Andra Paj Vegetariskt

Enkla vardagspajen med spenat

Redan torsdag hörni, den här veckan har gått fort! Imorgon är det fredag, vilket innebär fredagslunch på stan för oss tjejer på jobbet, en mycket trevlig tradition.

Men ikväll ska vi avhandla paj! Paj är prima mitt-i-veckan-mat. Den håller sig bra i kylen, och är toppen som lunchlåda ihop med lite sallad. Just den här pajen är vegetarisk, Olof har freestylat med lite spenat och paprika och andra nyttigheter. Eller ja, med vad som fanns i kylen som vi behövde göra något åt innan det blev för gammalt. Överblivna champinjoner som aldrig användes som pizzatopping, till exempel. Spenat fyndad i frysen. Paprika som sjöng på sista versen. Lite sånt. Matsmart, helt enkelt.

Enkla vardagspajen med spenat, 6-8 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
valfri mängd färska champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1-2 klyftor vitlök, pressade
tinad, fryst, hackad spenat ca 400-500 g
5 st soltorkade tomater
salt och peppar
———-
4 ägg
3 dl mjölk
ca 2 dl riven ost
salt och peppar

Blanda samman ingredienserna till pajdegen, och tryck ut den i en lämplig pajform. Nagga lite med en gaffel, och förgrädda pajskalet på 225C i ca 5-10 min.

Börja med att skära champinjonerna i bitar. Fräs dem i en stekpanna, och ställ åt sidan. Hacka lök och paprika, och pressa vitlök. Krama ur det överflödiga vattnet ur den tinade spenaten, och lägg allt i en stekpanna eller kastrull. Fräs ett par minuter i smör eller olja. Salta och peppra, och rör ner champinjonerna. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet, och strimla soltorkade tomater och lägg över. Vispa ihop en äggstanning av ägg och mjölk, och häll ner hälften av osten. Salta och peppra, och slå detta över pajens fyllning. Toppa med den andra hälften av den rivna osten, och grädda pajen i mitten av ugnen på 225C i ca 20-25 minuter. Servera med sallad. 

6 februari, 2014

8 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration