En klassiker med twist
Créme brulée måste ju vara den gastronomiska motsvarigheten till modevärldens pärlhalsband från Chanel; en elegant klassiker som aldrig går ur tiden. Likaväl som man kan hitta billiga pärlhalsband på budgetkedjor, lika väl kan man hitta patetiska ursäkter till crème brulée på diverse syltor runtom i världen. Och precis som ett pärlhalsband inte alltid passar på alla tillställningar, passar inte heller en crème brulée på alla restaurangmenyer. Men det är alltid elegant, och det kan ingen ta ifrån varken desserten eller halsbandet. Och elegans uppskattas ju nästan jämt.
Sen så har vi ju det här med att twista till saker. Ofta är originalet det bästa, men ibland kan det vara kul att variera sig lite. För ganska många år sedan lanserade Chanel en version av sitt pärlhalsband med knutna, svarta rosetter och bokstaven C i par. Och för ganska många år sedan kom någon någonstans på att det var gott att ha lakrits i crème brulée. Ifall madame Chanel hörde hur jag jämförde hennes halsband med en dessert skulle hon kanske vända sig i sin grav. Eller nej, jag tror faktiskt inte det. Jag är övertygad om att hon älskade crème brulée. Och hade man serverat henne en crème brulée med smak av lakrits tror jag nog att hon hade ätit upp den under begrundande tystnad med skeden i ett elegant grepp, torkat sig diskret om den rödmålade munnen med en vit linneservett och knäppt upp en knapp på tweedkjolen när ingen märkt det. Hon hade nog varit rätt nöjd, vill jag tro. Precis som jag är med mitt recept på crème brulée med smak av lakrits.
Trevlig helg, hörni!