Fluffiga frallor

”Bästa receptet! Superfluffiga och goda.”
”De här bullarna blev något av det godaste jag bakat.”
Ni hör ju vilka fina kommentarer! Det här receptet på fluffiga frallor är helt fantastiskt!
Barnens favoritbröd

De här frallorna är det bröd jag oftast bakar här hemma utan tvekan, och det bröd mina barn allra helst vill ha.
Det ser nästan ut som ett surdegsbröd, men det är det inte, och det är inget nattjäst bröd heller.
De här supergoda frallorna är ett helt vanligt bröd som jäser ett par timmar sammanlagt på dagen, och det blir så otroligt saftigt och fluffigt!
Ett enklare sätt att baka frallor på

Förr brukade jag alltid göra klassiskt bröd på det gamla vanliga sättet.
Ni vet, att man tar ett paket jäst, kör med 5 dl degvätska, jäser i 40 minuter, bakar ut det och sedan jäser i en halvtimme till.
Mindre jäst, mer jästid

Men här är tillvägagångssättet lite annorlunda efter att mitt bagarproffs till kompis Tessan som drivit värdshus i många år introducerat mig till hur bra det blir när man istället bara tar halva jästpaketet men i övrigt kör på samma recept, och arbetar degen med maskin i en kvart.

Och så jäser man brödet ungefär dubbelt så länge i första jäsningen, och sedan 30-45 minuter i andra jäsningen.
Finfina glutentrådar

Ser ni vilka fina glutentrådar?
Tessan säger att man ska ha i saltet den sista minuten av den kvart man arbetar degen i maskin, för att inte tjafsa med glutentrådarna och därmed få ett saftigare och luftigare bröd.

Jästiden är inte huggen i sten, har du bråttom kan du ta den lite tidigare och skulle du gå en promenad under andra jäsningen och frallorna därmed skulle få jäsa längre än 45 min så gör det inget.
Det blir bra ändå!
Baka ut degen med olja och slipp kladd

De här frallorna bakas inte ut med mjöl, utan med en liten skvätt olja som man smörjer runt lite på köksbänken, ungefär en matsked olja.
Degen arbetas så lite som möjligt, den delas i stort sett bara i 16 lika stora bitar som formas till frallor lite snabbt med händerna.
Det är SÅ mycket smidigare att baka ut brödet med lite olja än med mjöl, och att torka rent köksbänken efteråt är hur lätt som helst!
Sedan jag lärde mig det här sättet att baka bröd på bakar jag numera alltid brödet så här, och faktiskt så går det här tillvägagångssättet att applicera på de flesta klassiska brödrecept.
Brödet blir saftigare och fluffigare, därav namnet fluffiga frallor. Det blir helt enkelt ännu godare!
Tips på mer lättbakat och fluffigt bröd

