Öland Sponsrat inlägg

Utflykt till Eketorps borg och södra Öland

Inlägg i reklamsamarbete med Ölands Turismorganisation

Eketorps borg fornborg

Förra helgen begav vi oss ner till södra Öland för en familjeutflykt, och första besöksmålet var fornborgen Eketorps Borg!

Eketorps borg bröd eld

Här har jag varit många gånger och det är extra roligt att komma tillbaka som vuxen ihop med mina egna barn och få se dem uppleva borgen. Och här finns verkligen saker att göra för hela familjen! Vi började med att baka bröd som stektes på en muurika över öppen eld.

Eketorps Borg baka bröd

Av en deg gjord på råg, korn, vatten och lite vete fick vi göra runda små degklumpar som plattades ut och sedan stektes.

Eketorps borg brödbak

Efteråt doppade vi det nystekta brödet i honung och strödde över grovt salt och kummin. Det smakade fantastiskt gott, till och med mina barn som är, låt oss säga, väldigt selektiva i smaken, tyckte brödet var jättegott.

Eketorps borg muurika

Det satt fint med ett mellanmål på förmiddagen, och eftersom aprils friska vindar högg i inne på borggården var det extra skönt att värma sig vid eldstaden.

Eketorps borg bröd

Lily hann bli riktigt duktig på att vända brödbitarna!

Eketorps borg skjuta pilbåge

Sedan fick vi skjuta pilbåge med Alexander som jobbar på Eketorps borg. Alexander är arkeolog, och precis som sina kollegor har han tidstypiska kläder på sig inne på borgområdet, så det känns verkligen som att man flyttas tillbaka i tiden när man är där.

Eketorps borg pilbåge

Det var en del att tänka på när man skulle få iväg sin pil…

Den pilen sköt jag! Mitt i prick! Jag skulle nog inte göra om det, så jag bestämde mig för att ”sluta på topp” som det så fint heter, och gick över till att utforska borgen istället. (Jag har dock sett till att påminna min man Olof om mitt prickskytte flera gånger sedan vi var där. Som man gör.)

Eketorps Borg

Eketorps borg är Sveriges enda återuppbyggda fornborg. Den byggdes i första etappen på 300-talet för att sedan byggas ut under 400-talet. Ett par hundra år senare övergavs borgen och stod tom ända till 1100-talet, då den byggdes upp ytterligare.

Eketorps borg rekonstruerad

Under 1900-talet har borgen rekonstruerats och man har byggt på ringmuren och husen på de fornlämningar som funnits. Tack vare det kan man nu få en mycket verklighetstrogen inblick i hur folk levde här tillsammans med sina familjer och djur för längesedan. Sammanlagt har man hittat cirka 27000 fynd här i olika utgrävningar.

Eketorps borg ringmur

På ena sidan av borgen kan man gå uppe vid ringmuren av kalksten och se ut över Alvaret och södra Ölands odlingslandskap som klassas som världsarv.

Eketorps borg Öland

Eketorps borg har öppet under påsklovet nästa vecka, exakta öppettider hittar ni här på deras hemsida.

Drottning Öda restaurang

Efter att ha upplevt Eketorps borg var vi hungriga på lunch och begav oss till Drottning Ödas restaurang som ligger bara ett par minuter därifrån i den pittoreska lilla byn Össby alldeles vid havet på Ölands östra sida. Enligt folksägen har Össby fått sitt namn av en Drottning Öda som flydde från en maktlysten kung på 600-talet och hamnade just här på Öland i en period, därav namnet på restaurangen. I anslutning till restaurangen finns också ställplats med servicehus för campinggäster och rum där man kan bo.

Restaurang Södra Öland

Drottning Ödas restaurang öppnade så sent som förra våren och den här säsongen blir den andra som Håkan och Amy har öppet i restaurangen. De är dock inga nybörjare på att driva restaurang, de har en lång erfarenhet av att ha drivit värdshus i flera decennier. Från skärtorsdagen och framåt har de öppet för lunch alla dagar utom måndagar, och förra året serverade de lunch här i Össby ända fram till jul. Jag tycker det är så fint med den här restaurangen eftersom det inte finns så många matställen på södra Öland, speciellt inte sådana som har öppet även när det inte är högsäsong.

Drottning Öda mat

Amy och Håkan åt lunch tillsammans med oss och berättade om gårdens och sin egen historia. De hade lagat en jättegod vegetarisk lasagne med bönor till oss vuxna och barnen fick pannkakor. På sin lunchbuffé har de varje dag tre olika alternativ; dagens rätt, dagens vegetariska och dagens fisk. Öppettiderna hittar ni här.

Drottning Öda Össby

Deras nästa projekt är att göra i ordning fler hotellrum, och det kommer att ske i den här gamla stallbyggnaden som ligger på gården precis intill restaurangen.

Träskor Grönhögen

Med pannkakor och lasagne i magarna åkte vi den korta sträckan tvärs över ön till Grönhögen där man kan köpa träskor på självbemanning i en rödmålad liten toffelbod.

Träskor självbetjäning Öland

Ett par rödlackade träskor fick Evelyn att kasta både strumpor och skor!

IBA-toffeln Öland

Ett par solgula träskor lyser ju upp vilken dag som helst, eller vad säger ni?

Träskor IBA-toffeln

IBA-toffeln i Grönhögen har funnits länge, och i min familj har vi flera träskor härifrån som vi köpt genom åren. Den lilla toffelboden har öppet i stort sett varje dag, och man kan betala med Swish.

Träskor Södra Öland

Efter en så händelserik dag vände vi uppåt för att ta oss tillbaka hem till Färjestaden. Men för den som vill fortsätta sin utflykt är det inte långt till Ottenby fågelstation och Långe Jan härifrån.

13 april, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration