Bröd

Fluffiga frallor

Fluffiga frallor

Nattjästa brödrecept i all ära, men det bröd jag bakar allra oftast här hemma är faktiskt ett helt vanligt bröd som jäser på dagen. Jag kallar det för fluffiga frallor och bakar det varje vecka på det mjöl vi har hemma just då. Ibland blir det enbart på vanligt vetemjöl, ibland blir det på hälften Ölandsvete och hälften vetemjöl och ibland blir det på fullkornsvetemjöl special, det beror på vad som finns i skåpen. Grundidén är att ha det till frukost, men numera vill barnen även ha det till mellanmål efter förskolan, och så är det två vuxna här hemma som alldeles för ofta ägnar sig åt det här med kvällsmacka framför TV:n. (Ingen aning om vilka dessa två kan tänkas vara.)

Förr brukade jag alltid göra klassiskt bröd på det gamla vanliga sättet. Ni vet, att man tar ett paket jäst, kör med 5 dl degvätska, jäser i 40 minuter, bakar ut det och sedan jäser i en halvtimme till. Men här är tillvägagångssättet lite annorlunda efter att mitt bagarproffs till kompis Tessan introducerat mig till hur bra det blir när man istället bara tar halva degpaketet men i övrigt kör på samma recept, och arbetar degen med maskin i en kvart. Och så jäser man brödet dubbelt så länge i första jäsningen, och sedan en halvtimme efteråt som vanligt. Hon kör ugnen snäppet varmare också, och så bakar hon ut brödet med en liten skvätt olja istället för med mjöl, typ en matsked olja. Degen arbetas så lite som möjligt, den delas i stort sett bara i 16 lika stora bitar som formas till lite snabbt med händerna. Det är SÅ mycket smidigare att baka ut brödet med lite olja än med mjöl, och att torka rent köksbänken efteråt är hur lätt som helst!

Sedan jag lärde mig det här sättet för ungefär ett år sedan bakar jag numera alltid brödet så här, och faktiskt så går det här tillvägagångssättet att applicera på de flesta klassiska brödrecept. Brödet blir saftigare och fluffigare, därav namnet fluffiga frallor. Det blir helt enkelt ännu godare!

Skriv ut

Fluffiga frallor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,45 av 11 recensioner

Loading…

Det bröd jag oftast bakar här hemma, år efter år. Att använda halva paketet jäst och låta det jäsa länge och sedan baka ut det med en skvätt olja är hemligheten!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 25 min
 • Total tid: 35 min + ca 2 timmar jästid
 • Antal portioner: 16 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 25 g jäst
 • 5 dl fingervarmt vatten
 • 2 msk neutral olja (t ex solrosolja, matolja, rapsolja)
 • 1 msk honung
 • 13 dl mjöl (ta vad du har! Hälften fullkorn och hälften vanligt mjöl är en god kombo)
 • 1,5 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.

Tillsätt olja, honung och mjöl, och arbeta degen smidig i en maskin. Arbeta den i en kvart, och tillsätt sedan saltet. Kör i en minut till, och sätt sedan plastfolie över degbunken. (När degen får jobba i en kvart blir det fina glutentrådar, och att ha i saltet så sent som sista minuten främjar fina glutentrådar.)

Låt degen jäsa i en hel till en och en halv timme. Beroende på vilka mjölsorter man häller i tar det olika lång tid, men jag jäser i stort sett alltid i 1,5 timme.

Häll ut en liten klick neutral olja på köksbänken, och en till klick en bit därifrån som du kan ha och dutta på händerna om det blir torrt på andra stället. Smörj runt oljan lite där du ska baka ut degen, och stjälp sedan ut degen. Dela den först i två, sedan fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra bitar, så att du sammanlagt får 16 frallor. Degen ska arbetas så lite som möjligt, jag brukar bara ”krama” den lite lätt till bitar som ser ut som någorlunda runda frallor.

Jäs i 30-40 minuter till på bakplåten, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i 8-10 minuter. De ska inte få så jättemycket färg, men låta lite lätt ihåliga när du knackar på dem på undersidan. Låt svalna på galler och frys sedan de frallor du inte ska äta samma dag. 

En annan megaklassiker i brödreceptväg är havrebröd i långpanna. Också riktigt hyvens!

4 Kommentar

 1. Marianne

  17 maj, 2021 at 6:57 e m

  Tack för ännu ett bra recept !

  1. Helena

   18 maj, 2021 at 11:12 f m

   Vad roligt att du gillar det! 🙂

 2. Linnéa

  17 maj, 2021 at 9:22 e m

  Spännande med oljan! Ska testas.

  1. Helena

   18 maj, 2021 at 11:11 f m

   Vad roligt! 🙂

Lämna en kommentar