Andra, Fläskkött, Vardag

Falukorvsgratäng

Jag gillar maträtter där allting ryms i en och samma form och blir klart samtidigt. Falukorvsgratäng är en alldeles perfekt sådan rätt. Det här receptet kommer från Allt om Mats veckomail som jag prenumererar på, och räcker till 5 personer:

ca 600 g falukorv
500 g färskpotatis
3 tomater
2 squash
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl mellangrädde
några färska basilikablad
1 dl riven parmesanost
salt och peppar

Börja med att borsta potatisen. Dra skinnet av korven och skär den och tomaterna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Skär den råa potatisen och squashen i ännu tunnare skivor. Varva korv, potatis, tomat och squash i en smord form. Vispa ihop grädde, vitlök, basilika, salt och peppar och häll det över gratängen. Strö över parmesanosten, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C tills den har fått fin färg och potatisen hunnit bli mjuk, minst 40 min. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie om potatisen slöar, så att inte ytan blir bränd.

7 Kommentar

  1. sana

    12 juli, 2010 at 10:59 f m

    De ser riktig gott ut!!
    vacker bild som alltid 😉

  2. Erika - Bakglädje

    12 juli, 2010 at 3:42 e m

    Perfekt mat för mig också. Jag gillar att ha allt i en och samma form. 🙂

  3. Cupcakesfluffan

    12 juli, 2010 at 6:13 e m

    Lätt himla gott, gillar också maträtter som innebär att allt görs i en och samma form, perfekt nu på sommaren då man inte vill stå i köket hela dagen 🙂

  4. charlotta

    12 juli, 2010 at 7:47 e m

    håller med – allt som ryms i en form är bra mat, som man brukar säga 🙂

  5. Erika - Bakglädje

    13 juli, 2010 at 9:55 f m

    Jag har nominerat dig till Beautifil blog award, kolla min blogg:
    http://bakgladje.blogspot.com/2010/07/beautiful-blogger-award.html
    för jag tycker om din blogg.
    Kram Erika

  6. vanilla sky

    13 juli, 2010 at 7:04 e m

    Den här gratängen gör jag oxå ibland och hela familjen tycker det är jättegott! Alltid bra att kunna variera falukorven 🙂

Lämna en kommentar