Andra, Pasta, Vegetariskt

Favoritpastan med tomatpesto

Alltså, den här pastan som Olof brukar laga är bland det godaste jag vet. Det är så gott att jag har krävt att få det som fredagsmiddag resten av året. Faktiskt. Det är hemmagjord tomatpesto på bland annat mandlar och solroskärnor, som serveras med den ack så viktiga ingrediensen buffelmozzarella. Och så finpasta till det. Kan det inte bli fredag snart? Nedan följer receptet på hur man lagar till ett högkvalitativt fredagsmys för två personer. Och glöm för böfvelen inte bort fredagsvinet!

spaghetti för 2 (gärna lite finare sådan)
1 pkt (125 g ) buffelmozzarella

Olofs tomatpesto:
ca 1 näve mandlar, finhackade
2 msk solroskärnor (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
ca 8 finhackade cocktailtomater
0,5 dl olivolja (rapsolja funkar också fint)
1 kruka färsk basilika
ca 1 dl riven parmesanost
grovmalen svartpeppar
flingsalt (snåla inte på saltet här!)

Finhacka mandlar, cocktailtomater, vitlök och basilikablad. Blanda det i en skål tillsammans med solroskärnor, olivolja, riven parmesanost och salt och peppar. Du behöver inte ta fram någon mixer, det räcker att bara finhacka och röra ihop. När du har kokat finpastan så blandar du samman den med peston. Toppa med buffelmozzarellan delad i bitar, och ringla lite extra olivolja över varje portion precis före servering, och dra något extra varv med pepparkvarnen. Den här maträtten är beroendeframkallande!

16 Kommentar

  1. Marion

    3 november, 2011 at 8:12 e m

    Oj den här måste vi testa. låter underbart gott.
    Något vintips till rätten?

  2. Aratorps Lena

    3 november, 2011 at 8:21 e m

    Tacktacktack och bock! Och trevlig fredag!

  3. Matskafferiet

    3 november, 2011 at 8:40 e m

    Mums, det får man ta och testa!

  4. Annika

    3 november, 2011 at 8:54 e m

    Hej!

    Vilken superfin blogg du har. Här skall jag leta inspiration

  5. Mårtenssons kök

    3 november, 2011 at 8:57 e m

    Ja tack, ni kan skicka två portioner till Ystad i morgon, vinet har vi redan hemma:)

  6. Amy's piece of cake

    3 november, 2011 at 9:23 e m

    Slurp, får hamna på to do-listan… den börjar bli lång nu! 🙂

  7. ifalldayswereholidays

    3 november, 2011 at 11:03 e m

    Oj vad det ser gott ut!

    Kram Mrs G

  8. Alexandra - Kärlek på tallrik

    4 november, 2011 at 1:34 e m

    Vilken tur du har, idag är det fredag och du kan njuta hur mycket du vill! =) Låter ju helt fantastiskt gott också, bara härliga ingredienser, det kan väl inte bli annat är bra? Det är alltid roligt med varianter på pesto <3

  9. MÅ Gott

    5 november, 2011 at 10:01 f m

    Det här receptet sparar jag!

    Trevlig helg!

  10. Anonym

    5 november, 2011 at 11:48 f m

    Det här receptet provade vi direkt till fredagsmiddag. Jättegod och, som "säger", beroendeframkallande. Det blir garanterat repriser på detta.
    Trevlig helg!
    /Birgitta

  11. Helena

    5 november, 2011 at 1:50 e m

    Birgitta, vad kul att du redan provat receptet, och att ni gillade det! 🙂

    Och Marion, vintips? Hm, jag tror det mesta funkar, faktiskt. Men själv föredrar jag ett kryddigt och mustigt rödvin, gärna ett ripassovin.

  12. Allt och/eller Inget

    5 november, 2011 at 9:07 e m

    Vilken fin blogg, jag har precis hittat hit. Det här receptet MÅSTE jag prova!! Hälsningar Linda

  13. Anonym

    5 april, 2013 at 8:38 f m

    Fredag igen och den här pastan är en given rätt! Ha en skön fredag och tack för alla fina recept!
    /Linnéa

  14. millan

    30 oktober, 2020 at 8:36 e m

    Alltså. Denna var magiskt god 🍀 tack, kommer återkomma ofta hos oss

    1. Helena

      31 oktober, 2020 at 6:07 f m

      Så roligt att höra! Det här är det receptet som senare döpes om till fredagspasta och finns på bloggen under det namnet. Skulle du ha svårt att hitta tillbaka till just det här receptet så är det Fredagspasta du ska söka efter. 🙂

Lämna en kommentar