Bröd

Fluffiga frallor

Fluffiga frallor

Nattjästa brödrecept i all ära, men det bröd jag bakar allra oftast här hemma är faktiskt ett helt vanligt bröd som jäser på dagen.

Använd det mjöl du har hemma

Jag kallar det för fluffiga frallor och bakar det varje vecka på det mjöl vi har hemma just då. Ibland blir det enbart på vanligt vetemjöl, ibland blir det på hälften Ölandsvete och hälften vetemjöl och ibland blir det på fullkornsvetemjöl special, det beror på vad som finns i skåpen.

Grundidén är att ha det till frukost, men numera vill barnen även ha det till mellanmål efter förskolan, och så är det två vuxna här hemma som alldeles för ofta ägnar sig åt det här med kvällsmacka framför TV:n. (Ingen aning om vilka dessa två kan tänkas vara.)

Ett enklare sätt att baka ut brödet på

Förr brukade jag alltid göra klassiskt bröd på det gamla vanliga sättet. Ni vet, att man tar ett paket jäst, kör med 5 dl degvätska, jäser i 40 minuter, bakar ut det och sedan jäser i en halvtimme till.

Men här är tillvägagångssättet lite annorlunda efter att mitt bagarproffs till kompis Tessan introducerat mig till hur bra det blir när man istället bara tar halva degpaketet men i övrigt kör på samma recept, och arbetar degen med maskin i en kvart. Och så jäser man brödet dubbelt så länge i första jäsningen, och sedan en halvtimme efteråt som vanligt.

Mycket mindre kladd!

Hon kör ugnen snäppet varmare också, och så bakar hon ut brödet med en liten skvätt olja istället för med mjöl, typ en matsked olja. Degen arbetas så lite som möjligt, den delas i stort sett bara i 16 lika stora bitar som formas till lite snabbt med händerna.

Det är SÅ mycket smidigare att baka ut brödet med lite olja än med mjöl, och att torka rent köksbänken efteråt är hur lätt som helst!

Sedan jag lärde mig det här sättet för ungefär ett år sedan bakar jag numera alltid brödet så här, och faktiskt så går det här tillvägagångssättet att applicera på de flesta klassiska brödrecept. Brödet blir saftigare och fluffigare, därav namnet fluffiga frallor. Det blir helt enkelt ännu godare!

Tips på andra lättbakade, fluffiga bröd

Skriv ut

Fluffiga frallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 7 reviews

Det bröd jag oftast bakar här hemma, år efter år. Att använda halva paketet jäst och låta det jäsa länge och sedan baka ut det med en skvätt olja är hemligheten!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 25 min
 • Total tid: 35 min + ca 2 timmar jästid
 • Antal portioner: 16 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 25 g jäst
 • 5 dl fingervarmt vatten
 • 2 msk neutral olja (t ex solrosolja, matolja, rapsolja)
 • 1 msk honung
 • 13 dl mjöl (ta vad du har! Hälften fullkorn och hälften vanligt mjöl är en god kombo)
 • 1,5 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.

Tillsätt olja, honung och mjöl, och arbeta degen smidig i en maskin. Arbeta den i en kvart, och tillsätt sedan saltet. Kör i en minut till, och sätt sedan plastfolie över degbunken. (När degen får jobba i en kvart blir det fina glutentrådar, och att ha i saltet så sent som sista minuten främjar fina glutentrådar.)

Låt degen jäsa i en hel till en och en halv timme. Beroende på vilka mjölsorter man häller i tar det olika lång tid, men jag jäser i stort sett alltid i 1,5 timme.

Häll ut en liten klick neutral olja på köksbänken, och en till klick en bit därifrån som du kan ha och dutta på händerna om det blir torrt på andra stället. Smörj runt oljan lite där du ska baka ut degen, och stjälp sedan ut degen. Dela den först i två, sedan fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra bitar, så att du sammanlagt får 16 frallor. Degen ska arbetas så lite som möjligt, jag brukar bara ”krama” den lite lätt till bitar som ser ut som någorlunda runda frallor.

Jäs i 30-40 minuter till på bakplåten, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i 8-10 minuter. De ska inte få så jättemycket färg, men låta lite lätt ihåliga när du knackar på dem på undersidan. Låt svalna på galler och frys sedan de frallor du inte ska äta samma dag. 

10 maj, 2021

34 kommentarer

 1. Blev över förväntan, väldigt goda och fluffiga son rubriken antyder, familjen älskade dem. Knepet med oljan kommer jag definitivt använda igen.

   1. Bästa receptet! Superfluffiga och goda. Smart att man bara kan trycka och få receptet x2 eller x3, perfekt.


 2. De här bullarna blev något av de godaste jag bakat, använder Manitoba Cream-mjöl för att maximera fluffigheten. Jag mellanjäser inte utan gör 16 frallor direkt efter maskinknådning och låter jäsa 1,5 timmar. Blir kanonbra!

  1. Toppen ju, ska testa det nästa gång! Ibland har jag också format dem till frallor direkt, men stoppat in plåten i kylen, jäst över natten och gräddat morgonen därpå. Det har också varit super!

 3. Jättegoda! Bara att ta fram från frysen till frukost. Idag far jag haft i hackad färskt rosmarin men inte hunnit smaka. Jag blandade fullkornsvetemjöl special och vetemjöl special. Har du något bra recept på surdegsbröd. Jätteglad att jag hittat din blogg.

  1. Åh vad gott med rosmarin i! Själv brukar jag ösa i dill på sommaren i dem, så himla gott! Alltså tyvärr har jag inte givit mig in i surdegsvärlden, så jag har inget bra recept på surdegsbröd. Jag testade, men det blev aldrig riktigt bra, så jag håller mig till mina ”fusksurdegsbröd” istället som jäser över natten. Alla de recepten finns i kategorin Bröd här på bloggen. 🙂

 4. Superbra recept! Så fluffiga och goda mackor, jag bakar egentligen allt med surdeg, men mina söner gillar inte det 😠 Så jag måste kompromissa lite och baka jästbröd till dem. Jag penslade med lite rapsolja och sedan hällde jag på sesamfrön, vallmofrön samt på några drog jag på en god vällagrad ost, mycket poppis i familjen. Jag tog vetemjöl special samt grovt dinkelmjöl, och så drog jag ner lite på jästen till 25 gram på en sats för 32 frallor, degen fick jäsa lite längre, men förutom det så följde jag receptet, 😉 så tack för receptet!


 5. Dåligt med njöl hemma så det blev skåprensning. Hälften Vetrmjöl special och en blandning av fint rågmjöl och vanligt vetemjöl. Står på jäsning. Var helt utan bröd och affären har inte öppnat än.


 6. Förra veckan bakade jag tredubbel sats nattjästa havrefrallor. Jag lät dom jäsa I rumstemperatur eftersom de inte fick plats i kylen och det fubgerade bra. Strykande åtgång! Jag bor i 67plushus och xe två grannar som bor på samma våningsplan som vi fick fyra frallor var, de känner på lukten när jag bakar och gör sig alltid ett ärende till mig när baket är klart. Sedan kom mitt älsta barnbarn på besök och hon älskar mina bullar och jag sa att deär bara att ta. När min man och jag skulle fika i morse fanns det bara en ynka fralla kvar så det var bara att sätta en ny deg. Nu blev det tredubbel sats av flufiga frallor också en favorit. Får se hur länge de räcker.

  1. Haha, vad underbart att brödet har sådan åtgång! Jag har också bakat fluffiga frallor idag, inget slår hembakat bröd! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration