En skördefestkrönika
Här kommer lördagens krönika om Ölands Skördefest som äger rum nu till helgen. Recepten på uppslaget finns inte på bloggen än, men de kommer upp efter hand. (För att prata klarspråk ligger bilderna på en extern hårddisk som jag i ren förvirring glömt på kontoret.) Men eftersom skördefesten invigs redan på torsdag kan det ju vara hett med lite tips. Fler tips kommer i veckan, men vi börjar med krönikan här:
Den som fortfarande tror att Ölands mest besökta helg äger rum under midsommarhelgen har inte hängt med i utvecklingen. De senaste åren har höstens skördefest tagit över vandringspokalen som Årets Helg på ön. Dock i en betydligt lugnare bemärkelse; de partysugna ungdomarna i Borgholm har fått lämna över campingstugorna till sina föräldrars generation som är där snarare för att köpa hem pumpor och titta på konst än att slå klackarna i taket på hotell Strand och tävla i vem som kan dricka flest öl på en camping i Köpingsvik. På hösten tävlas det istället i vem som kan odla störst pumpa. De sena kvällarna är dock desamma – Skördefestens inofficiella startskott är alltid konstnatten, då öns konstnärer ställer ut sina alster och signalerar att de är värda ett besök genom att placera en halmbal och en pumpa framför byggnaden de huserar i. De som saknar konstnärlig begåvning rensar istället sina lador på skräp och arrangerar loppisar av varierande kvalitet. Konstnärligt eller inte – i vilket fall så är det kreativt, och hela Öland deltar och lever upp.
Själv har jag mina egna favoritställen under Skördefesten som jag samlat på mig under åren, och Capellagården räknar jag som ett av dem. Under konstnatten tänder de hundratals marschaller, och man kan beskåda internatelevernas konsthantverk samtidigt som man värmer upp sig med rykande, välkryddad äppelmust. Längre ner på södra Öland i den lilla byn Ventlinge återfinns under skördehelgen den mest otippade, men kanske också rentav bästa, konstinstallationen; humoristiska fågelskulpturer utplacerade i en hög och svajande majslabyrint, en konstform som brukar uppskattas av både barn och vuxna. Den ort på ön som tar skördefesten på störst allvar är dock utan tvekan Eriksöre. Den vanligtvis ekande folktomma gatan fylls så här års med langos, kroppkakor, pumpor och konsthantverk, samt ett myller av människor som skulle kunna få La Rambla i Barcelona att se öde ut.
Så boka in Ölands Skördefest i almanackan, rensa ut allt bråte ur bilens bagage och gör plats för nyskördade grönsaker, loppisfynd och pumpor, Stoppa ner en varm tröja också. Men ta för Guds skull inte med dig någon matsäck, utan njut istället på plats av allt gott som Öland har att erbjuda. Just nu smakar Öland som allra bäst.
Vilken jättebra krönika!
Tack Mojjen! 🙂
Besökte Öland förra året vid skördefesten och blev helt förtjust! Var i bl a Eriksöre som du skrev om. Såå fint och matsäck behövdes inte som du skrev;).
Kramis/Heléne
Vad roligt! Ja, i Eriksöre är det verkligen highlife! Det har vuxit riktigt mycket där bara det senaste året, tycker jag.