Andra Efterrätter Glass

Efterrätt i vinter!

Har ni också snö därute? Här har snön fortsatt falla hela dagen, jag tycker det är riktigt mysigt! Olof som tog kvällsrundan med Bally är väl inte fullt lika begeistrad, men inne i köket är det varmt och gott. På tal om vinter, har ni måhända någon vit glögg kvar i era skåp som står och samlar damm? Misströsta icke, gör glass på den! Den här glassen är gjord på vit romglögg och en imponerande mängd passionsfrukter, och serveras med klyftor av apelsin, grapefrukt och granatäpple. Och lönnsirap! Visst blir ni lite sugna på att testa? Den toppiga formen får man om man fryser glassen i en djup skål. Om man klär skålen med plastfolie sparar man sig en hel del svordomar när man ska få ut glassen ur formen sedan. Man får några ytliga rynkor på köpet, men det fick å andra sidan Olof också när han gifte sig med mig. Receptet kommer från Mat-Tina, det är nyårsdesserten som hon lagade i Tinas Julkök. Och har man ingen glögg går det precis lika bra utan, passionsfrukterna klarar receptet fint på egen hand.

Passionsfruktsparfait med citrussallad, 12 pers
10 äggulor
2 dl florsocker
1,5 dl vit glögg (kan uteslutas)
0,5 citron, rivet skal och saft
8 passionsfrukter
5 dl vispad grädde

Citrussallad
2 st blodgrapefrukter
2 st apelsiner (gärna en blodapelsin och en vanlig)
1 granatäpple, endast kärnorna
minst 2 msk lönnsirap (jag öste nog i 4)

Vispa äggulorna med florsockret tills det blir ljust och fluffigt, rör sedan ner vit glögg, citronsaft och rivet citronskal. Gröp ur alla passionsfrukterna och rör ner innehållet i äggsmeten. Vispa grädden för sig, och rör sedan ner även den i äggsmeten. Häll upp i en form (eventuellt klädd med plastfolie om du vill kunna stjälpa upp den enkelt på serveringsfat sedan) och låt stå i frysen i minst 5 timmar, allra helst över en natt.

Till citrussalladen filéas apelsin och grapefrukt, och blandas med kärnorna från granatäpplet. Dela granatäpplet i 1-4 bitar, så är det lättare att få ut kärnorna. Akta dig för fläckar på kläderna! Rör ner lönnsirap i fruktsalladen, och lägg den runt glassen när det är dags för servering. Servera i ett fat med höga kanter eller en pajform så att inte fruktsalladen rinner utanför.

23 januari, 2012

15 kommentarer

 1. Du är fantastisk kvinna på att hitta på goda efterrätter:-) MatTina har många goda glassar att fresta med,både med polkagrisar & basilika! Mums!!Oj…vad sugen jag blev på glass nu 🙂 Kram på dig!

 2. Och jag som just satt och grymtade över att vi kastade sista glöggskvätten. Men så såg jag att det fungerar också utan. Vilken mafig och fin efterätt. 🙂

 3. Min väninna och jag var ute och gick igår i kylan och bokstavligen släpade med oss deras hund. Men jädrar vad jycken knatade på när vi gick hemåt. Hon tyckte nog vi var knäppa som lämnade myset framför brasan och gav oss ut i kylan.
  Parfaiten låter ljuvligt god! Och var mycket snygg oavsett rynkorna 🙂
  Några rynkor tror jag inte du ger Olof. Snarare jag, men jag lovar att inte terrorisera honom fullständigt…

 4. Mmmmm, vad mumsigt det låter! Och vet du, jag har en flaska i skafferiet, undrade just vad jag skulle göra med den, men nu vet jag ju det! 😉

  PS: ett litet tips bara. Om man pänslar bunken lite snabbt/tunnt med olja INNAN man stoppar i plastfilmen, så klibbar plasten bättre till bunken och det blir knappt några skrynklor. Inte för att det egentligen gör så mycket, men i alla fall.
  Å andra sidan så får man mer disk, hehe.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration