Andra Fläskkött Vardag

Falukorv Provencale

Den här goda vardagsmaträtten är inspirerad av Melker Anderssons originalrecept, men då det är stört omöjligt att få tag i en gul zucchini i Kalmar/Ölandstrakten (har aldrig ens sett en gul zucchini live) och eftersom jag inte är så glad i varken oliver eller aubergine, har jag förenklat receptet något. (Vill du däremot gärna ha i fler ingredienser, läs Melkers originalrecept här.) Det här behövs för ca 5 portioner av min variant:

1 falkorv i ring, ca 600 g
en halv zucchini
2-3 tomater
0,5 dl senap (vi använde dijonsenap)
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk provensalsk kryddblandning
1 dl riven parmesanost
1 dl riven cheddarost

Skiva falukorven nästan ända ner i botten. Skiva zucchini och tomater tunt. (Ifall du har lika lätt som jag för att skära dig när du hackar grönsaker rekommenderar jag att du outsourcar detta moment till någon som är mer lämpad för uppgiften. Olof fick skära grönsaker medan jag läste matbloggar.) Bred senapen över falukorven, och stick sedan ner zucchini och tomat i alla skåror som du gjort. Pressa ner vitlöksklyftorna i olivoljan, blanda lite, och pensla sedan över falukorven. Ös på den provensalska kryddblandningen. Gratinera i mitten av ugnen på 225C, i ca 20 minuter. När 10 minuter har gått, lägg på osten och låt den gratinera med den sista halvan av tiden. Servera med potatismos.
24 januari, 2010

5 kommentarer

  1. Mumsigt! Du får börja handla på Coop, de har gul zucchini 😉 Har å andra sidan aldrig märkt någon direkt smakskillnad jfr med den gröna…

  2. Vad bra med ett falukorvsrecept som jag tycker verkar gott. Jag har hemska minnen från skolans gratinerade falukorv. Det enda jag kan äta i falukorvsväg är vanlig skivad stekt eller korvstroganof. Detta, för mig nya recept, ska jag föreslå till nästa veckas matsedel här hemma.
    Anledningen till att jag hittade din blogg var att min kära mor på något sätt har kontakt med din fotografs, sambos, allt i allos mamma, tror jag. Om det är hon som gör "butterfly". Och därifrån blev jag rekommenderad din blogg. Hälsn. Marty

  3. åh, vad gott! vi brukar göra fläskfilé provencale som ett ekonomiskt alternativ till oxfilén, men med falukorv blir det ju en jättebra vardagsrätt! yammi!

    ja, balders hage är helt fantastiskt 🙂 vad kul att du också gillade den! jag har inte varit där på ett tag nu men jag åker förbi varje dag på väg till jobbet och dregglar över skyltfönstren. haha!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration