färsen) och tillsätt ägget, vitpeppar och salt. Blanda ihop allting till en smet.
Fyll en liten skål med ljummet vatten och ta fram dina gyozaplattor och plocka ut en. Doppa ett finger i vattnet och dra detta runt gyozaplattans kant, längs med den yttersta centimetern ungefär, hela varvet runt. Detta är för att mjuka upp kanterna så att de fastnar i varandra sedan när du viker ihop plattan till en halvmåne efter att ha fyllt den.
Lägg gyozaplattan i handflatan, lägg på en tesked fyllning och kläm ihop den till en halvmåne. Det låter lite med en tesked fyllning, men det räcker faktiskt. Man kommer snabbt in i processen.
Lägg alla färdigfyllda halvmånar någonstans där de inte klibbar fast medan de väntar på sin förvaring. Själv brukar jag plasta in ena kanten av köksbänken och rada upp dem där. De som inte ska stekas för att ätas direkt (den här maträtten går ju att förbereda ända hit) kan antingen förvaras i kyl om de ska stekas senare samma dag (över natten funkar om det är vegofärs) eller i frys. Man fryser dem alltså ostekta, och tinar dem antingen i kyl, rumstemperatur eller steker på dem direkt frysta. Tänk bara på att de lätt klibbar fast, så kyl/frys dem så att de inte klibbar ihop, t ex i en stor burk med plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje lager.
Rör ihop en sojadipsås och låt stå framme i rumstemperatur medan du steker dina gyozas.
När dina gyozas ska ätas – stek dem i olja på ena sidan, den sidan som är lite plattare, tills de är gyllenbruna undertill. Det tar ett par minuter max. Se till att fylla stekpannan så gott det går med gyozas.
Slå sedan över cirka 2 dl vatten och lägg på ett lock. Låt ånga i cirka två minuter till. Beroende på hur hög värmen är här så kommer antingen vattnet att dunsta bort helt efter den tiden, eller så kommer det att finnas lite kvar. Man måste inte vänta ut att vattnet ska dunsta bort, utan kan utan problem hälla bort vattnet som är kvar efter ett par minuter.
Servera med sojadip och lite strimlad salladslök ovanpå. Rostad lök är också gott att strössla över för lite crunch, och svarta sesamfrön ger fin färg.
Gillar du den här sortens matlagning där man får fixa lite extra? Testa även vietnamesiska vårrullar, också en riktigt bra vegansk bjudrätt!
Men oj vad pepp jag (och resten av familjen) blev på detta recept! Vill prova bums men med veckans aktiviteter får det vänta till fredag 🤩
Är det i Asian Livs-butiken på Fiskaregatan du köper bröden?
Kram!
Hej Sara! Vad kul att ni blir sugna på att testa det! Precis, det är där jag köper dem, de ligger i frysdisken. Köp två paket om du vill göra av med 500 gram färs. Har för mig att de kostar 25 kr paketet.