- Tekakor – fluffiga, mjuka och helt underbara. Superpopulärt recept!
- Långpannebröd för latmaskar – lika fluffigt, och inget formande av frallor!
- Tekakor i långpanna – höga, fluffiga brödrutor och inget utstansande av tekakor. Smidigt!
Fluffiga frallor
Det bröd jag oftast bakar här hemma, år efter år. Att använda halva paketet jäst och låta det jäsa länge och sedan baka ut det med en skvätt olja är hemligheten!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 25 min
- Total tid: 35 min + ca 2 timmar jästid
- Antal portioner: 16 st 1x
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 msk neutral olja (t ex solrosolja, matolja, rapsolja)
- 1 msk honung
- 13 dl mjöl (ta vad du har! Hälften fullkorn och hälften vanligt mjöl är en god kombo)
- 1,5 tsk salt
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.
Tillsätt olja, honung och mjöl, och arbeta degen smidig i en maskin. Arbeta den i en kvart, och tillsätt sedan saltet. Kör i en minut till, och sätt sedan plastfolie över degbunken. (När degen får jobba i en kvart blir det fina glutentrådar, och att ha i saltet så sent som sista minuten främjar fina glutentrådar.)
Låt degen jäsa i en hel till en och en halv timme. Beroende på vilka mjölsorter man häller i tar det olika lång tid, men jag jäser i stort sett alltid i 1,5 timme.
Häll ut en liten klick neutral olja på köksbänken, och en till klick en bit därifrån som du kan ha och dutta på händerna om det blir torrt på andra stället. Smörj runt oljan lite där du ska baka ut degen, och stjälp sedan ut degen. Dela den först i två, sedan fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra bitar, så att du sammanlagt får 16 frallor. Degen ska arbetas så lite som möjligt, jag brukar bara ”krama” den lite lätt till bitar som ser ut som någorlunda runda frallor.
Jäs i 30-45 minuter till på bakplåten, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i 8-10 minuter. De ska inte få så jättemycket färg, men låta lite lätt ihåliga när du knackar på dem på undersidan. Låt svalna på galler och frys sedan de frallor du inte ska äta samma dag.
Tack för ännu ett bra recept !
Vad roligt att du gillar det! 🙂
Spännande med oljan! Ska testas.
Vad roligt! 🙂
Blev över förväntan, väldigt goda och fluffiga son rubriken antyder, familjen älskade dem. Knepet med oljan kommer jag definitivt använda igen.
Vad roligt att höra! 🙂
Bästa receptet! Superfluffiga och goda. Smart att man bara kan trycka och få receptet x2 eller x3, perfekt.
Så roligt att du gillar det Johanna! 🙂
De här bullarna blev något av de godaste jag bakat, använder Manitoba Cream-mjöl för att maximera fluffigheten. Jag mellanjäser inte utan gör 16 frallor direkt efter maskinknådning och låter jäsa 1,5 timmar. Blir kanonbra!
Toppen ju, ska testa det nästa gång! Ibland har jag också format dem till frallor direkt, men stoppat in plåten i kylen, jäst över natten och gräddat morgonen därpå. Det har också varit super!
Bakar dem för 1:a gången men infon om att kunna kalljäsa dwm gillade jag, tack
Hoppas de smakade! 🙂
Jättegoda! Bara att ta fram från frysen till frukost. Idag far jag haft i hackad färskt rosmarin men inte hunnit smaka. Jag blandade fullkornsvetemjöl special och vetemjöl special. Har du något bra recept på surdegsbröd. Jätteglad att jag hittat din blogg.
Åh vad gott med rosmarin i! Själv brukar jag ösa i dill på sommaren i dem, så himla gott! Alltså tyvärr har jag inte givit mig in i surdegsvärlden, så jag har inget bra recept på surdegsbröd. Jag testade, men det blev aldrig riktigt bra, så jag håller mig till mina ”fusksurdegsbröd” istället som jäser över natten. Alla de recepten finns i kategorin Bröd här på bloggen. 🙂
Bakade för ett par veckor sedan. Nur det dags igen. Superbra recept 😊
Vad roligt att du gillar dem! 🙂
Fantastiskt goda bullar/Britt-Marie
Så glad att du gillar dem! 🙂
Tack, vilka fina tips!
Mina bullar blev jättebra och så toppen med olja 🤩
Vad kul! Ja, visst är det smidigt att slippa stå och skrubba bort mjölet som fastnat! 🙂
Superbra recept! Så fluffiga och goda mackor, jag bakar egentligen allt med surdeg, men mina söner gillar inte det 😠 Så jag måste kompromissa lite och baka jästbröd till dem. Jag penslade med lite rapsolja och sedan hällde jag på sesamfrön, vallmofrön samt på några drog jag på en god vällagrad ost, mycket poppis i familjen. Jag tog vetemjöl special samt grovt dinkelmjöl, och så drog jag ner lite på jästen till 25 gram på en sats för 32 frallor, degen fick jäsa lite längre, men förutom det så följde jag receptet, 😉 så tack för receptet!
Tack för goda tips om att ha på lagrad ost och allt annat gott! Ska testa ditt sätt och din topping också! 🙂
Mycket gott
Vad roligt att du tycker det!
Perfekt, helt fantastiska.
Vad roligt att du gillar dem! 🙂
Dåligt med njöl hemma så det blev skåprensning. Hälften Vetrmjöl special och en blandning av fint rågmjöl och vanligt vetemjöl. Står på jäsning. Var helt utan bröd och affären har inte öppnat än.
Är övertygad om att det blir hur bra som helst! 🙂
Förra veckan bakade jag tredubbel sats nattjästa havrefrallor. Jag lät dom jäsa I rumstemperatur eftersom de inte fick plats i kylen och det fubgerade bra. Strykande åtgång! Jag bor i 67plushus och xe två grannar som bor på samma våningsplan som vi fick fyra frallor var, de känner på lukten när jag bakar och gör sig alltid ett ärende till mig när baket är klart. Sedan kom mitt älsta barnbarn på besök och hon älskar mina bullar och jag sa att deär bara att ta. När min man och jag skulle fika i morse fanns det bara en ynka fralla kvar så det var bara att sätta en ny deg. Nu blev det tredubbel sats av flufiga frallor också en favorit. Får se hur länge de räcker.
Haha, vad underbart att brödet har sådan åtgång! Jag har också bakat fluffiga frallor idag, inget slår hembakat bröd! 🙂
Jättegoda! Jag bakade på dinkelmjöl, 50/50 spelt och fullkorn + russin. Nu blir det en ny omgång.
Bra kombo!
Kan jag använda torrjäst
Hej Lena! Jag har aldrig provat med torrjäst men är övertygad om att det går bra.
Jag hällde i skrädmjöl, rågmjöl och vetemjöl får se betyget när de smakat. Är mitt i bakningen 🙂
Spännande! 🙂
Kletigt. Halva fastnade nog i händer,på kniv och på bänken .
Hoppas smaken är ok för utbakningen var en mardröm.
Hej Emelie! Om man märker att degen är kletig får man jobba in lite mer mjöl i den under tiden degen arbetas. Hoppas det går bättre nästa gång! (En kletig deg ger ett saftigt bröd, så frallorna kommer inte att bli torra i alla fall, och det är ju positivt! 🙂
Hej! Funderade på det här med att ta det mjöl man har hemma. Om det blir fullkornsmjöl behövs inte mer vätska då? Mjöler är ju olika och vissa kräver mer vätska?
Mvh Sofie
Hej Sofie! Det beror ju lite på vilket mjöl man har såklart, jag kanske får tänka om där. 😉 Själv blandar jag ofta fullkornsmjöl och vanligt mjöl, men då behövs inte mer vätska så länge det inte är för stor andel fullkornsmjöl.
Försvinnande goda frallor!
Fantastisk deg att jobba med och knepet med oljan var super. Kommer att baka dessa bullar igen. Fick inte till formen riktigt men nästa gång blir det bättre ❣️